Zemřela Melissa Mathison, scenáristka kultovního E.T. - Mimozemšťana

Zemřela Melissa Mathison, scenáristka kultovního E.T. - Mimozemšťana
zdroj: www.snipview.com
Sci-fi pohádku E.T. natočil podle jejího scénáře Steven Spielberg. Na film přitom vůbec dojít nemuselo. Původní scénář byl volným pokračováním Spielbergova hitu Blízká setkání třetího druhu (1977). Snímek vyprávěl o rodině, kterou začnou v jejich domě terorizovat mimozemšťané. Právě Mathison, tehdejší přítelkyně a pozdější manželka Harrisona Forda slavného režiséra navedla, že by měl příběh odlehčit a využít pro něco jiného. Vznikl tak E.T., kterým si Mathison došla pro svou jedinou oscarovou nominaci. 
Spielberg o Mathison řekl: „Melissa měla srdce, které vyzařovalo štědrost a lásku a zářilo stejně jasně jako to, které dala E.T.mu.“
zemrela-melissa-mathison-scenaristka-kultovniho-et-mimozemstana
zdroj: www.snipview.com
Melissa Mathison se narodila 3. června 1950 v Los Angeles, Kalifornii. Pozitivní ohlas zaznamenala již se svým debutovým scénářem k Černému hřebci (1979) o neuvěřitelném příběhu malého chlapce a koně. O tři roky později následovat zlomový E.T., který se stal vrcholem její kariéry. Napsala také scénáře k Zóně soumraku (1983) či oceňovanému filmu o Tibetu Kundun (1997) Martina Scorseseho. Nedlouho před svou smrtí znovuspojila své síly se Spielbergem a adaptovala pro něj knihu The BFG, na jejíž filmové verzi slavný režisér nyní pracuje. Do kin by měl snímek dorazit příští rok.
V letech 1983 až 2004 byla manželkou Harrisona Forda, s nímž měla dvě děti (syna a dceru). Zemřela 4. listopadu 2015 v Los Angeles, Kalifornii.