Články

Filmy

  1. Slavný web zvolil nejlepší snímek všech dob. Autor knižní předlohy ho přitom nenávidí
    Filmy17. 5. 2024
    Slavný web zvolil nejlepší snímek všech dob. Autor knižní předlohy ho přitom nenávidí

    Když dřív jevištní představení nemělo valný úspěch, na herce z publika létala shnilá rajčata. Právě tahle přežitá tradice inspirovala název zahraničního webu Rotten Tomatoes, kde se přes čtvrt století slučují recenze na filmová díla. Když má titul průměrně pod 60 %, je zkrátka prohnilý, s vyšším doporučením získává nálepku čerstvý. Ačkoli se server náležící společnosti Warner Bros. Discovery a vstupenkovému portálu Fandago ocitá ve střetu zájmů a jeho relevance se oprávněně zpochybňuje, nedávný výběr 300 nejlepších filmů všech dob neunikl pozornosti. První místo překvapivě obsadila retro kriminálka L. A. – Přísně tajné (L. A. Confidential) z roku 1997, která má v součtu nejlepší kritické i divácké skóre. Zajímavé přitom je, že všeobecně uznávaný film Curtise Hansona nesnáší autor knižní předlohy James Ellroy.

  2. Chyby, které vám unikly v Pirátech z Karibiku: Mrtví piráti, kovboj a otisky pneumatik
    Filmy17. 5. 2024
    Chyby, které vám unikly v Pirátech z Karibiku: Mrtví piráti, kovboj a otisky pneumatik

    Piráti z Karibiku jsou tu s námi už více než 20 let. I když momentálně značka čeká na svůj restart, stále se jedná o úspěšnou a oblíbenou franšízu, kterou asi nenechají producenti jen tak spát. Johnny Depp jako zábavný Jack Sparrow a řemeslně spolehlivé žánrovky dali vzniknout sérii, která prostě táhla. Proto se dnes v naší oblíbené rubrice podíváme na 10 chyb, které jsme v populárních filmech objevili.

  3. Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc
    Filmy17. 5. 2024
    Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc

    Filmový Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz) patří mezi ty největší filmové klasiky připomínající zlatou éru Hollywoodu a zejména v USA jde pořád o modlu a zásadní dílo, na které se nevyplatí sahat. Své o tom ví i protřelý režisér Sam Raimi, jehož prequelová pohádka Mocný vládce Oz skončila obřím propadákem. Od té doby už ovšem uběhlo několik let, a tak se producenti rozhodli vymačkat slavný fantaskní svět znovu, a tentokrát rovnou dvakrát.

  4. O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav
    Filmy16. 5. 2024
    O čem bude nový Pán prstenů? Zaměří se na Glumovu osobnost, ve hře je návrat dalších postav

    Filmový svět stále vstřebává zprávy ze stáje Warner Bros., kde se oficiálně připravují nové filmy z Tolkienovy Středozemě, a to pod dohledem Petera Jacksona a scenáristek původní trilogie. Jako první přijde na řadu snímek The Hunt for Gollum od režiséra Andyho Serkise, jenž si současně zopakuje oblíbenou hereckou úlohu nešťastného hobita sužovaného mocí Sauronova prstenu. Hlavní tvůrci už projekt rozebírali v rozhovoru pro Deadline, kde zmínili přetrvávající důraz na Tolkienem vytyčené motivy. Zatím není jasné, jakým příběhovým směrem se hodlají vydat – dost možná budou v mnohem epičtějším měřítku renovovat kultovní fanouškovský kraťas Lov na Gluma z roku 2009, který po oznámení Serkisova filmu kvůli právním rozkolům nakrátko zmizel z YouTube.

  5. Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie
    Filmy16. 5. 2024
    Zahradník Oldřich Kaiser bojuje se Štěpánem Kozubem v šílené ukázce očekávané komedie

    Oldřich Kaiser, Štěpán Kozub, Jiří Havelka. Tato tři výrazná jména dominují nové české komedii s hořkými podtóny s názvem Zahradníkův rok, v níž zřejmě nebude nouze o bizarně humorné okamžiky ani o melancholické zamyšlení nad vztahem člověka a jeho prostředí.

  6. John Wick dostane další spin-off. Vlastního filmu se dočká oblíbený zabiják
    Filmy16. 5. 2024
    John Wick dostane další spin-off. Vlastního filmu se dočká oblíbený zabiják

    Hollywoodská akční série s největším počtem padlých antagonistů už nepatří pouze Keanu Reevesovi, jenž se jako John Wick vzepřel nejvyšší radě a zamíchal kartami v precizně strukturovaném světě zabijáků. Přestřelkové orgie už pronikly také do televize díky seriálu Hotel Continental, na cestě je ženský spin-off Ballerina s Anou de Armas a dvorní režisér Chad Stahelski se pravděpodobně vrhne také na Johna Wicka 5. K tomu se hlásí o slovo také slepý assassin Caine v podání čínské megastar Donnieho Yena, jenž v loňské čtvrté části předvedl památný koncert a nově dostává vlastní navazující film.

  7. Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?
    Filmy16. 5. 2024
    Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?

    Když se řekne český muzikál, asi první snímek, který každému přijde na mysl, je nesmrtelná Noc na Karlštejně. Historický výlet do dob Karla IV., na jehož oblíbený hrad nesměla vstoupit žádná žena, se nesmazatelným písmem zapsal do tuzemské filmové historie a asi navždy zůstane televizní stálicí. Nyní si však můžete tuto klasiku znovu vychutnat i v kinech, a to rovnou ve speciální restaurované verzi.

  8. Kinovýhled: Sály rozezpívá Amy Winehouse, děti rozesměje nový Garfield
    Filmy16. 5. 2024
    Kinovýhled: Sály rozezpívá Amy Winehouse, děti rozesměje nový Garfield

    Máme tu třetí květnový týden, který nám opět přinese velkou várku filmových novinek. Celkově se dočkáme osmi zbrusu nových titulů a fanoušci české kinematografie budou moci vyrazit i na restaurovanou verzi Noci na Karlštejně. Na které počiny se můžeme těšit?

  9. Chystá se „Rocky v sukni“ se Sydney Sweeney. Příběh slavné boxerky má velký potenciál
    Filmy16. 5. 2024
    Chystá se „Rocky v sukni“ se Sydney Sweeney. Příběh slavné boxerky má velký potenciál

    Sérii Rocky se častěji pamatujeme podle jejích pozdějších zářezů, kdy slavný boxer v podání Sylvestra Stallona vlastnoručně porážel komunismus a do superhrdinské fyzičky se trénoval za zvuků řízné osmdesátkové hudby. Začátky této série byly ale mnohem skromnější, první díl měl blíž k realistickému a autentickému trendu sedmdesátých let a platil za čistokrevné drama. Tuhle atmosféru by mohl evokovat i chystaný film, který nyní hledá podporu na festivalu v Cannes. Jeho příběh sleduje život skutečné boxerky, jíž se někdy přezdívá „ženský Rocky“.

  10. Chytal nacisty, inspiroval Bonda a zpíval metal. Život a smrt Christophera Lee v novém dokumentu
    Filmy15. 5. 2024
    Chytal nacisty, inspiroval Bonda a zpíval metal. Život a smrt Christophera Lee v novém dokumentu

    Jestliže by život nějakého renomovaného herce vydal na pořádně hutný seriál, musel by jím být zesnulý Londýňan Christopher Lee. 196 centimetrů vysoký elegán s podmanivým hlubokým hlasem posbíral od roku 1946 zhruba 250 filmových rolí, z nichž vynikají čaroděj Saruman z Pána prstenů, Hrabě Dooku ze Star Wars a hlavně Drákula, jehož ztvárnil celkem desetkrát. Samostatným fantastickým příběhem byl jeho osobní život, neboť za války v tajné službě dopadal nacistické zločince a znal se s autorem Jamese Bonda Ianem Flemingem, jemuž údajně posloužil jako inspirace pro agenta s povolením zabíjet. O legendární osobnosti vzniká dokumentární snímek v režii Jona Spira, v němž své zkušenosti s Leem vylíčí třeba Peter Jackson nebo Joe Dante.

  11. Genderově převrácené Vánoce. Česká televize to se štědrovečerní pohádkou zkusí trochu jinak
    Filmy15. 5. 2024
    Genderově převrácené Vánoce. Česká televize to se štědrovečerní pohádkou zkusí trochu jinak

    Záchrana království, princ, princezna. Nezbytné propriety bude obsahovat i letošní vánoční pohádka, kterou Česká televize uvede na Štědrý večer. Existuje však nemalá naděje, že tento rok se dočkáme poněkud jiné a snad i odvážnější podívané než v nedávné minulosti – a nejen proto, že princezna se neobjeví pouze jedna, nýbrž hned tři.

  12. Remake Barbarelly loví skvělého režiséra. Svůdné oblečky ukáže Sydney Sweeney
    Filmy15. 5. 2024
    Remake Barbarelly loví skvělého režiséra. Svůdné oblečky ukáže Sydney Sweeney

    Jsou filmové remaky, jež minimálně mužské publikum bez remcání uvítá. Komiksová sci-fi Barbarella z roku 1968 je tím brakem, v němž tehdy obdivovaná Jane Fonda v extravagantních kostýmech vystavila své ženské přednosti a ztvárnila vesmírnou hrdinku ze 41. století, která bojuje s šíleným vědcem pomocí vlastní sexuality a jejího objevování. Krkolomná feministická exploatace se dočká remaku od studia Sony, který roku 2022 oznámila koprodukující herečka Sydney Sweeney (Euforie). Po roce a půl mlčení vyšlo najevo, že pozici režiséra má na dosah britský poklad Edgar Wright (Jednotka příliš rychlého nasazení, Baby Driver).

  13. Svět Star Wars se otřese. Příští film obsazuje největší vesmírnou drsňačku z Vetřelce
    Filmy14. 5. 2024
    Svět Star Wars se otřese. Příští film obsazuje největší vesmírnou drsňačku z Vetřelce

    Světelné meče jsme v kinosálech nezahlédli od roku 2019, brzy se to ale změní. Režisér Jon Favreau (Kniha džunglí, Iron Man) chystá celovečerní dobrodružství Din Djarina (Pedro Pascal), snímek s názvem Mandalorian & Grogu má mít premiéru už roku 2026. Příběh z období, kdy se odehrává také oblíbený seriál Disney+ Mandalorian, zatím moc trumfů nevytáhl. Nyní však zčásti potvrzené zákulisní informace indikují, že jednu z hlavních rolí ztvární legendární herečka Sigourney Weaver, představitelka Ellen Ripley ze sci-fi série Vetřelec.

  14. Nejtajemnější sci-fi roku se představuje. Opulentní Megalopolis vám v traileru zamotá hlavu
    Filmy14. 5. 2024
    Nejtajemnější sci-fi roku se představuje. Opulentní Megalopolis vám v traileru zamotá hlavu

    Asi kolem žádného letošního filmu nepanuje tolik otázek i obav jako okolo dlouho chystané sci-fi Megalopolis. Vysněný a zároveň prokletý projekt režijní legendy Francise Forda Coppoly, který se snažil zfilmovat přes 40 let, se za pár dní dočká své premiéry v Cannes. Ta napoví, zda se na nás řítí vizionářský film, nebo obří propadák. První teaser trailer vám v tom totiž jasno rozhodně neudělá.

  15. Lásko má, já stůňu! Noc na Karlštejně i po 50 letech sází na milované písně i divadelní zábavu
    Filmy14. 5. 2024
    Lásko má, já stůňu! Noc na Karlštejně i po 50 letech sází na milované písně i divadelní zábavu

    „Císař dal postaviti Karlštejn jako pokladnici svatých ostatků, kde chce o samotě rozjímat a oddávat se skutkům křesťanské pokory a sebezapírání,“ dozvídá se spanilá, odvážná i do Otce vlasti zamilovaná Eliška Pomořanská přísné pravidlo: Na hrad Karlštejn ženy nesmějí! Přesto se mu nejen ona, ale i mladá dívka Alena pokusí vzepřít a na zapovězeném panovnickém sídle přenocovat. A výsledkem je poněkud strojená, avšak až shakespearovsky výřečná komedie s několika nezapomenutelnými písněmi.