Zmijozelská kolej aneb Jak filmy o Harrym Potterovi maličko napravily největší chybu spisovatelky Rowlingové

Zmijozelská kolej aneb Jak filmy o Harrym Potterovi maličko napravily největší chybu spisovatelky Rowlingové
Zmijozelská sympaťačka nadšeně tleská Fredovi a Georgovi Weasleyovým.
Řeč je o zmijozelské koleji, do které se, podle slov Moudrého klobouku, dostanou ti, jež jsou vychytralí a ambiciózní. Což očividně znamená, že do Zmijozelu vstupují především zmetci a grázlové, které může mít jen těžko někdo rád. Dovolil bych si říct, že knihy znám vcelku dobře a snad v žádném díle nebyl jediný moment, který by studenty Zmijozelu alespoň trochu vykreslil v lepším světle. Podle toho jak Rowlingová studenty Zmijozelu (náležící k Harryho generaci) popisuje lze tvrdit, že pokud vás Moudrý klobouk zařadí do Zmijozelu, v podstatě vám i ostatním říká, že nejste úplně dobrým člověkem.
Filmové ztvárnění knih tento obraz a předpoklad trochu opravuje, sice nijak zásadně, ale je to uspokojivý moment, když si toho člověk všimne. V druhém dílu Harryho Pottera například někteří zmijozelští tleskají Hagridovi, který se jinak u Zmijozelu netěší příliš velké oblibě. V tomtéž díle zahlédneme dvě studentky (z Nebelvíru a ze Zmijozelu), jak klidně a vlídně studují pospolu, na což je, s ohledem na chladný a nepřátelský vztah, který mezi sebou tyto koleje mají, radost pohledět. A konečně, ve Fénixově řádu je na nějakou dobu vidět studentka Zmijozelu, která se div neutleská veselím a radostí, jež směřují ke dvěma študákům opět z nepřátelského Nebelvíru (pro mě jeden z nejuspokojivějších momentů celé série). Jedná se sice o pouhé detaily a dost možná o pouhou improvizaci, ale i ty přece mají svou váhu. A tu mohla mít i třeba jen jediná věta v původních předlohách, která by studenty Zmijozelu ukázala v pozitivnějším světle a dokázala by, že je Zmijozel legitimní kolejí bradavického školního systému, který je prost jakékoliv stigmatizace. Ovšem takové věty jsme se nedočkali. 
zmijozelska-kolej-aneb-jak-filmy-o-harrym-potterovi-malicko-napravily-nejvetsi-chybu-spisovatelky-rowlingove
Zmijozelská sympaťačka nadšeně tleská Fredovi a Georgovi Weasleyovým.
Samozřejmě úplně nejlogičtějším a nejlepším argumentem je konstatování, že Severus Snape, bývalý člen zmijozelské koleje, se ukáže nakonec jako jedna z nejstatečnějších postav z celé série. Je sice pravda, že Snapeův charakter onu pověst koleje hodně zachraňuje, ovšem za reprezentaci dané koleje považuji především studenty. Zdá se mi nepochopitelné, proč tak talentovaná spisovatelka s nadáním stvořit celou kosmologii fantaskního světa, nevdechla život alespoň jednomu studentovi Zmijozelu, který by ve čtenáři vyvolal trochu sympatie. Pokud chce někdo oponovat argumentem, že nějací „dobří“ studenti Zmijozelu určitě byli a že je Harry jen prostě nepotkal, tak by si měl uvědomit dvě věci. Za prvé - v závěrečné bitvě proti Voldemortovi nikdo ze Zmijozelu proti němu nebojuje. Všichni byli nekompromisně odšoupnuti do sklepení, ať s nimi poté historie po právu naloží. A za druhé, Harry Potter je pohádková fantasy, žádná biografie podle skutečných událostí. Pokud vezmeme v potaz události kolem studentů Zmijozelu ze všech dílů, plus fakt, že Rowlingová všechno tvoří a vede sama, lze usuzovat, že nejsou-li dobří zmijozelští zmíněni, pak prostě neexistují.
zmijozelska-kolej-aneb-jak-filmy-o-harrym-potterovi-malicko-napravily-nejvetsi-chybu-spisovatelky-rowlingove-1
Zkusme si vytvořit krátký přehled o různorodosti postav z jednotlivých kolejí ve všech dílech:
Nebelvír: Kolej, do které chodí sám Potter, bude samo sebou přeplněná primárně sympatickými charaktery s dobromyslným morálním kodexem, ovšem i zde najdeme jistou výjimku. Cormac McLaggen, student, který se nám představí v Princi dvojí krve, je namyšlený a arogantní zmetek, co nedokáže přiznat vlastní chybu a vše svádí na druhé. Je proto vidno, že ani v ušlechtilém Nebelvíru nenajdeme samé dobráky.
Mrzimor: Studentů Mrzimoru a Havraspáru v sérii není mnoho, ovšem i zde se Rowlingové povedla určitá diverzita, která postavy hezky odlišuje. Pýcha mrzimorské koleje je Cedric Diggory, chytrý, milý a odvážný pardál, se kterým se kluci chtějí kamarádit a holky chodit. Ovšem také tam najdeme Zachariáše Smithe, urážlivého a vcelku hloupého ňoumu, který zejména ve Fénixově řádu lezl hlavním protagonistům na nervy.
Havraspár: Nejlepší a nejzajímavější členkou Havraspáru je bezpochyby Lenka Láskorádová. I když je to poněkud zvláštní holčina, je nesmírně milá, vlídná a odvážná. Naopak z Cho Changové se později vyklube ufňukaná a hysterická husa, která pravděpodobně Harryho využila jako takového „převozníka“, aby se srovnala s Cedrikovou smrtí.
Zmijozel: A konečně Zmijozel. Za celou sérii se nám výrazněji představí 7 zmijozelských studentů: Draco Malfoy, jeho posluhovači Crabe a Goyle, Marcus Flint, Pansy Parkinsonová, Millicent Bulstrodová a Blaise Zabini. A zde je ten problém: všichni zmetci. Do jednoho. Ani jeden z nich není sympatický, všichni úděsní spratkové, kteří mají předsudky vůči studentům z mudlovských rodin, chovají se jak členové gangu se zvláštními privilegii a nebrání se posměchu a zlomyslnosti. Neexistuje tu žádná různorodost. Ani jeden student, kterému by bylo fuk, kdo má jakou krev a z jaké rodiny pochází. A vzhledem k tomu, jak je jinak svět Harryho Pottera nesmírně propracovaný a originální, to je obrovská škoda.
Je ale hezké, že se Rowlingové tento přešlap snažila napravit v před rokem vydaném volném pokračování slavné série, Harry Potter a Prokleté dítě, kde jsou (konečně) sympatičtí studenti Zmijozelu klíčovými postavami. Pokud znáte webovou stránku Pottermore a Moudrý klobouk vás podle zodpovězených otázek zařadil do Zmijozelu, nebuďte smutní. Neznamená to, že jste mizerové. Buďte hrdí. Koneckonců, hrdost je jeden z vašich charakterizujících faktorů.
Poznáte 10 fantasy filmů?