Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc

Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc
Čarodějka (2024) | Universal Pictures
Aby ovšem mělo studio větší jistotu, že se opravdu bude jednat o hit, vzalo si na paškál velmi úspěšný muzikál z Broadwaye s názvem Wicked. Ten vychází z románu z 90. let, jenž rozpracovává minulost postav z legendárního filmu i předlohy Lymana Franka Bauma. Samotný muzikál už je ve světě tak velkou značku, že producenti doufají v instantní úspěch. Rozhodli se proto rozšoupnout a rozdělit nový příběh ze světa Oz rovnou do dvou dílů. Ten první ponese název Čarodějka a dočkáme se ho 28. listopadu.
Čarodějka
Čarodějka
AI
73%
Dostaneme tedy příběh odehrávající se před Čarodějem ze země Oz, v němž budeme sledovat mladé čarodějky Glindu Upland a Elphabu Thropp (Cynthia Erivo) a jejich životní cestu, kvůli níž se z jedné stala Hodná čarodějnice z Jihu a z druhé Zlá čarodějnice ze Západu. Snímek bude mapovat jejich studium na kouzelnické univerzitě, kde proniknou do tajů magie. Elphaba bude diskriminována a vysmívána kvůli svému zelenému vzhledu, čehož zneužívá i její zpočátku povrchní spolubydlící Glinda v podání popové hvězdičky Ariany Grande. Nakonec mezi nimi vznikne velké přátelství, které ovšem naruší jisté události, jež zahrnují i samotného čaroděje ze země Oz.
Plnohodnotný trailer se představuje coby velkolepá fantasy, která efektně ukazuje známý svět, hýří barvičkami a neskrývá své cílení zejména na holčičí publikum. Díky zasazení na kouzelnickou univerzitu, kde budeme sledovat evidentně i vztahy hrdinek s chlapci a první nešikovné kouzelnické pokusy, pak většině diváků přijde na mysl srovnání s mnoha podobnými žánrovkami v čele se samotným Harrym Potterem. Po technické a trikové stránce studio na novince evidentně nešetřilo a snaží se látku prodat jak přes známý svět, tak zmiňovanou Arianu Grande. Jednu věc ovšem v ukázkách zatím raději zatajují.
Čarodějka: trailer | CinemArt
Stejně jako v případě nedávného Wonky či nových Protivných sprostých holek se tu producenti snaží co nejvíce ututlat, že se bude jednat také o muzikál. Ano, pár náznaků a melodií zde postřehneme, neznalý divák to ovšem příliš nezaregistruje. Což je u slavného muzikálu z Broadwaye přeci jen paradox. Otázkou pak zůstává, nakolik to propagaci pomůže. Podobně koncipované fantasy už aktuálně nefrčí tolik jako před lety a zaměření pouze na specifickou cílovku se také nemusí vyplatit. Ostatně stejně jako velmi ambiciózní rozdělení na dva filmy.
O úspěch se kromě Grande a Erivo má postarat také oscarová Michelle Yeoh, divácký oblíbenec Jeff Goldblum v roli ikonického čaroděje a režisér Jon M. Chu (Šíleně bohatí Asiati), jenž už několikrát prokázal čich na hity. Zda se mu ho povede vytvořit i tentokrát, zůstává i po traileru velkou otázkou.
Podívejte se na žebříček nejlepších fantasy podle Kinoboxu.
Zdroj: Universal Pictures