Chewbacca nadobro uzavírá debatu, zda Han Solo střílel první

Chewbacca nadobro uzavírá debatu, zda Han Solo střílel první
Šlo o dost podstatný okamžik pro budování charakteru Hana Sola. Vymahač dluhů Greedo si ho najde v baru a pro Hana to v tu chvíli nevypadá moc dobře. Místo toho aby vyčkával, nedá Han Greedovi šanci a bez varování ho zastřelí. Což nám jasně definuje, že tenhle (ač charismatický) chlápek nehraje úplně fér. Han postupně projde proměnou a ze sobeckého překupníka se stane jedním z největších hrdinů světa Star Wars.
Jde o klíčový moment pro definování postavy, což by obzvláště Lucas - coby zkušený filmař - měl chápat. Přesto se rozhodl scénu změnit a nechat Greeda vystřelit první. Svého času zkoušel fanouškům svůj krok vysvětlit tím, že i ve verzi z roku 1977 vystřelí Greedo první, jen to není dost patrné.

Porovnání obou scén v jednom záběru:

Samozřejmě se může Lucas ohánět myšlenkou, že Han podle něj měl vždy reagovat v sebeobraně a prostě to jen diváci z původní verze nepochopili. Do hlavy mu nikdo nevidí a třeba to tak tehdy opravdu myslel. Hlavní ale je, co bylo ve scénáři, což vedlo k natočení scény. Peter Mayhew, který hraje Chewbaccu, celou diskuzi - a všechny argumenty Lucase - nyní ukončil tím, že na svůj Twitter hodil naskenované části původního scénáře, kde je i zmiňovaná scéna. A jak jsme předpokládali, Han VŽDY STŘÍLEL PRVNÍ.
chewbacca-nadobro-uzavira-debatu-zda-han-solo-strilel-prvni-2
Ve scénáři je Greedo zatím "jen" Alien, jinak je ale scéna do puntíku stejná, jako v původní verzi filmu. George je tak oficiálně zřejmě jediným člověkem na světě, který věří, že Han střílel první. Blbé na tom je, že digitálními úpravami to vnutil nám všem. Snad u Disneyho tuhle chybu v budoucnu napraví a dopřejí nám neupravené verze Epizod IV až VI. Nebo klidně i upravené, ale s původní barovou scénou. V té se nikdy nic měnit nemělo.