Recenze #2: Zabití posvátného jelena - ideální film do větrné neděle

Recenze #2: Zabití posvátného jelena - ideální film do větrné neděle
Zabití posvátného jelena | Film Europe
Colin Farrell, Barry Keoghan
Colin Farrell a Barry Keoghan | Film Europe
No, a pak najednou jeho děti záhadně onemocní a vypadá to, že by s tím mohl mít ten výrostek něco společného. A vyřešit se to dá jen tím, že Farrell někoho zabije jako oběť.
A to je asi tak všechno, co se o ději dá napsat, a ještě to není úplně pravda... Asi.
Zabití posvátného jelena je novým filmem od člověka, který nedávno spáchal Humra. A jedná se bohužel (pro mě) o další posun směrem ke stoprocentnímu artu a pádný důvod pro to, abych další filmy Yorgose Lanthimose ignoroval, protože ten pán je zjevně spokojen s tím, co natáčí, hodlá v tom pokračovat, a mně sledování jeho filmů nic nedává.
Tento film je svou pyšnou artovostí někde mezi výše zmíněným Humrem (je ještě abstraktnější) a nedávnou matkou! (je méně nudný).
Colin Farrell
| Film Europe
Podobně jako v Humrovi (fakt si přečtěte tu výše linkovanou recenzi) také v Jelenovi úplně všechny postavy mluví jako dementi, ale tentokrát je výsledný dojem fádnější, neboť typ dementnosti je jasně definovatelný, přibližně v tomto duchu (nejde o přesné citace, jen o ten feeling):
Žena: Chceš mě dnes škrtit v posteli? 
Muž: Teď ne. Musíme jít do sklepa, náš syn tam svázaný umírá a teče mu krev z očí. 
Žena: Ano, drahý. Mám si vzít ty nové černé šaty? 
Muž: Ne, ale strč synovi čivavu do trenýrek, drahá. Možná ho budu muset zastřelit. 
Žena: Dobře, miláčku, přinesu ti brokovnici. 
Tedy "pointa" všech dialogů je v tom, že ať se postavy baví o jakkoliv skandálním, perverzním nebo tragickém tématu, vždycky mluví  jako kdyby konverzovaly o počasí. Monty Python na tom vystavěli několikaminutovou scénku. Lanthimos na tom vystavěl dvouhodinový film. Tato demence dialogů je občas vtipná, ale rozhodně ne celé dvě hodiny.

Trailer:

Zabití posvátného jelena
Ad trailer: Rozhodně nesouhlasím, že by tento film byl "horror", "revenge saga" nebo "absolutely fucking brilliant". A to hučení v traileru představuje přibližně 20 procent soundtracku celého filmu.
Kdybych měl nějak zaškatulkovat děj, asi bych použil slova "nadpřirozený psychologický thriller" (jako něco od M. Nighta Shyamalana), ale jakákoliv snaha o dramatickou zápletku je negována těmi absurdními dialogy a skutečností, že se žádná postava v tomto filmu nechová tak, jak by se choval jakýkoliv existující živý člověk v současné civilizované společnosti. Následkem toho odpadá jakákoliv možnost chápat jednání nebo psychické rozpoložení postav. Což je docela škoda, protože všichni herci hrají velmi libově (včetně dětí) a kdybyste viděli izolovaně pár minut tohoto filmu, mohly by ve vás vyvolávat dojem, že jde opravdu o kus něčeho velmi silného.
Přes všechnu tu šílenost a okázalou nepředvídatelnost pro mě byl tento Jelen až moc nudný a předvídatelný - po půlhodině mi bylo víceméně jasné, jak to bude dál pokračovat, a nebyl jsem překvapen (jen na konci jsem očekával gradaci do něčeho brutálního/strašidelného, což se bohužel nestalo).
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: V celém filmu se nevyskytuje slovo "jelen", natož aby se v něm vyskytoval nějaký jelen, natož posvátný.
P.P.S: Kidmanovou uvidíme na chvíli nahou, ale dost z dálky.
Odeslat e-mailemBlogThis!Sdílet ve službě TwitterSdílet ve službě FacebookSdílet na Pinterestu