Mimořádný sportovní úspěch, osudová láska a plíživá totalita. Chystá se Zlatý podraz

Mimořádný sportovní úspěch, osudová láska a plíživá totalita. Chystá se Zlatý podraz
Zlatý podraz (z natáčení) | če
Na realizaci Zlatého podrazu se kromě zkušeného režiséra Špačka podílí kameraman Vladimír Smutný. Scénář snímku vznikl v trojici Jiří Závozda, Jakub Bažant, Kristina Nedvědová. Inspirací byla kniha dvojice Závozda-Bažant "Nebáli se své odvahy: Československý basketbal v příbězích a faktech".
Lednové natáčení se odehrává v unikátní stavbě - replice ženevské sportovní haly, kde se odehrávalo vůbec první poválečné mistrovství Evropy v kolektivním sportu.
Jiří Welsch
Zlatý podraz | BUC-FILM - Patrik Nguyen
"Když se rozhlédnu kolem, vidím, že to je jeden z největších domácích filmů. Na výstavišti jsme postavili rozsáhlé dekorace, kde bude bezmála tisícovka komparsistů přihlížet mezinárodním výhrám basketbalové reprezentace Československa z období 1946 - 1951," říká producentJaroslav Bouček. "Na jaře nás čekají ještě další náročné scény, kde už nebudeme na tribunách, ale ocitneme se například na sokolské demonstraci proti komunistickému režimu."
Zlatý podraz
Zlatý podraz
Hlavní linkou filmu je osudová láska Franty, basketbalového reprezenta a následně trenéra reprezentace Československa, a tanečnice Michelle, polské židovky. Tu osud zavál ze Lvova do Paříže a nakonec do Ženevy, kde se s Frantou seznámí během Mistrovství Evropy v basketbalu, který outsider z Československa slavně vyhraje. Jejich příběh vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona. Ve filmu se tak ukazují i historické změny, kterými Československo procházelo během čtyřicátých a padesátých let minulého století. Film bude mít premiéru 25. října letošního roku a je chystán jako příspěvek k 100. výročí vzniku Československa.
V hlavních rolích Zlatého podrazu se představí Filip Březina, Zdeněk Piškula, Patrycja Volny, Jan Hartl, Ondřej Malý, Alena Mihulová a další.
Zdeněk Piškula, Jiří Welsch, Filip Březina
Zlatý podraz | BUC-FILM - Patrik Nguyen