Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. VOD tipy: Návrat Bridgertonových, dvojitá porce Sylvestera Stalloneho a český horor
    VOD17. 5. 2024
    VOD tipy: Návrat Bridgertonových, dvojitá porce Sylvestera Stalloneho a český horor

    Aktuální týdny jsou v televizi ve znamení hokeje, jimž žije většina republiky. Pokud ale nepatříte mezi sportovní příznivce nebo si chcete čas mezi jednotlivými zápasy zkrátka jen zpříjemnit, nabídka streamovacích služeb nabízí solidní alternativy. Obzvláště Netflix se tentokrát v rámci novinek činil a servíruje nám dokonce třetí řadu jednoho ze svých největších hitů.

  2. Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc
    Filmy17. 5. 2024
    Harry Potter pro holky? Prequel Čaroděje ze země Oz láká na epickou fantasy, tají jedinou věc

    Filmový Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz) patří mezi ty největší filmové klasiky připomínající zlatou éru Hollywoodu a zejména v USA jde pořád o modlu a zásadní dílo, na které se nevyplatí sahat. Své o tom ví i protřelý režisér Sam Raimi, jehož prequelová pohádka Mocný vládce Oz skončila obřím propadákem. Od té doby už ovšem uběhlo několik let, a tak se producenti rozhodli vymačkat slavný fantaskní svět znovu, a tentokrát rovnou dvakrát.

  3. Nový Zaklínač je tady. Náhrada za Henryho Cavilla se představuje na prvních fotkách
    Seriály17. 5. 2024
    Nový Zaklínač je tady. Náhrada za Henryho Cavilla se představuje na prvních fotkách

    Asi žádný seriál aktuálně není ve složitější situaci než Zaklínač (The Witcher). Adaptace fantasy ságy od Andrzeje Sapkowského svými změnami oproti předloze stačila nakrknout velkou řádku fanoušků a kvality druhé a třetí série taky leckoho nepotěšily. Po třetí sezóně se navíc se seriálem definitivně rozloučila hlavní hvězda Henry Cavill, jehož tak v následující čtvrté a finální páté řadě nahradí Liam Hemsworth. A nyní už víme, jak mu to bude v paruce a s mečem v ruce slušet.

  4. Filmová Amy Winehouse ukazuje talent i utrpení. Pochopit ji ale pořád nedokážeme
    Recenze16. 5. 2024
    Filmová Amy Winehouse ukazuje talent i utrpení. Pochopit ji ale pořád nedokážeme

    Éra hudebních biografií v kinech pokračuje a po Freddiem Mercurym, Elvisu Presleym, Eltonu Johnovi či Bobu Marleym to nyní zkusí ikona „nultých“ let Amy Winehouse. Její oslňující, ale bohužel také dosti krátká kariéra už inspirovala tvůrce oceňovaného dokumentu Amy. Dokáže ovšem tragický osud zpěvačky bojující s vlastními démony zaujmout také v celovečerním formátu? A zvládla být novinka i něčím víc než oslavným pomníkem?

  5. Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?
    Filmy16. 5. 2024
    Kvíz: Noc na Karlštejně se vrací do kin. Jak dobře legendární muzikál znáte?

    Když se řekne český muzikál, asi první snímek, který každému přijde na mysl, je nesmrtelná Noc na Karlštejně. Historický výlet do dob Karla IV., na jehož oblíbený hrad nesměla vstoupit žádná žena, se nesmazatelným písmem zapsal do tuzemské filmové historie a asi navždy zůstane televizní stálicí. Nyní si však můžete tuto klasiku znovu vychutnat i v kinech, a to rovnou ve speciální restaurované verzi.

  6. Duna je zpátky! Návrat sci-fi ságy láká v traileru na mrazivé počátky temného sesterstva
    Seriály16. 5. 2024
    Duna je zpátky! Návrat sci-fi ságy láká v traileru na mrazivé počátky temného sesterstva

    Když režisér Denis Villeneuve začal před lety připravovat novou hranou adaptaci opěvované sci-fi ságy Duna od Franka Herberta, mnozí se obávali propadáku či toho, že si šikovný tvůrce na údajně nezfilmovatelné látce vyláme zuby. Místo toho ale vznikly už dva sci-fi eposy, které byly v kině obřím audiovizuálním zážitkem. Letošní druhý díl navíc v kinech utržil 700 milionů dolarů, což už je dost důvodů k tomu, aby studio Warner Bros. v budování světa pokračovalo. Ještě před chystaným třetím dílem tedy dostaneme i první seriál z tohoto světa, který nás přenese hluboko do minulosti.

  7. Simpsonovi jen tak neskončí. Tvůrce prozradil, jaké historické mety chce se seriálem dosáhnout
    Seriály15. 5. 2024
    Simpsonovi jen tak neskončí. Tvůrce prozradil, jaké historické mety chce se seriálem dosáhnout

    Legendární rodinka letos slaví 35 let od své premiéry a od té doby jsme se Homera a spol. na obrazovkách nezbavili. Jedná se o historicky nejdéle běžící americký animovaný seriál i sitcom a už teď je jasné, že minimálně již potvrzenou 36. sérií Simpsonovi (The Simpsons) své seriálové působení prodlouží. I když seriálu mnoho fanoušků vyčítá okoukanost či únavu materiálu, letos nabrali „žluťáci“ podle kritiků druhý dech. Tedy v jejich případě už tak čtvrtý či pátý. I to je jeden z důvodu, proč tvůrci nehodlají skončit. Naopak mají velké ambice.

  8. Blíží se nejtemnější Pán prstenů? Druhé Prsteny moci lákají na vzestup Saurona
    Seriály14. 5. 2024
    Blíží se nejtemnější Pán prstenů? Druhé Prsteny moci lákají na vzestup Saurona

    Jestli se o nějakém seriálu posledních let dá mluvit jako o velkém zklamání a zároveň velmi rozporuplném projektu, je to rozhodně Pán prstenů: Prsteny moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power). Nejdražší seriál všech dob je pro mnohé průměrnou fantasy, jiní netají svůj odpor a mluví prakticky o znesvěcení Tolkienova světa. I když se zatím jedná o nejsledovanější seriál v historii Amazonu, je jasné, že druhá řada to nebude mít u diváků vůbec jednoduché a možná definitivně rozsekne, zda je tento projekt komerčním úspěchem či propadákem po všech stránkách.

  9. Nejtajemnější sci-fi roku se představuje. Opulentní Megalopolis vám v traileru zamotá hlavu
    Filmy14. 5. 2024
    Nejtajemnější sci-fi roku se představuje. Opulentní Megalopolis vám v traileru zamotá hlavu

    Asi kolem žádného letošního filmu nepanuje tolik otázek i obav jako okolo dlouho chystané sci-fi Megalopolis. Vysněný a zároveň prokletý projekt režijní legendy Francise Forda Coppoly, který se snažil zfilmovat přes 40 let, se za pár dní dočká své premiéry v Cannes. Ta napoví, zda se na nás řítí vizionářský film, nebo obří propadák. První teaser trailer vám v tom totiž jasno rozhodně neudělá.

  10. TV tipy: Ulhaná Bohdalová, James Bond i válečná klasika
    Téma13. 5. 2024
    TV tipy: Ulhaná Bohdalová, James Bond i válečná klasika

    Televizní stanice nabízí nepřeberné množství filmů, seriálů i dalších pecek a vyznat se v obřím katalogu titulů je čím dál více nadlidský výkon. Rozhodli jsme se proto pro vás zavést rubriku, v níž si vždy v pondělí probereme nabídku těch nejzajímavějších novinek a nenápadných titulů, které si zaslouží vaši pozornost.

  11. Top kina ČR: Mizérie prázdných sálů pokračuje. Nespasila je ani nová Planeta opic
    Filmy13. 5. 2024
    Top kina ČR: Mizérie prázdných sálů pokračuje. Nespasila je ani nová Planeta opic

    I když se v minulých týdnech zdálo, že návštěvnost českých kin snad ani nemůže být horší, uplynulý víkend našel další pomyslné dno. Kinaři žehrají nejen na nedostatek divácky atraktivních novinek, ale také na teplé počasí a aktuální mistrovství světa v ledním hokeji, jehož sledování dala řada lidí také přednost. Ani návrat Planety opic příliš diváků do multiplexů nenahrnul.

  12. TV sledovanost: Odznak Vysočina porazil hit České televize. Všechny ale zničil hokej
    Téma13. 5. 2024
    TV sledovanost: Odznak Vysočina porazil hit České televize. Všechny ale zničil hokej

    Ano, nastává klasické jarní období, kdy se mohou jednotlivé stanice předřít, ale diváci dají přednost naprosto jiné události – mistrovství světa v ledním hokeji. Letošní MS odstartovalo v pátek, koná se v našich končinách a hned od prvního dne výrazně promluvilo do výsledků sledovanosti a citelně ublížilo zavedeným hráčům.

  13. Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu
    Seriály13. 5. 2024
    Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu

    Jednou a dost. Takový byl původně plán kabelovky FX s velkolepou historickou minisérií Šógun (Shogun). Adaptace věhlasného románu od Jamese Clavella se ale stala jedním z největších hitů v historii stanice a slaví ohromný úspěch jak u diváků, tak u kritiků. Už nyní je jasné, že na prestižních oceněních typu Emmy či Zlaté Glóby o novince hodně uslyšíme. Je jen otázkou, v jaké kategorii. Z původní minisérie se totiž nejspíš nakonec vyklube klasický seriál, jenž přesáhne původní zdrojový materiál.

  14. „Bartošová zůstala nepochopena,“ tvrdí režisér seriálu Iveta. Chystá projekt o další hudební hvězdě?
    Rozhovory12. 5. 2024
    „Bartošová zůstala nepochopena,“ tvrdí režisér seriálu Iveta. Chystá projekt o další hudební hvězdě?

    V pátek měla na streamovací platformě Voyo premiéru třetí řada populárního seriálu Iveta, jež ve třech závěrečných dílech završí smutný životní osud zpěvačky Ivety Bartošové. Rozhodli jsme se při této příležitosti pozvat k nám do studia na rozhovor režiséra a hlavního tvůrce celého projektu Michala Samira. Co pro něj hudební ikona vlastně znamenala? Jak k natáčení finálních dílů přistupoval? A přijal by nyní další podobný projekt?

  15. Nové Tiché místo bere dech epickým trailerem. Ukazuje masakr, který zničil lidstvo
    Filmy12. 5. 2024
    Nové Tiché místo bere dech epickým trailerem. Ukazuje masakr, který zničil lidstvo

    Z Tichého místa (A Quiet Place) se po dvou dílech stala uznávaná hororová série, v které režírující herec John Krasinski ukázal divákům post-apokalyptický svět, v němž Zemi ovládli mimozemšťané citliví na jakýkoliv zvuk. Atmosférická podívaná, jejíž hlavní devíza tkvěla logicky v práci s napětím a ruchy, si získala přízeň publika i kritiků a zdá se, že tato franšíza v kinech definitivně zakořenila. Ještě před regulérním třetím dílem totiž brzy dostaneme prequel Tiché místo: První den (A Quiet Place: Day One), který se vydá podstatně velkolepějším směrem.