23. týden-kinopremiéry: Oslnivé Sedmero krkavců, Al Pacino coby vysloužilý rocker a Jason Statham ve špionážní komedii

23. týden-kinopremiéry: Oslnivé Sedmero krkavců, Al Pacino coby vysloužilý rocker a Jason Statham ve špionážní komedii
Martha Issová
Martha Issová - Sedmero krkavců | Bioscop
Že se jedním z nejlepších tuzemských filmů roku 2015 stane pohádka? V to asi nikdo nevěřil. Ale v šestém měsíci roku je to tak. Sedmero krkavců míří do klasické kinodistribuce, cílí především na rodiny s dětmi, ale kvalitou žánr převyšuje. Což bych od produktivní režisérky Alice Nellis nečekal. Klasický příběh, přitažlivé lokace, sympatičtí herci a celá škála emotivních nálad - na to láká film, jehož producentkou je 24 letá (!!!) Ester Honysová. Ze Sedmera krkavců je cítit radost z tvorby, kladný vztah k jednoduchému-silnému vyprávění a nekomplikovanost. Snímek pro děti od 6 let nepůsobí jako grimmovský horor a už vůbec ne jako přeslazený kýč. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 82 procent. Jak se to odrazí na návštěvnosti a tržbách?
Špión
Špión se veze na vlně ztřeštěných agentů. Bude Melissa McCarthy důstojnou parťačkou mužským předchůdcům?
Melissa McCarthy je špión, který baví. Rozjetá herečka to rozbalila spolu s Jasonem Stathamem a Judem Law. Kam se na ni ti dva hrabou. Špión nemá zrovna originální zápletku. Pojednává o analytičce CIA (McCarthy), která je vybrána, aby zneškodnila obchodníky s jadernou bombou a zabránila tak globální katastrofě. Snímek se ve světě setkal s velmi pozitivními kritikami - na rottentomatoes má známku 94 procent. Tuzemské recenze si můžete přečíst zde. Průměrné hodnocení činí skromnějších 66 procent.
Al Pacino
Žebříček TOP 20 uzavírá Al Pacino a jeho Druhá míza.
Al Pacino je Pan herec. Nejlepší léta má sice samozřejmě za sebou, ale každý film, ve kterém tahle legenda stárne, potěší nejednoho milovníka stříbrného plátna. Druhá míza je dalším takovým dílkem. Al si zde zahrál stárnoucího rockera, který zažívá krizi, když zčistajasna objeví starý dopis od Johna Lennona. V tom mu hippie beatle fandí a přeje, ať se drží vlastních zásad. Vzpruha jak má být. Jak s grácií stárnout, tak by se dalo pár slovy shrnout motto Druhé mízy. Ale nenechte se mýlit, Al Pacino pobaví a zaujme i mladé diváky. Navíc se to všechno doopravdy stalo - film byl inspirován skutečným příběhem folkaře Steva Tilstona. Na rottentomatoes dávají známku 78 procent.
Lin Shaye, Leigh Whannell
Další hororový zářez - Insidious 3.
Hororový žánr se připomíná snímkem Insidious 3: Počátek. V případě trojky jde o prequel k sérii. Na režisérskou židli se posadil Leigh Whannell, scenárista Insidious a celé řady dalších děsivých filmů. O čem nejnovější (ale v čase nejstarší) díl Insidious vypráví? Jasnovidka Elise Rainierová se rozhodne kontaktovat mrtvé, aby pomohla mladé dospívající dívce, kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. Budete se dost bát? Dozvíte se v kinech. Rottentomatoes dává filmu známku 60 procent.
Dior a já
Dior a já aneb Ze slavných návrhářských studií až na přehlídková mola. | Artcam Films
Dokumentární snímek Dior a já nenahlíží životopisnou formou na osudy slavného návrháře, ale mapuje aktuální situaci uprostřed proslulého módního domu Christian Dior. Budete moci nahlédnout pod ruce Rafa Simonse, nového uměleckého ředitele, který musí při tvorbě kolekce dostát renomé slavné značky. A ještě nad to přidat něco svého - neotřelého, originálního, současného a snad i nadčasového. Recenze filmu si přečtěte zde. Prozatím 63 procent.
Ellen Dorrit Petersen
V norském dramatu Slepá sice hlavní hrdinka přišla o zrak, ale další smysly má značně posilněné.
Na závěr vám představíme norské drama Slepá. Do českých kin míří v rámci nového projektu Scope50 a z desítky titulů, které se zatím nedostaly do české distribuce, jej vybrala padesátka filmových nadšenců. O čem snímek pojednává? "Po náhlé ztrátě zraku objevuje Ingrid zákoutí vlastní představivosti. Láska, touha i obavy se v nich zhmotňují s intenzitou, která si v ničem nezadá s vnějším světem. Kde je hranice mezi fantazií a realitou? Dráždivá sonda do vnitřního světa slepé ženy překvapuje bohatou vizualitou, otevřeným přístupem k sexu i absurdním humorem."
Seznam všech červnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.