Chytal nacisty, inspiroval Bonda a zpíval metal. Život a smrt Christophera Lee v novém dokumentu

Chytal nacisty, inspiroval Bonda a zpíval metal. Život a smrt Christophera Lee v novém dokumentu
Christopher Lee – Star Wars | Lucasfilm Ltd.
Dokumentární portrét nese název The Life and Deaths of Christopher Lee a podle režiséra pokryje dva zcela odlišné příběhy – hercovu dobře zmapovanou kariéru i soukromí zahalené tajemstvím. Lee, jenž se narodil roku 1922 a naposledy vydechl o 93 let později, se ke svým aktivitám během druhé světové války odmítal konkrétně vyjadřovat. „Řekněme, že jsem byl u speciálních jednotek, a nechme to tak. Lidé si z toho mohou vyčíst, co uznají za vhodné,“ vypověděl muž, jenž zvládal plynně hovořit německy, francouzsky a španělsky, domluvil se v řečtině a mandarínštině a prý byl obeznámený také s latinou.
Christopher Lee
Christopher Lee

Herec, Účinkující

6.8
To jej samo o sobě předurčovalo pro špionážní tajné služby a jako čerstvý dvacátník se podílel na stíhání nacistických válečných zločinců. „Dostali jsme na ně složku se vším, čeho se dopustili. Měli jsme je vyhledat, vyslechnout v rámci našich možností a předat pověřeným autoritám,“ prozradil v rozhovoru pro Spy Scape. Byl tedy v patách unikajícím nacistům na sklonku války, kdy se misky vah definitivně převažovaly na stranu spojenců.
Lee byl příbuzensky nepřímo spjatý s Ianem Flemingem, s nímž v 50. letech často chodil hrát golf. Přirozeně se spekuluje o tom, že slavný spisovatel vyformoval Jamese Bonda právě po vzoru svého nevlastního bratrance s válečnými zkušenostmi. Kamaráda si představoval do záporné role doktora Juliuse No v první bondovce Dr. No (1962), ale produkce stačila obsadit Josepha Wisemana. Lee už byl v té době hvězdou díky hororové sérii od společnosti Hammer, v níž hrál širokou škálu klasických literárních či filmových monster. Nejpříznačnějším charakterem se pro něj stal Drákula, jehož poprvé oživil ve stejnojmenném hororu z roku 1958. V Bondovi si nakonec také zahrál, padoucha ztvárnil v Muži se zlatou zbraní (1974) s Rogerem Moorem.
Christopher Lee
Christopher Lee
Dracula (1958)
Intimní past (2011)
Rituál (1973)
Dokument financovaný crowdfundingovou platformou Kickstarter podle Spiry sestává ze stovek archivních rozhovorů z archivu Britského filmového institutu a také z hercových osobních poznámek a zápisků. Lee byl také vynikající operní a metalový zpěvák, k čemuž jej přivedlo oslnění hudbou Black Sabbath. V průběhu 80. a 90. let nahrával s několika kapelami, sám vydal čtyři sólová alba. Do metalového řízu převáděl i některé vánoční klasiky a roku 2015 se pro Metal Hammer pochlubil, že miluje věci, jež lidi umí překvapit. „Přesně v to věřím – překvapovat lidi. Heavy metal je nepřestal udivovat od svého počátku. Lidi po celém světě. Být jeho součástí a dokazovat, že i v mém věku ještě umím překvapit, je pro mě velmi důležité. Celou kariéru jsem riskoval. Hraní je risk, musí jím být. Nikdy jsem se nebál a dělal jsem co nejvíc pro to, abych ta rizika zvládl.“
Své největší filmové role získal na prahu osmdesátky. Jakožto velký znalec a milovník Tolkiena, jenž se s autorem Pána prstenů osobně setkal, byl režisérovi Peteru Jacksonovi velkou oporou. Spira na to v rozhovoru pro BBC rovněž narážel. „Peter Jackson byl velmi ochotný hovořit o emocích. O tom, jak byl z Christophera Lee okouzlený i bázlivý jakožto filmový fanda. Nemohl uvěřit, že s ním pracuje. Objevil jeho unikátní vnitřní nejistoty, jaké má mnoho herců. Byl velmi komplexní osobností, vysoce emocionální, a budoval si strohou image. V životě měl spoustu frustrací, což prozkoumáme,“ slíbil režisér před zamýšlenou prosincovou premiérou.
Druhou významnou úlohou v dnešní popkultuře byl Hrabě Dooku v prequelové trilogii Star Wars. George Lucas si vyhlédl charismatického britského herce se zkušenostmi s úctyhodnými antagonisty podobně jako v případě Petera Cushinga, jehož v 70. letech obsadil do role Tarkina. Lee navíc patřil k nejschopnějším šermířům v celé branži a za svou kariéru absolvoval nespočet filmových soubojů, což především ve druhé epizodě Klony útočí bohatě zúročil. Osobně si však nejvíc považoval svou zápornou úlohu ve folklórním hororu Rituál z roku 1973, kde dal na odiv veřejností nejvíce přijímanou image – charismatického vůdce, v jehož očích se odráží cosi tajuplného a znepokojivého. V jaké úloze jej máte nejraději vy?
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle Kinoboxu.
zdroje: BBC, Movieweb, Far Out Magazine, Metal Hammer