Recenze: Ave, Caesar! - nový film bratrů Coenů

Recenze: Ave, Caesar! - nový film bratrů Coenů
Ave, Caesar! Channing Tatum tentokrát s kalhotami.
Bratři Coenové koketovali s filmovým humorem poloviny minulého století už několikrát, a zkoušejí to znovu. A tentokrát si berou na pomoc opravdu těžké váhy: Obrovský zástup slavných hollywoodských hvězd, které se objeví ve větších či menších roličkách. Kromě Brolina a Clooneyho například Ralph Fiennes, Scarlett Johanssonová, Tilda Swintonová, Channing Tatum, Jonah Hill, Christopher Lambert a jako obvykle Frances McDormandová...
Co je to ale platné, když je jejich film strašlivě rozbředlý. Ale opravdu strašlivě.

Trailer:

Scarlett Johansson, Josh Brolin, Jonah Hill, Ethan Coen, Joel Coen, George Clooney, Channing Tatum
V Ave, Caesar! (2016) rozhodně jsou kvalitní vtipy a rozhodně se nejednou zasmějete. Ale je téměř železným pravidlem, že vtípku, který by byl v lepší komedii celý odbyt za 10-20 sekund, je v Ave, Caesar! věnováno tři až pět minut! A až po nich se můžeme mírně uchechtnout.
Například:
Parta námořníků tradičně muzikálově tancuje a zpívá o tom, že nemají ženské. Ke konci jejich číslo začne vypadat mírně homoeroticky, což je mírně vtipné. Ale celé to dlouhé číslo není nijak zajímavě natočené, zazpívané nebo choreografované.
Mladý hezoun, který dosud hrál jen kovboje, má náhle ztvárnit komplexní dialogovou roli. A nejde mu to. Viz trailer o dva odstavce výše. Ve filmu je ta scéna ještě o dost delší.
Produkčního otravuje vlezlá reportérka a on se vykrucuje (Tilda Swintonová). O chvíli později ho otravuje jiná reportérka, dvojče té první (taky Swintonová). A pak ještě dvakrát. Je to celkem asi 5 minut afektovaných dialogů, ve kterých jsou 2-3 slušné vtípky.
Channing Tatum
Ave, Caesar! Channing Tatum tentokrát s kalhotami.
A co je snad ještě horší, většina rolí je jenom o tom, že se postava zjeví, udělá pár těch vtípků a pak do konce filmu zmizí. Jediný Brolin a částečně Clooney mají trochu propracovanější postavu, která je něco víc, než figurka, definovatelná jednou holou větou.
Scarlett Johansson
Trochu to připomíná různé ty debilní současné parodie-neparodie, ve kterých se máte smát jen proto, že poznáváte citované filmy. Při Ave, Caesar! se máte zřejmě smát tomu, že celý film je natočen podobným stylem, jako filmy z 50. let minulého století. "Jé, hele, Scarlett s ploutví v bazénu, to je podobné jako to dělala kdysi Esther Williamsová, a proto se tomu zasmějeme!" Aniž by v té scéně bylo něco nějak zásadně vtipného.
Ale zásadní rozdíl je v tom, že kdyby před 60 lety opravdu takovýhle film vznikl, producenti by z něj před premiérou zcela jistě vystříhali nejméně 30 minut, aby dostal nějaké aspoň trochu slušné tempo.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE