Barbie a Oppenheimer jsou tak úspěšní, že podle Coppoly otevírají zlatý věk kinematografie

Barbie a Oppenheimer jsou tak úspěšní, že podle Coppoly otevírají zlatý věk kinematografie
Barbie | Warner Bros.
Coppola, jenž je nedílnou součástí Hollywoodu přes šedesát let, projevil své nadšení na Instagramu, kde v rámci stories odpovídal na dotazy fanoušků a fanynek. Držitel Oscara za režii Kmotra II a jeden z čelních hlasů nového Hollywoodu nikdy nezastíral pohrdání současnou tvorbou, která těží zejména z pokračování, předělávek a superhrdinských látek. A ačkoli prý Barbie a Oppenheimera ještě neviděl, jejich fenomenální úspěch a ozvěna, již ve společnosti zanechávají, ho do nadcházejících let naplňují optimismem.
Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola

Režisér, Scenárista

7.5
„Teprve je uvidím, ale skutečnost, že zaplňují velká kina, aniž by šlo o sequely či prequely s pořadovým číslem, je vítězstvím kinematografie,“ uvedl čtyřiaosmdesátiletý tvůrce, jenž z vlastních peněž chystá svůj závěrečný opus, dlouho připravované sci-fi Megalopolis. Coppola sice sám dvakrát navázal na svého Kmotra, jenž zaujímá pozici jednoho z nejrespektovanějších filmů historie, ale v každém svém díle se snažil přijít s něčím novým. Kritickou i diváckou obec uhranul například mysteriózním Rozhovorem, psychedelickou Apokalypsou nebo nepoddajným Draculou.
Takové snímky v současnosti schází a Coppola hází vinu na „marvelizaci“ průmyslu. „Dříve se točily studiové filmy, dnes jsou to filmy od Marvelu,“ uvedl v rozhovoru pro GQ z roku 2022. „A co je to film od Marvelu? Jeden prototyp, který se vyrábí pořád dokola s lehkými obměnami,“ dodal. Barbie od Grety Gerwig i Oppenheimer Christophera Nolana, jehož Coppolův vrstevník Paul Schrader na Instagramu nazval nejlepším a nejdůležitějším filmem století, se proti tomuto trendu ostře vyhraňují.
legendarni-coppola-se-konecne-dockal-pro-jeho-vysneny-projekt-vznikla-tato-jedinecna-technologie
Elle Fanning a Francis Ford Coppola při natáčení filmu Twixt. | Universal Production Partners
„Mám tušení, že stojíme na pokraji zlaté éry. Nádherné a naplňující filmy září v rozlehlých kinech,“ vyjádřil Coppola naději směrem k budoucnosti průmyslu, který v posledních letech zažívá těžké časy. Koronavirus otřásl návštěvností kin a studia cpou ohromné peníze do generických blockbusterů, jež prodělávají. Scenáristické a herecké unie navíc stávkují a vedou se studii bitvu, již může rozvolnit právě optimismus spojený s úspěchem dvou takto prestižních a sledovaných titulů.