39. týden-kinopremiéry: Dobrodružný výlet na Everest, do Transylvánie, undergroundu a ujetého Slovenska

39. týden-kinopremiéry: Dobrodružný výlet na Everest, do Transylvánie, undergroundu a ujetého Slovenska
Největším tahákem posledních zářijových premiér je dobrodružné drama Everest (2015) seveřana Baltasara Kormákura (Kontraband, Hluboko). Snímek zachycuje dvě výpravy na nejvyšší horu světa a jak správně tušíte, neobejde se to bez komplikací. Kormákur obsadil do hlavních i vedlejších rolí známé hollywoodské herce a herečky. Jeho film nemá budit senzaci a šokovat, ale navodit pocity lidí, kterým velmi často zvoní hrana. Podařilo se?
Everest
Z recenze Františka Fuky: "Herci jsou velmi dobří, trikům není co vytknout, 3D má nějakou pointu, ale přes snahu o brutální syrovost je to všechno jaksi uhlazené, politicky korektní a velmi neprovokativní." Všechny recenze filmu najdete zde. Prozatím 70 procent.
Hotel Transylvánie 2
Hotel Transylvánie 2 se drží mezi divácky nejúspěšnějšími filmy.
Do českých kin se spolu s filmem Hotel Transylvánie 2 (2015) vrací zábavná Draculova rodinka. Pod scénářem je podepsán Adam Sandler, jehož tvorba nejednou vzbudila rozpaky. Co je ústředním tématem upíří dvojky? Dracula již na svém sídle neřeší návštěvy lidských bytostí. Když se ale na scéně objeví staromódní Vlad a dozví se, že jeho pravnuk není čistokrevným upírem, začnou se dít věci, které postraší samotné upíry.
Hotel Transylvánie 2
Z recenze Františka Fuky: "Nepopírám, že jsem se párkrát uchechtl, ale skoro vždy to bylo díky hyperkinetické animaci a groteskovým vizuálním gagům, jaksi navzdory scénáři a nudným dialogům. Stejně jako v případě prvního dílu platí, že jde o trestuhodné nevyužití potenciálně skvělého námětu a že Sandler a lidé v jeho blízkém okolí naprosto neumějí dát dohromady fungující scénář." Všechny recenze si přečtěte zde. Prozatím 58 procent.
Catherine Frot
Na vzniku filmu Marguerite se podílela i Česká republika.
O "nejlepší" falešné zpěvačce na světě pojednává koprodukční komediální drama Belgie, České republiky a Francie s názvem Margueritte (2015). Z oficiálního textu distributora: "Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont (Catherine Frot) je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Vše se zkomplikuje, když se rozhodne zazpívat před skutečným publikem, v pařížské Opeře." Výrazné herecké výkony, humor a dobové kulisy jsou hlavními lákadli tohoto na první pohled nenápadného filmu.
Marguerite
Z recenze Františka Fuky: "Film se povětšinou drží na správné vlně "francouzského humoru s trochou hlubších emocí", ale občas se v něm stanou věci, které dost brutálně vybočí z celkové atmosféry - něco až příliš dramatického, nebo přehnaně vulgární náhodný vtip." Všechny recenze si přečtete zde. Prozatím 68 procent.
Filip Topol
Filip Topol | archiv Jáchyma Topola
Hudba je ústředním tématem i dalšího snímku. Takovej barevnej vocas letící komety (2015) přibližuje život předčasně zesnuvšího klavíristy, zpěváka, textaře a frontmana Psích vojáků Filipa Topola. Zázračné dítě undergroundu, talentovaný umělec, kterého skolil alkohol a hektická léta, přibližují archivní videa, rozhovory s jeho blízkými a nejedna vtipná či hlubokomyslná situace, myšlenka, báseň.
Takovej barevnej vocas letící komety
Film je určen hlavně milovníkům umění a spontánního života, fanouškům Psích vojáků a výrazných kulturních osobností. Sympatická vzpomínka nestaví Topola na piedestal, ale přiblíží ho jako smrtelníka, který měl své chyby. I díky nim byl jedinečný. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 90 procent.
Boží mlýny
Boží mlýny pojednávají o Šumavě, smrtelných přechodech hranic a vybydlených Sudetech. | http://www.dokweb.net
Do kin dále míří dokumentární film Boží mlýny (2015), přibližující šumavskou krajinu Sudet a komunistických pohraničářů. A na závěr se představuje snímek LokalFilmis (2015), údajně první slovenský celovečerní animák. Posuďte sami, jestli je toto prvenství jakkoliv přelomové.
LokalFilmis
Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.