Atchyroz

Komentáře 77

Od nejnovějších
  1. Volejte Saulovi
    Volejte Saulovi (2015)
    8
    85% - Show Better Call Saul, která je spinoffem a zároveň prequelem legendárního Breaking Bad, s sebou od počátku nesla velká očekávání, a v žádném případě nezklamala. Mají to na svědomí ti samí tvůrci včele s Vincem Gilliganem a blízká příbuznost k seriálu o vzniku Heisenberga je znát každou scénou. Objevují se tady předchozí osudy většiny vedlejších postav z této show včele s Saulem, kterého výborně hraje Bob Odenkirk. Tahle postava mě sice nebavila tolik jako ostatní z vedlejších dějových linek, ale rozhodně je dost zajímavá na to, aby utáhla svůj vlastní spinoff. Objevují se zde legendární záporáci jako Gus Fring nebo členové rodiny Salamanca. Dozvíme se více o jejich minulosti a pro fanoušky je tady nepřeberné množství odkazů na předchozí seriál, které fungují více než skvěle a je to velmi dobrá nostalgie. Vlastně všechno kladné z BB je i tady, ať už je to chytrý a vypointovaný scénář, pomalejší, zato gradující tempo, nádherný vizuál, humor, hudba apod. První řada sice ještě nebyla úplně ono, ale i tak dokázala zaujmout. Další tři série šly o level výš a bylo to čím dál lepší a lepší. Vrcholem je pro mne ale pátá sezóna. Nechybí tady napětí, perfektní akční scény a přeměna podřadného právníka Jimmyho MiGila v zastánce zločinců je opravdu úžasná, dává smysl a čím dál více se přibližuje svému charakteru v původním seriálu. Finální šestá série celému seriálu nasadila korunu. Poslední epizoda je jedním velkým perfektně zpracovaným zakončením velké ságy. Určitě velké doporučení a pro fanoušky Breaking Bad jednoznačná povinnost.
  2. The Umbrella Academy
    The Umbrella Academy (2019)
    8
    70% - Tohle bylo hodně fajn překvápko. Na první pohled další tuctový seriál o lidech se superschopnostmi se ukázal jako hodně zajímavý a zábavný příběh skupiny sourozenců, kteří byli obdařeni výjimečným nadáním. A jejich schopnosti jsou dost zajímavé a v seriálu dobře využity. Ať už je to cestování časem nebo mluvení s mrtvými. V tomto seriálu se nejedná tolik o superhrdinskou akci, i když ta tady taky je, ale hlavně o protagonisty a vztahy mezi nimi, které jsou dobře rozvinuty. Na postavách to celé stojí. Všechny hrdiny jsem si hodně oblíbil skrze jejich povahu, schopnost, příběh apod. Jediným slabším článkem pro mne byla Ellen Page jako Vanya, která mi tam moc neseděla a nezlepšilo se to ani v druhé řadě. Tato postava není příliš zajímavá a víc mě zajímaly linky ostatních postav. Naopak nejlepší postavou je pro mě Five, kterého hraje Aidan Galagher. Objeví se zde několik zvratů, nápadité akce či vtipné scény. Vše je doprovázeno fantastickým soundtrackem a songy, které scény povznesou ještě výš. Pozadu nezůstávají ani záporáci, ti jsou správně vtipní a mají dobrý důvod ke svým činům. Více se mi líbila série první, která skončila velice otevřeně a ta druhá na to velmi dobře a překvapivě navázala. Nicméně tady máme ještě třetí řadu, která to aspoň pro mě celé úplně zabila. Ono to mělo stejně jako předchozí řady 10 hodinových epizod a nestane se tam pořádně vůbec nic, všechny postavy se tam najednou chovají jak banda idiotů (více než předtím) a zas to akorát skončí otevřeně a mě se to už ohrálo. Tímto dávám Umbrelle sbohem.
  3. Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu
    Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu (2013)
    9
    90% - Peaky Blinders je další seriálová pecka od Netlfixu, která je zasazena do první poloviny 20. století a sleduje Thomase Shelbyho a jeho rozvětvenou rodinu, kteří tvoří obávaný stejnojmenný gang. Jedná se o velkolepou výpravnou ságu s fantastickým obsazením včele s Cillianem Murphym, která sleduje působení zmíněného gangu po roce 1919. Všichni herci si svoje role neskutečně dávají a hlavně Murphy si seriál krade sám pro sebe. Stejně tak i všichni jejich nepřátelé, kteří se jim během seriálu staví do cesty, jsou úžasní a nejlepší z nich jsou pro mne Sam Neill, Tom Hardy a Adrian Brody. Řemeslně se jedná o špičkovou záležitost a je radost na to koukat. Prostředí, ve kterém se příběh odehrává je totiž nádherně vystavěn a je doprovázen bezvadnou hudbou. Zásadní problém s tímto seriálem jsem měl, co se týče jeho tempa a délky, což jistě nebudu sám. Jednotlivé řady mají sice "pouze" šest epizod, ale jejich stopáž se pohybuje kolem hodiny, což s jejich hooodně pomalým tempem je občas problém u toho vydržet. Každopádně, když přijde na řadu akce či zásadní konfrontace postav, stojí to za to a je to perfektně natočeno. Kromě tempa, stopáže a občasných hluchých míst si tak vlastně nemám na co stěžovat a jen můžu doporučit zkusit začít tento seriál sledovat. Finální šestá řada nepatří k těm nejsilnějším, ale konec, který není tak úplně koncem, tomu celému nasadil korunu a těším na navazující film.
  4. Ozark
    Ozark (2017)
    8
    80% - Ozark, to je místo, kam po průšvihu s mafiány Jason Bateman přestěhuje svou rodinu, aby zde mohl prát špinavé peníze mexického drogového kartelu. Marty Byrde je jistá variace na Waltera Whitea z legendárního Breaking Bad. Ozark je této legendě docela podobné, ale vydává se trochu jinou cestou. Příchod rodiny Byrdových úplně změní život obyvatel města a Bateman svou prací pro kartel překazí i bussinesy místních gangů. Herecký výkon všech herců včetně dětí je skvělý a zejména Bateman mě svou neobvyklou polohou hodně překvapil. To, jak jeho postava zachovává klid i v nejvypjatějších situacích a snaží se je rychle, a co nejlépe vyřešit tak, aby vyhověl všem, i když přednost má drogový kartel a bezpečí jeho rodiny, je fantastické. Vývoj všech postav je famózní a je úctyhodné, jak se jim s tolika problémy povedlo vypořádat a co a koho všechno museli pro věc obětovat, i když to i samotnou rodinu rozděluje. Hodně se mi líbila už první série, zejména po suprovém konci, ale pořád tam k dokonalosti něco chybělo. K perfektnímu seriálu přispěly hlavně další dvě série a je to čím dál lepší. Tvůrci zde představili skvěle charismatické postavy, perfektní temnou atmosféru, hafo nečekaných zvratů a emocionálních scén. Trochu to u mě pokazila poslední řada, která má o něco více epizod a přišlo mi, že se celý příběh hrozně moc až příliš točí pořád v kruhu a většina postav se právě v té poslední řadě chová strašně debilně a akorát kolem sebe zbytečně dělají další průšvihy. Úplný závěr je sice solidní a nějak to k tomu vlastně spělo, ale na předchozí dvě řady to nemělo.
  5. MINDHUNTER: Lovci myšlenek
    MINDHUNTER: Lovci myšlenek (2017)
    9
    90% - Tak tohle je pecka. Naprosto vybroušená kriminálka od skvělého tvůrce Davida Finchera, který tady zúročil své zkušenosti se skvosty jako Sedm nebo Zodiac a na Netlfixu je k vidění seriál s perfektní výstavbou příběhů agentů FBI na konci 70. let, kteří se snaží pomoci rozvoji kriminalistiky a ponořit se do psychologie vrahů a jejich zločinů. Obsazení seriálu je naprosto přesné, všichni jsou uvěřitelní a duo Holdena Forda a Billa Tenche, které hrají Jonathan Groff a Holt McCallany, je fenemenální. Zatímco si většinu času v první sérii kradl pro sebe Holden, v druhé sérii je to Bill. Oba kromě svých případů a vrahů řeší i vlastní problémy v životě, který jim stále hází klacky pod nohy a mají to opravdu těžké. Za zmínku stojí take výborná Anna Torv. Všichni psychopatčtí vrazi, kteří se během obou řad objeví, jsou skvěle a až mrazivě vyobrazení díky hereckým výkonům svých představitelů. Seriál kvůli dost temné atmosféře, pomalému tempu a dost brutálním příběhům není úplně pro každého, přesto musím tuto pecku od Netlfixu hodně doporučit a těším se na další sérii. Klobouk dolů.
  6. Mare z Easttownu
    Mare z Easttownu (2021)
    8
    80% - Hodně zajímavá atmosférická detektivka z ranku True Detective, která i když se mi dost líbila, tak neobstála očekávání jaká jsem po všech ohlasech měl. Kate Winslet jsem dlouho nikde hrát neviděl a tuhle roli zvládla s noblesou sobě vlastní. Kromě toho, že se její postava detektivky v malém americkém městečku musí vypořádat s několika kriminálními činy v okolí, tak i se svými vlastními rodinnými problémy. Ty jsou tady podány hodně dobře a je super, že ani hlavní hrdinka není stoprocentně kladnou postavou a má svoje chyby. Řemeslně je to perfektně zvládnuté, není tomu co vytknout ani po stránce scénáře a herci ve svých rolích sedí. Celkově jsem ale čekal trošku víc. Některé zvraty jsou sice super, ale k True Detective to má pořád ještě trochu daleko.
  7. Poslední království
    Poslední království (2015)
    8
    80% - Musím říct, že mne seriál The Last Kingdom nejdříve moc nebavil a našel jsem si k němu cestu až při druhé sérii. Tento seriál se docela dost snaží být jako Vikings, a daří se mu to tak na půl. Ať už se jedná o postavy, které nejsou tak charakteristické a zapamatovatelné, dialogy, tak ke kvalitám Vikingů to má docela daleko, ale pořád je to řemeslně poměrně dobře zvládnutý historický seriál. Alexander Dreymon jako Uhtred mě zezačátku docela iritoval a začal jsem mu více fandit až v pozdějších řadách. Jedna z mála dalších postav, které by stály za zmínku je David Dawson jako Alfréd Veliký, který je dobře zahraný a měl určitý přesah. Zbytek postav ale už není tolik zajímavý. Největším problémem tohoto seriálu je tempo. Každá epizoda má poměrně dlouhou stopáž, ale děj ubíhá hodně pomalu. Ale i tak mě děj v pozdějších sériích zajímal dost na to, aby si udržel moji pozornost do konce s tím, že finále je dost solidní. Jak jsem již psal, nedosahuje to kvalit Vikingů, ale musí se tomu nechat hodně dobře zpracované scény bitev, prostředí a samotný vizuál, který to celkem táhne.
  8. Půlnoční mše
    Půlnoční mše (2021)
    8
    85% - Dosavadní hororovou tvorbu Mikea Flanagana jsem si hodně oblíbil. Dvě série seriálu Haunting považuji za nejlepší seriálový počin ve svém žánru posledních let a filmové zpracování Doktora Spánka se taktéž dost povedlo. Flanagan se svými projekty dosti odlišuje od jiných v hororovém žánru a to zejména tím, jak si se vším dává docela dost na čas a buduje tím perfektní atmosféru. V Půlnoční mši, která je podle mě hrozně podhodnocená a zasloužila by si být v červených číslech, to ale dovedl do extrému. Není to jen horor, ale také příběh o lásce, která po celou dobu prozkoumává prvky náboženství a víry se všem svými negativy i pozitivy. Asi rozumím tomu, že pro někoho to může být obří nuda, ale mě osobně to hrozně bavilo a zajímalo mě kam celá tahle šílená story povede dál. A nezklamalo mě to. Všichni herci tady předvádí skvělé výkony a dokážete se do nich vžít a chápat je. Co na Flanaganovi miluju jsou jeho dlouhé záběry na jeden zátah. Perfektně to fungovalo už v Hauntingu a tady taktéž. Sedm epizod postupně skvěle vygraduje, umí hodně překvapovat a nebojí se ani brutálnějších krvavých scén. Opravdu skvělý počin a těším se na další Flanaganovi filmy nebo seriály, ten člověk má velký talent.
  9. Narcos: Mexico
    Narcos: Mexico (2018)
    8
    75% - Narcos: Mexico se dějově odehrává před původním seriálem Narcos o Pablu Escobarovi a je taktéž podle skutečných událostí, i když se zde jedná o trochu něco jiného. Jak už název napovídá, děj se točí kolem působení drogového kartelu v Mexiku a sleduje vzestup a pád narkobarona Miguela Ángela Félixe Gallarda, kterého hraje Diego Luna. Kromě toho je tu opět i pohled z druhé strany barikády na agenty DEA včele s Michaelem Peňou a dalšími. Musím říct, že původní seriál Narcos mám hrozně moc rád, jelikož je skvěle natočený a pokládám ho za vrchol seriálové tvorby Netflixu. To samé se bohužel nedá říct o N:M. Na tomto seriálu pracovali již jiní tvůrci a i když se po řemeslné stránce drželi kvalit původního fenoménu, jeho kvalit nedosahuje z pohledu scénáře. Děj je dost utahaný, má slabé tempo a i když jsou všichny role dobře zahrané, nedokázal jsem si k nim vybudovat takový vztah jako k těm předchozím. Ano, najdou se tady mimořádně dobré momenty, zejména v závěru obou dvou řad, ale vede k nim dlouhá, ne tolik zajímavá, cesta. Nicméně má po celkem otevřeném konci vzniknout i série třetí. Celkově hodnotím Narcos: Mexico jako slabší než původní seriál.
  10. Po životě
    Po životě (2019)
    8
    80% - Tak tohle byla hodně fajn příjemná oddechovka. Ricky Gervais mě svou režií, scénářem i stylovou rolí dost překvapil, poněvadž jsem s ním moc věcí neviděl a i to mě nalákalo na jeho After Life od Netflixu. Britský humor mě od začátku chytnul stejně dobře jako všechny postavy kolem hlavního protagonisty Tonyho a seriál díky krátké stopáži ani nedá šanci se moc nudit a hodně rychle příběh odsýpá. Objevilo se tady hodně vtipných momentů, některé příběhy občas až podivných lidí, o kterých musí Tondy s kolegou udělat reportáž pro jejich noviny, jsou dovedeny do absurdna a právě i to je dost vtipné. Zejména reakce na určitá gesta apod., slovní přestřelky a narážky nebo různé názory sarkastického bručouna Tonyho jsou fakt super a Ricky to svým charismatem hodně táhne. Opravdu příjemné překvapení, které stojí zato.
  11. Lucifer
    Lucifer (2016)
    8
    70% - Lucifer je hodně fajn seriálová oddechovka která vás bude bavit hlavně svým castingem. Všichni herci jsou totiž ve svých rolích naprosto přesní a zábavní. Hlavním tahounem je samozřejmě samotný vládce pekel, jehož ztvárnění si náramně užívá Tom Ellis. Tahle role mu naprosto sedí a s Lauren German jako Chloe mají úžasnou chemii od úplného začátku. Mojí oblíbenou postavou je ale Dan, kterého hraje Kevin Alejandro. Ten je opravdu zábavný zejména svou naivitou a občas i hloupostí. To samý Amenadile, který je bratrem, přesným opakem Lucifera, a hraje jej D.B. Woodside. Celá ta mytologie kolem pána pekel je určitě hodně zajímavá a hlavně Luciferovy interakce s obyčejnými lidmi si prostě zamilujete. Docela velký problém s touhle show je pro mě fakt, že každá epizoda seriálu je brána jako vyšetřování případu, který je většinou dost obyčejný a nezajímavý, a Lucifer a jeho ďábelské schopnosti jsou využity jen tak okrajově. Je to taková obyčejná detektivka s něčím navíc, kdy je zde nadpřirozená postava, která má "superschopnosti", což v seriálech moc nemusím. Bohužel na kriminální případy je zde vedena docela dost pozornost a až v pozadí se odehrávají zápletky související s Luciferovým původem. Díky tomu to je seriál, který si pustíte spíše na pozadí nějaké činnosti nebo když tomu nedáváte moc pozornost. Aspoň tak to vidím já. První tři série jsou podle mého hodně stejné a zaměnitelné s tím, že epizod je tam podle mého až moc (třetí série 26 epek) a v závěru mě to už moc nebavilo. Změna nastala ve čtvrté sérii, která je hlavně díky odkoupení Netlfixem úplně jiná, nepřístupnější, tvůrci se zde mohli více odvázat při vyšším ratingu, což tomu jistě pomohlo a mě to bavilo mnohem víc. Prakticky celý seriál je doprovázen boží hudbou a po horších CGI tricích se to ve čtvrté sezóně dost zlepšilo. I ten děj byl zajímavější. Je ale pravda, že poslední dvě řady byly už dost navíc a děj byl až moc natahovaný do samotného finále, které bylo docela oukej.
  12. Papírový dům
    Papírový dům (2017)
    8
    85% - Seriál La Casa de Papel / Money heist se stal zejména v poslední době naprostým fenoménem a já se tomu nedivím. Má to všechno, co má správný seriál mít. Základním pilířem jsou postavy. Ty jsou fanastické, každá má svůj background a dokážu si k ní udělat vztah, což je u tohoto typu seriálu důležité. Má to skvělé symboly jako Dalího maska, červená kombinéza, jména podle měst nebo Bella Ciao. Naprosto bravurně se tu pracuje s napětím, hudba v každé scéně perfektně sedí, akční scény jsou většinou taky super a celkově je to fakt hodně epická podívaná. Je tady miliarda zvratů, díky kterým si prostě nejde nepustit další epizodu. Špičkou jsou zatím pro mne první dvě série s původním týmem při hodně zajímavé a nápadité loupeži. Další dvě jsou taky hodně super nadprůměrné, ale nedosahují toho začátku. I přes to, že mne seriál neskutečně baví, zamiloval jsem si ho a hrozně se těším na pokračování, tak tam pořád vidím dost chyb, které tam jsou. Občas dojde k dost nelogickému chování postav a někdy tam jsou faily, které jsou prostě na facepam. Co se týče zvratů, kterých je možná až moc a někdy už jsou ty "bezvýchodné" situace, ze kterých je pak jednoduché východisko, docela ohrané. I tak mě to pořád neskutečně baví a zatím se mi to neokoukalo. Ale pouze zatím. Dost se obávám toho, že se se stoupající popularitou téhle show může stát, že opadne jeho kvalita a Papírový dům ztratí svoje původní kouzlo. Zatím je to ale fakt super a doporučuji všem!
  13. Kancl
    Kancl (2005)
    10
    That´s what she said. The Office je naprosto legendární a unikátní sitcom se spoustou typických charakteristik a hromadou charismatických postav. Už jen samotný styl natočení je naprosto skvělý, kdy je celý seriál natáčen jako dokument o dění v samotném kanclu společnosti Dunder Mifflin. Humor, který jinde nemá obdoby, si vůbec s ničím nebere servítky a neskutečně vtipně si hraje s rasismem či feminismem, což by dnes již natočit nešlo. Alespoň ne v takové podobě. Nosnou postavou seriálu je bezesporu Michael Scott ztvárněný Stevem Carellem, který je asi nehorším šéfem na světě, ale i tak mu po celou dobu seriálu fandíte a nepřestává být vtipný až do konce. Postav se tu za celou dobu vystřídá mnoho a je neuvěřitelné, že i sebevíc vedlejší postava zde dostává dostatek prostoru vyniknout a pobavit. Asi úplně nejvíc je na Kanclu nekonečná válka mezi Jimem a Dwightem, které hrají John Krasinski a Rainn Wilson. Jejich věčné popichování a zejména Jimovy pranky se neomrzí snad nikdy a některé z nich jsou dnes již legendární. Výborně se zde pracuje s trapnohumorem, je tu jedna hláška za druhou, řada nesmírně zábavných momentů a nepřeberné množství dnes již legendárních memů. Nezapomíná se tu ani na emoce. Například některá loučení s postavami či samotný finální díl jsou naprosto parádní a dokáží diváka neskutečně dojmout. Mě osobně Kancl hrozně moc bavil, a i když mu v posledních dvou sériích postupně docházel dech, tak mu to po fenomenálním konci dokážu odpustit, protože tohle je opravdu kultovní záležitost, která stojí za vidění.
  14. Brooklyn 99
    Brooklyn 99 (2013)
    10
    Nine-Nine! Sitcom Brooklyn 99 si mě naprosto získal a rázem se stal jedním z mých nejoblíbenějších seriálů. Tuhle partičku z Brooklynu prostě nejde nemilovat. Každá postava je skvěle napsaná a zahraná. Pořád se tu něco děje a osobně miluju tu absurditu jednotlivých zápletek a problémů, kterými se postavy zabývají. Nejlepší postavou je určitě ta hlavní - Andy Samberg jako detektiv Peralta je prostě úžasný a jeho humor nikdy nezklame. Navíc vývoj vztahu mezi ním a Melissou Fumero jako Amy Santiago je naprosto perfektní a je zdaleka nejlepším článkem seriálu. Pozadu nezůstávají ani ostatní postavy, hlavně pak kapitán Holt. Během všech osmi řad tady v žádném případě není nouze o zábavné momenty, pop kulturní reference a skvělé hlášky, na které budete dlouho vzpomínat. Navíc se stopáží, která se drží kolem 20 minut, to má super tempo. Každá epizoda je hravá a plná nápadů. Třešničkou na dortu jsou camea slavných herců jako Adam Sander, Bill Hader nebo J.K Simmons. Líbila se mi již první řada, ale skutečně to nakopla ta druhá a od té doby to téměř nesundalo nohu z plynu. Je pravda, že se zde objevilo i pár slabších momentů, ale i tak to bylo pořád velmi zábavné a doteď se mi to neomrzelo. Tento seriál jsem si opravdu zamiloval a určitě bych jej doporučil každému.
  15. Bodyguard
    Bodyguard (2018)
    8
    80% - Robb Stark je bodygaurd ministryně vnitra a podává fenomenální výkon, za který byl i oprávněně oceněn Zlatým Glóbem. Největším high-lightem minisérie Bodygaurd je napětí. S tím se tu pracuje fantasticky a hned v úvodu prvního dílu ve vlaku vás to naprosto vtáhne. Takových momentů tady je hned několik a do tuhého jde taky velmi často. Za zmínku stojí určitě ještě přestřelka na ulici. Opravdu mě to hodně bavilo, ale trochu to v mých očích opadlo v pozdějších epizodách, kde je divákovi předkládán jeden velký zvrat za druhým a je to poněkud natahované jak je u seriálů od Netflixu vlastně zvykem. Nicméně musím vyzdvihnout celkovou realističnost většiny situací. Opravdu stojí za zhlédnutí.
  16. Řím
    Řím (2005)
    8
    80% - Starší bratr seriálů jako Hra o trůny, Vikingové nebo Spartakus, přičemž k poslednímu má tematicky asi nejblíže. Stejně jako u zmíněných seriálů zde nechybí řada intrik nebo brutálních, krvavých a sexuálních scén. Dvě řady seriálu Řím vypráví skutečné události v době před a po smrti slavného římského vojevůdce Gaia Julia Caesara, kterého výborně hraje Ciarán Hinds. Nejlepší postavou je pro mě ale Titus Pollo, kterého si zahrál Ray Stevenson a jedná se o divácky asi nejvděčnější postavu a vlastně i trochu hlavní. I ostatní herci nejsou o nic pozadu. Co musím pochválit, tak je to výprava a kostýmy, vše je maximálně věrohodné a i když je to docela komorní záležitost, tvůrci si s tím do detailu pohráli výborně. Slabší je to po stránce scénáře, protože dialogy nejsou někdy tolik zajímavé, často je to dost natahované a je třeba počítat s tím, že to má dost pomalé tempo při téměř hodinové stopáži epizod. I ty intriky jsou podle mě slabší než u výše vyjmenovaných seriálů. Obě řady jsou kvalitou relativně na stejně vysoké úrovni. Nejsou tady nijak zvlášť velké a epické boje nebo bitvy jako u Spartaka, ale i tak je to hodně dobře zvládnutý historický seriál z produkce HBO.
  17. Luther
    Luther (2010)
    8
    80% - Nemůžu se ubránit srovnání Luthera se seriálovým Sherlockem, který je sice lepší, ale Luther určitě nezaostává. Kriminální případy z prostředí Londýna s dobře vybudovanou atmosférou jsou více než povedené a až mě překvapilo jak nepříjemně realistické tyto zločiny jsou. Idris Elba mi jako detektiv John Luther hrozně moc sednul a postava poldy, který nemá problém porušovat pravidla, mě hodně bavila. První tři řady jsou hodně nadprůměrné a bylo super to sledovat. Každá epizoda moc hezky graduje, vizuálně tomu není co vytknout, vytvoříte si i vztah s postavami a častokrát to je hodně napínavé se skvělým tempem. Všichni herci, kteří ztvárnili jednotlivé zločince, byli opravdu perfektní. Fakt skvělá kriminálka. Mimochodem, se solidní hudební složkou. Ovšem bohužel to stejně jako u Sherlocka na konci poněkud zesláblo. Čtvrtá řada už nebyla tolik zajímavá, nové postavy neměly dost prostoru vyniknou a příběh se víceméně točil v kruhu. No a samotná finální pátá série už byla vedle těch prvních průměrná. John Luther se během seriálu kromě psychopatických vrahů vypořádává i s osobními problémy, které jsou trochu jako na houpačce a spíš by se mi líbilo víc, kdyby šlo vždy pouze o uzavřené případy, které už tak samy o sobě fungují skvěle. Občas se tu objevuje Ruth Wilson, která svou postavu Alice hraje dobře, je i docela zajímavá, ale občas mi tam přišla trochu navíc. Nicméně hlavně kvůli prvním třem sezónám to určitě stojí za to sledovat a jedná se o špičkovou kriminálku.
  18. Outsider
    Outsider (2020)
    8
    80% - Prvních pár dílů, hlavně první dva, byly fakt geniální. Opravdu jsem měl pocit, že se dívám na následovníka True Detective a byl jsem v ohromném očekávání co se bude dít dále. Bohužel to později trochu opadlo a očekávání to nenaplnilo. Outsider má hlavně fantastické obsazení včele s Benem Mendelsohnem a Cynthiou Erivo, která se objeví v pozdějších epizodách, a i když je ze začátku hodně zajímavá, později se trochu přejí. Pár dílů včetně těch úvodních režíroval Jason Bateman, který si tu i zahrál jednu z hlavních vedlejších postav a opravdu klobouk dolů. Seriál hned na začátku položí hodně otázek a na jejich odpovědi se čeká trochu až moc dlouho, jelikož po skvělém rozjezdu to začínalo být hodně natahované, nic se tam pořádně nedělo a postavy se točily v kruzích. Přibližně v druhé polovině je tu hrozně moc vyplňující vaty, která minisérii dělá později strašně stereotypním, jsou tu prázdné dialogy a i ty nejdříve dobré metafory se docela omrzely. Je to opravdu zbytečně hodně roztažené a dalo by se to z 10 epizod zkrátit klidně na 6 až 7, a ničemu by to prakticky neuškodilo. Na druhou stranu je tu fantasticky vybudovaná atmosféry, kamera, hudba apod., i když se všechna tato pozitiva časem přejí. Celou dobu se zde buduje mytologie kolem nadpřirozena, finální záporák vlastně celou dobu jen tahá za nitky, ve výsledku se toho moc nestane a finále bylo trochu zklamání, alespoň pro mne. I tak bych tento seriál ale určitě doporučil, jelikož je hodně dobře natočený, zajímavý a některé věci se tomu dají klidně odpustit.
  19. Mělas to vědět
    Mělas to vědět (2020)
    7
    75% - Ještě celkem nový kriminální thriller od HBO na šesti epizodách vypráví dost zajímavý a vtahující příběh, který je podle mě hodně dobře natočen a má perfektní obsazení. První dvě epizody byly opravdu skvělé, hlavně ta druhá, kdy se na hlavní postavu, kterou hraje Nicole Kidman, strhne lavina temných tajemství, problémů a podezření, a vlastně po celou dobu si scénář dobře hraje s její psychikou. Její postava Grace se vyrovnává se zmizením svého manžela Jonathana a mnoha tajemstvími kolem jejich vztahu, která postupně vyplouvají na povrch. Hugh Grant jako onen manžel je tu v hodně netradiční roli, kterou zahrál téměř dokonale a jsem rád, že se v poslední době opět dostává na výsluní. Napětí mezi tímto párem je hodně dobře budované a do poslední chvíle nejde úplně poznat komu se dá vlastně věřit. Tvůrci tento příběh moc hezky vypráví, vybudovali slušnou atmosféru, pomalu odkrývají všechna tajemství a postupně se přichází na to, co se vlastně stalo a kdo je vrah. Divák je tak udržován v očekávání jak to vlastně celé dopadne a konec byl pro mě osobně lehkým zklamáním, i když to rozhodně nebylo vůbec špatné. Hodně se mi líbily scény ze soudních procesů, které byly napínavé s dobrým scénářem a skvěle zahrané. Problém seriálů může být to, že je to v některých chvílích docela natahovaný a v poslední epizodě možná až moc zrychlí. Určitě moc zajímavý počin a jsem zvědavý s čím tvůrci David E. Kelley a Susanne Bier přijdou příště.
  20. Cobra Kai
    Cobra Kai (2018)
    8
    85% - Ohromná pecká, která si nádherně hraje s nostalgií na slavný film Karate Kid z roku 1984 a jeho pokračování. Opravdu mě hodně překvapilo jak moc se tvůrcům daří po 30 letech navázat na původní filmy a je viděl, že i pro ně se jedná o srdcovou záležitost. Daniel a Johnny jsou stále hrozně sympatické postavy, oběma fandíte a stále jejich spojení výborně funguje. Obával jsem se zapojení nových dětských postav, ale rychle jsem byl vyveden z omylu. Nové postavy jsou taktéž opravdu sympatické a jejich zapojení do děje funguje. Je vidět, že si všichni tento velký návrat užívají. Velkým překvapením bylo i několik dalších cameí vedlejších postav z původních filmů. Taktéž výborně vypadají akční bojové scény, které mají skvělou choreografii.
  21. Godless
    Godless (2017)
    10
    90% - Godless přináší svěží oživení westernového žánru a funguje to na výbornou. Na první pohled obyčejný western s jednoduchým příběhem se skvěle rozvětvuje a s poměrně dlouhými stopážemi všech sedmi epizod se dostává pod kůži postavám, které tak rozvíjí. Všichni herci jsou super, hlavně démonický Jeff Daniels se pro tuhle roli fakt narodil. Má to dost nečekaných zvratů, dojde na hodně povedené akční a krvavé přestřelky a kompozice je neskutečná. No a finále tomu všemu nasadilo korunu. Velká pecka, kterou stojí za to vidět.
  22. Zpátky do školy
    Zpátky do školy (2009)
    8
    80% - V prvních dílech mě Community nijak moc neoslovilo, ale v dalších a dalších epizodách si to čím dál více nacházelo svoje místo mezi nejlepšími sitcomy a všechny hlavní postavy počínaje Jeffem, Abedem, Annie nebo Piercem jsem si zamiloval. Každá má svou jedinečnou motivaci a povahu a dohromady mají mezi sebou skvělou chemii. Byla zde vytvořena výjimečná skupina naprosto odlišných lidí různého věku, etniky i náboženství a funguje to více než skvěle. Humor tohohle seriálu mi neskutečně sedl. Je to hodně dobře napsané a všichni herci jsou ve svých rolích výborní. Osobně jsem si ale užíval nespočet odkazů na různé filmy a seriály. Kvalita epizod je sice občas trochu jako na houpačce, ale někdy slabší epizodu střídá nějaká úplně geniální. Hlavně výjimečné epizody s paintballem, kde se areál školy promění ve válečné území nebo Halloween, temná detektivka, gangsterka s kuřecími prsty a filmový dokument jsou naprostá špička a já si to hrozně užíval. Fakt pecka. První tři řady a částečně i čtvrtá jsou vrcholem tohoto sitcomu. Právě přibližně ve čtvrté řadě začalo Community dost ztrácet na kvalitě. Postupně odešly tři z hlavních postav a bylo to dost znát. Navíc i počet slabších epizod převyšoval ty dobré. Zatímco ale pátá řada vyšla s hodně odřenýma ušima jako ještě celkem snesitelná, ta poslední šestá byla vyloženě tragická. Postupně došlo k nahrazení některých postav a nefungovalo to ani náhodou, po většinu času to bylo zoufale nevtipné a celkově úplně o ničem. Jelo to už jen ze setrvačnosti. Ale jestli mě na tomto seriálu něco opravdu mrzí, tak to, že i když postavy mají nějaký menší vývoj, ve finále nedošly vůbec nikam a to završení všech bylo fakt špatné a neuspokojivé. Tento seriál měl důstojně skončit mnohem dříve místo zbytečného natahování, které prakticky nikam nevedlo. Celkově jsem byl z prvních řad opravdu hodně nadšený a zaslouží si to velkou pozornost všech, ale finále bylo hlavně pro mně fakt velkým zklamáním.
  23. Rozčarování
    Rozčarování (2018)
    8
    70% - Komu se líbili legendární Simpsonovi nebo Futurama od stejného tvůrce, bude se mu asi líbit i Disenchantment. Je tu zajímavé středověké království Dreamland, zábavné různorodé postavy, nechybí infantilní humor, super animace a hromada narážek na všechno. Ten fantasy svět je hodně zajímavý a má i velký potenciál, ale nejsem si úplně jistý zda jej tvůrci využili naplno. První dvě řady jsou hodně fajn, vtipné, avšak měla jak silné, tak i slabé epizody. Nejnovější třetí ale dost spadla. Není to vůbec tolik vtipné, tvůrci začali děj překombinovávat, cpát do toho další svět a už to jednoduše nebylo ono. Chtělo by to chytit druhý dech.
  24. Útěk z vězení
    Útěk z vězení (2005)
    8
    80% - Seriál Prison Break má dnes status kultu, a to hlavně díky fenomenální první řadě. Ta byla opravdu skvělá. Hlavním charakterem je tady Wentworth Miller jako Michael Scofield, který patří k legendárním seriálovým postavám. Právě on se cíleně dostane do věznice Fox River jen proto, aby se mu povedlo utéct spolu se svým neprávem odsouzeným bratrem Lincolnem. Tohle je základní premisa a od tohoto základu se to později v dalších řadách rozvětvuje do šílených rozměrů. Ale zpátky na začátek. Scofield má chytrý plán útěku a postupně se do něj zapojí i další lidi jak uvnitř vězení, tak i venku. Je nám tu představeno několik skvělých postav zejména trestanců z oné věznice a všichni zde mají nějakou minulost, která je tu hezky vyprávěna i díky flashbackům a všichni do jednoho si mě fakt získali a oblíbil jsem si je. Má to fakt chytrý scénář, dobře budovanou atmosféru, skvělý styl a tempo a hlavním kladem tohoto seriálu je podle mě to jak se tu pracuje s napětím. Vždycky když se zdá, že se všechno nějakým způsobem daří, tak se to zničehonic totálně strašně posere. Všechno je to podkresleno i přesnou hudbou Ramana Djawadiho, která se sice v dalších řadách už trochu omrzela, nicméně je super. Opravdu jsem byl z první sezóny nadšený 9,5/10. Je hodně názorů, že seriál šel drasticky dolů už v té druhé řadě, ale podle mě tomu tak úplně není. To jak se skupina uprchlíků rozprchne po prakticky celém USA, každý se snaží dosáhnout nějakého cíle a zároveň se nenechat chytit, mě pořád opravdu hodně bavilo, zejména v první polovině. Navíc se tady přidal William Fichtner jako agent FBI Mahone, který se zločince snaží dopadnout a v této roli jsem si jej oblíbil, i když v pozdějších řadách hodně ztratil. Samozřejmě to celé bylo hrozně na hlavu, kolikrát dost debilní, ale jednoduše mě to bavilo a pořád to mělo hodně právě z první řady jako atmosféru a napětí. Bohužel ten konec už naznačoval to co se i později pokazilo 8,5/10. Třetí kratší řada se vrátila ke kořenům, opět jde o útěk z vězení, ale za úplně jiných podmínek a okolností. Je to ale dost tlačené na silu a už to nemá tu dravost a gradaci. I když byla tato sezóna celkem dobrá, rozhodně nedosahovala kvalit toho začátku 7/10. No a série čtvrtá to celé komplet zabila. Už od začátku se v pozadí nacházela všemocná Společnost/Firma, která je prakticky to samé jako Spectre z Jamese Bonda, nahoře sedí variace na Blofelda a hlavní aktéři mají různé důvody proti ní bojovat. Už od počátku jsem se obával, že to celé spadne právě kvůli tomu. Stalo se tady z toho seriálové rychle a zběsile a všechny postavy ať už kladné nebo dřívější záporáci, musejí spolupracovat, aby onu Společnost porazili pomocí předmětu zvaného Scylla. Všichni na ní mají nějaký zájem pro vlastní profit, různě střídají strany jak se jim zrovna hodí a je to šíleně překombinované. Skoro všechno, co se tady v té sérii právě kvůli Scylle děje, je naprosto debilní, většina věcí tu nedává smysl a do toho nelogické chování postav a oživování těch, kteří dříve zemřeli. A je jedno jestli byli zastřeleni nebo jim byla useknuta hlava. Opravdu jsem kolikrát nechápal co to vlastně sleduju. Až jsem byl nakonec v šoku, jak se to tvůrcům povedlo nějakým způsobem solidně uzavřít a nemůžu říct, že by byl konec úplně špatný 6/10. Hlavně měl Prison Break podle mého skončit mnohem dříve a fungovalo by to lépe jako jedna řada o útěku z vězení bez dalšího zbytečného rozvětvování a budování mytologie kolem nezničitelné Společnosti. V roce 2017 vznikla ještě jedna dovětková řada a uvidím jestli vůbec budu mít někdy chuť se na ni podívat.
  25. Vikingové
    Vikingové (2013)
    9
    Who wants to be king?! Vikings se pro mne v době, kdy jsme je začal sledovat, stali dokonalou náhradou za Hru o trůny a svou tématikou historického seriálu je přesně typ, jaký miluju. Ragnar Lothbrok, kterého si naprosto fenomenálně střihnul velký sympaťák Travis Fimmel, je jednou z nejlepších postav jaké jsem minimálně v seriálech viděl a pro mě je v tomto odvětví ta úplně nejoblíbenější. Moc daleko za ním nejsou ani další postavy jako Lagertha, jeho bratr Rollo nebo jeho přítel Floki a Athelstan. Všechny role si herci dávali s grácií a je úžasný zážitek je sledovat v prostředí vikingů a jejich mytologii tak, jak to předvedl tento seroš. Všechny bitvy, výpravy, konflikty apod. jsou naprosto dechberoucí, realistické a strhující. Show vlastní naprosto bezvadné intro a pozadu nejsou ani dialogy mezi postavami, které vás baví, i když se třeba neřeší nic důležitého. Do Vikingů jsem se naprosto ponořil hned od prvních dílů první sezóny a dál šli kvalitou i dějem hrozně nahoru a já si to hrozně užíval. Později jsem se hrozně moc obával úpadku /SPOILER/ absencí hlavní postavy (smrt Ragnara mě tehdy dost zasáhla) a svěření děje do rukou jeho synů /SPOILER/. Nicméně s touto změnou se tvůrci vyrovnali velmi dobře a do konce čtvrté řady to šlapalo ve stejných kvalitách. A možná to už tehdy mohlo být i ukončeno, jelikož naopak pátá série šla dost dolů už jen svým dějem nebo scénářem a na rozdíl od například Hry o trůny se zdálo, že i rozpočet samotné produkce se snižoval a pravděpodobně i kvůli klesající sledovanosti. Nicméně poslední šestá série to zase trochu zvedla, ale kvalit prvních čtyř řad už seriál nedosáhnul. Zároveň musím říct, že jsem hrozně moc rád, že se seriálu povedlo skončit důstojně. Poslední tři epizody ukázaly jen to nejlepší a krásně uzavřely dějové linky hlavních postav. Tenhle seriál miluju a velice doporučuji všem!
  26. Jak jsem poznal vaši matku
    Jak jsem poznal vaši matku (2005)
    8
    80% - HIMYM doprovází značně špatná pověst dříve skvělého komediálního seriálu, který později spadl na úplné dno. I proto jsem se jeho zpětného nakoukávání značně obával a po úplném zhlédnutí musím říct, že právem. Ani za devět sezón si mě seriál o hledání osudové matky nezískal až tak tolik jako kultovní Friends, ale minimálně prvních pět sérií bylo opravdu hodně dobrých, dokázal jsem je hodně ocenit a zmíněné Friends to ve své době mohlo i slušně nahradit. Ústřední parta je od začátku super, zábavná a nejvíce to táhnul Neil Patrick Harris jako Barney, který to v mých očích vždy dokázal pozvednout výš i ve slabších momentech. Ostatní postavy jako Lily, Marshall, Robin a Ted také rozhodně nezaostávaly, i když zrovna postava Robin mi od začátku do konce úplně tolik nesedla. Byla to parádní situační komedie, i mnoho banálních problémů tady bylo opravdu vtipně a hodně chytře podáno a já osobně měl hodně rád i camea herců jako Bryan Cranston, John Lithgow nebo Bob Odenkirk. Je tu však jedno velké ALE. Bohužel po páté řadě začala kvalita jít dost dolů. Nebyl to podle mého pád až tak drastický, jak je častokrát zmiňováno, nicméně už v té páté řadě šla znát vyčpělost materiálu a já po úplném zhlédnutí můžu říct, že je to asi nejnatahovanější seriál, jaký jsem dosud viděl. V pozdějších řadách se dějové linky postav nesmyslně točí pořád dokola, už začal dost ztrácet i humor a já to z posledních sil dokoukával hlavně kvůli tomu závěru, který si na sebe nanesl obrovská očekávání, která bohužel nebyla naplněna. Těch 24 epizod bylo už zkrátka moc, dalo by se to o dost zkrátit a paradoxně nejvíc dílů měly právě ty nejslabší řady. V poslední sérii se už také objeví hodně očekávaná matka, jejíž představitelka Cristin Milioti se mi líbila, s těžkým úkolem se poprala až překvapivě dobře a byla jednou z mála pozitiv na finální řadě. V té byl humor už dost vyčpělý, i Barneyho hlášky ztratily své kouzlo, bylo to až moc překombinované a docela tomu podrážel nohy i fakt, že se celá řada odehrává hlavně během jednoho víkendu na jednom místě. Hodně se tu hrálo na nostalgii, skrze kterou jsem tomu byl ochoten odpustit některá negativa. No a když už to během poslední řady konečně vypadá, že se vývoj všech postav povede tak nějak uzavřít s happyendem, ke kterému vedla až přespříliš dlouhá a utahaná cesta, tak je všechno komplet zabito v posledních dvou epizodách, ve kterých se toho skutečně důležitého a zajímavého stane mnohem víc, než v posledních třech řadách dohromady a rozhodně nemůžu říct, že by to bylo uspokojující a byl jsem po tom závěru hodně rozpačitý. Tento seriál jsem zhlédnul během měsíce a půl a konec mě hodně zklamal, ale kdybych jej sledoval celých devět let, byl bych jistě zklamán mnohem víc. Nicméně musím ještě jednou vyzdvihnout prvních pět řad, které jsou opravdu špička ve svém žánru a tento sitcom jako celek ještě zvedá výš.
  27. Dámský gambit
    Dámský gambit (2020)
    9
    95% - Dokonalost sama. Nová sedmidílná minisérie Dámský gambit z produkce Netflixu ukazuje jak napínavé může být hraní šachů. Jako celek je to super, všechno do sebe přesně zapadá, má svůj smysl, je to hrozně nápadité a do toho to je skvěle zrežírováno a podkresleno přesnou hudbou. Celou dobu mě bavila kamera, která dokázala tuto hru natočit tak, aby v žádném případě nezačala nudit nebo unavovat. I když se tu šachy hrály X krát, pokaždé je to natočeno jinak. Anya Taylor-Joy se tu ukázala jako skvělá herečka, které role Beth Harman sedla perfektně a i když její postava udělá během seriálu pár chyb, tak jí prostě fandíte. Stejně tak jsou hodně super i ostatní herci. O hraní šachů nevím zhola nic a to rozhodně není minusem. Tento seriál si lze užít i bez toho a pro ty, kteří šachům rozumí, to je jen bonus navíc. Sledujeme tady život Beth Harman během téměř 11 let a už její dětská představitelka to zahrála skvěle. Beth časem postupuje výš a výš a s každým dalším vítězstvím získává novou zkušenost i přátele. Vše tak perfektně vygraduje v šachovou partii s nejsilnějším vyzivatelem v závěrečném díle, který po nostalgickém začátku, přináší skvělé vyvrcholení. Opravdu velká bomba, které není co vytknout a téměř určitě seriál roku.
  28. The End of the F***ing World
    The End of the F***ing World (2017)
    7
    75% - Tento dramedy seriál zaujme zejména hlavním hereckým sympaticky nesympatickým duem Jamesem a Alyssou a jejich cestou za dobrodružstvím. Je tu typický britský černý humor, všichni herci si se svými rolemi poradili na výbornou a musím vyzdvihnout i hodně dobrou kameru a prostředí, ve kterém se poměrně jednoduchý děj odehrává. Obě řady mají po osmi dílech a jejich stopáž je kolem 20 minut, takže má fajn tempo, zejména v první sérii. Ta mi totiž přišla mnohem zajímavější, což je možná i tím, že se drží předlohy a ta druhá byla kompletně vymyšlena jako pokračování a vlastně by se seriál bez ní i obešel. I tak mě to docela dost bavilo a určitě doporučuji.
  29. Lajna
    Lajna (2017)
    8
    80% - Lajna je takový Okresní Přebor zaměřený na hokej. Není to tak skvělé, ale pobaví královsky. Jiří Langmajer jako Luboš Hrouzek je už teď legendární a všichni okolo něj jsou až absurdně vtipní, dějí se tady dost funny momenty a se stopáží kolem 20 minut je to hodně dobře stravitelné. Je tady ohromné množství skvělých hlášek. První série byla lepší v tom, že se jednalo o něco nového v ranku Vyšehradu a získala si řadu fanoušků. Druhá série už nešla tak vysoko. Odehrává se to trochu jinde, jsou tam jiné postavy a děj se točí kolem jiných věcí, nicméně je to pořád super komedie. Určitě to ale není pro každého.
  30. Rick a Morty
    Rick a Morty (2013)
    10
    90% - Tuhle pecku jsem hodně dlouho odkládal a dost toho lituji. Animovaná show Ricka a Mortyho se stala novodobým kultem a momentálně je to velký fenomén. Nedivím se, je to ohromná zábava s dokonalým chytrým scénářem a originálními nápady. Seriál prakticky každým dílem a každou scénou dokazuje jak moc jedinečný je a rozhodně nesundává nohu z plynu. Z dosavadních čtyř sérií jsem opravdu nadšený a doufám, že ta další přijde co nejdříve. Tvůrci si se svým mistrovským dílem dávají hodně záležet do detailu a je to vyšperkováno k dokonalosti. Opravdu WOW. Celé to stojí na postavách a ty jsou díky scénáři perfektní. Nemá to hluchá místa a všechno a všichni mají svůj smysl, a to buď nyní a nebo až později. Dabing všech postav je epický a ani jakékoliv dialogy nepřestávají bavit. Dějí se tu i opravdové šílenosti a absurdity a zároveň vám to nedává vůbec šanci se začít nudit. Problém jsem možná měl jen s tím, že v pár epizodách je těch šílených situací až přes příliš a celkově si myslím, že seriál nemusí sednout úplně každému. Je to hodně svý a to se v dnešní době hodně cení.
  31. Spartakus
    Spartakus (2010)
    9
    90% - Seriál Spartacus mě naprosto uhranul. Jedná se o příběh podle skutečných událostí z doby slavného thrácekého bojovníka za svobodu Spartaka proti starověkému Římu. Za nejlepší považuji první řadu Krev a písek, ve které hrál Spartaka charismatický Andy Whitefield a děj se odehrává prakticky pouze v domě vlastníka skupiny gladiátorů jménem Batiatus a blízké aréně ve městě Capuy. Objeví se tady řada akčních scén, intriky, nechybí sexuální scény a dialogy. I díky této skutečnosti je zde mnoho až brutálních scén, které nejsou pro každého. Díky perfektnímu scénáři jsou zde úžasné postavy, které jsou skvěle zahrané a rychle si oblíbíte všechny. Musím vypíchnout Johna Hannaha jako Quinta Batiata, Manu Bennetta jako Crixe nebo Petera Menseha jako Oenomieho. Korunu tomu nasadila krvavá poslední epizoda. Další série přišla o představitele hlavní role a Whitefileda nahradil Liam McIntyre, se kterým jsem měl nejdříve trochu problém, ale později se ukázal jako plnohodnotná náhrada a postavu skvěle dovedl až ke konci. Naprosto skvělého hlavního záporáka tu hraje Craig Parker kterého správně nenávidíte a Spartakovi přejete pomstu. Tato řada je již úplně jiná, než ta první a trochu slabší, vynahrazuje to však konec. Poslední série se vrátila opět na vrchol a ona Válka zatracených dospěje ke svému konci. Opravdu soucítíte se všemi postavami a tvůrci tu budují vztah k novému hlavnímu záporákovi, který je pro hlavního hrdinu výzvou a je to i válka těchto dvou. Finále mě naprosto dostalo a určitě doporučuji všem!
  32. Spartakus: Bohové arény
    Spartakus: Bohové arény (2011)
    10
    85% - Bohové arény jsou prequelem tří řad o legendárním Spartakovi. Objeví se zde většina původních postav z první série a i nějaké nové, tím hlavním je Gannicus, který je šampionem města Capuy. Nejlepší je vidět tuto šestidílnnou sérii mezi první a druhou řadou Spartaka. Je zde vysvětleno mnoho věcí, které ovlivnily dění a chování postav v dalších řadách. Je to prakticky hodně podobné jako Krev a písek nicméně před příchodem Spartaka a už to ani tolik nefunguje, ale je to pořád ten dobrý styl.
  33. Temný krystal: Věk vzdoru
    Temný krystal: Věk vzdoru (2019)
    10
    85% - Musím se přiznat, že původní film, jehož je tato série údajně prequelem jsem neviděl a rozhodně jej někdy musím vidět, protože tohle bylo hodně velké příjemné překvapení. Opět tady konečně máme originální fantasy nejen svým příběhem, ale i tím, jak bylo natočeno. Všechny postavy jsou tady hrány pomocí loutek a i přesto jsou perfektně zahrané. Akční scény a prostředí děje je utvořeno pomocí praktických efektů, což se hodně cení. Dabing sem hodně sedí, postavy jsou zábavné a mají reálné emoce. Tvůrci si tu pohrávají s divákem a téměř se vyhýbají klišé, až na ten konec... Příběh a linky postav se častokrát vyvíjí jiným směrem, než by se dalo napoprvé očekávat a je tu i dost zvratů a tvůrci se ani nebojí některé z hlavních postav i zabít. Je to hodně zajímavé a díky svému zpracování je to menší klenot mezi hromadou hraných a přímo animovaných seriálů. Dark Crystal rozhodně překonal má očekávání a nějaké to pokračování bych určitě uvítal.
  34. Pán tygrů
    Pán tygrů (2020)
    7
    80% - Wow. Tak tohle byla taková šílenost, že nejde věřit tomu, že to je pravda. A přitom je to realita... Joe Exotic je asi největší magor jakého jsem viděl. Dokumentární série Tiger King od Netflixu se stala fenoménem a pojednává o životě nejen Joe Exotica a jeho slavných kauz zejména z posledních let. Jako člověk, který miluje zvířata a studuje v oboru, musím říct, že něco takového je naprosto šílené a jako první mne napadne "Pouze v Americe". Jenže takových šílenců je mnohem více. V seriálu zaznělo, že soukromníci a podobní lidé jako v této sérii chovají dohromady více tygrů než jich žije v přírodě. To je opravdu hodně smutná pravda, kterou by si zejména tito "chovatelé" měli uvědomit. Jsem naprosto proti takovýmto velkochovům, kde jsou šelmy chovány v malých prostorech ve velkých skupinách, nemají dobré podmínky, starají se o ně nevhodní lidé a fungují jen pro to, aby se lidi mohli mazlit a fotit s mláďaty. Tato problematika je složitá a v poslední době se hodně diskutuje nejen v Evropě. Tento sedmidílný dokument ale hlavně ukazuje život naprostého vidláckého exota, který si myslel, že může všechno a také na to doplatil. Dokument to ale představuje skvěle a nejde tomu nic moc vytknout po této stránce. To co si ale budete myslel o samotném příběhu, je čistě na vás.
  35. Dark
    Dark (2017)
    9
    90% - Tak tohle je bomba! Netlfix se vytasil s temným thrillerem z německě produkce a mě to totálně semlelo. Nečekal bych, že mě německý seriál tolik zaujme. Tenhle seriál je ponurý, strhující, má chytrý scénář, boží hudbu a milion zvratů. Určitě se to nezavděčí každému, ale mě to opravdu bavilo. Ze začátku jsem měl trochu problém s některými herci po emoční stránce, ale v pozdějších dílech si mne získali a v druhé sérii už jsem byl v ději pevně zaháčkován. Určitě ale doporučuji na všechny série kouknout hned za sebou, protože děj je šíleně zamotaný, je nesmírně důležité u toho dávat pozor a po delší prodlevě se v tom budete ztrácet. Za mě ale opravdu velký palec nahoru, seriál je povedený až do konce.
  36. Westworld
    Westworld (2016)
    8
    80% - Westworld je seriál, který se může pyšnit originální myšlenkou, příběhem, hereckými výkony nebo fenomenálním soundtrackem s parádním intrem. Herci jsou tady velmi charismatičtí a zapamatovatelní. Kapitola sama o sobě je scénář. Ten je opravdu geniální a přesně takový, jaký by se od Jonathana Nolana a Lisy Joy dal čekat. Je tam milion různých zvratů a tvůrci dokáží bravurně překvapit. Bomba. Hned od začátku jsem z toho byl nadšený a dostával jsem perfektní show. Nejlepší sérií je pro mne ta první. Kombinace Sci-Fi a Westernu se povedla na jedničku. Každá postava zde má své místo a důležitou úlohu, kterou musí odehrát. Anthony Hopkins, sakra, od Mlčení jehňátek jsem ho neviděl v tak skvělé roli. Jeffrey Wright je skvělý herec a zejména v první sérii se mi jeho postava hodně líbila. Nejoblíbenější postavou je pro mě ale muž v černém, kterého bravurně hraje Ed Harris, a pokaždé, když je tenhle borec na scéně, užívám si to naplno. I všichni ostatní jsou v téhle show úžasní a věřil jsem jim úplně všechno. Po závěrečné epizodě s hodně otevřeným koncem jsem byl hodně spokojen a jsem na hodnocení 9/10. Druhá série už nebyla tak slavná. Přímo navazuje na tu druhou a má velká očekávání nebyla úplně vyplněna na sto procent. Celý děj mi zejména v druhé polovině přišel hrozně překombinovaný, natahovaný a některé epizody byly docela v mých očích průměrné. I tak mě to pořád dost zajímalo. Závěr opět hodně otevřený. Tady mé nadšení celkově poměrně opadlo na 7,5/10. Zatím poslední třetí řada je úplně, ale úplně jiná. Zcela se změnilo prostředí děje, samotný děj, řeší se tady něco jiného a většího nad rámec samotného parku a také postavy jsou jiné a i vypadají jinak. Nejdříve se mi to moc nepozdávalo, ale pak mě to opět vtáhlo a s očividně mnohem vyšším rozpočtem si tvůrci hodně vyhráli. Je tady dost povedená akce na úrovni Sci-Fi, bojové scény a opět nechybí patřičná nálož zvratů. V mých očích se to o něco zvedlo, ale první řady to pořád nedosahuje. 8/10. Každopádně jsem zvědavý na další sezóny, které jsou v plánu a myslím, že se máme na co těšit.
  37. Sexuální výchova
    Sexuální výchova (2019)
    9
    90% - Sex Education je tak trochu American Pie pro dnešní dobu a záchází mnohem, mnohem dál a jde v mých očích o daleko lepší počin. Základním stavebním kamenem jsou postavy seriálu, bez nich by to nebylo takové jaké je a na nich to opravdu stojí. Ať už je to nesebevědomý Otis, jeho kamarád Eric nebo školní rebelka Maeve, a samozřejmě mnoho dalších. Je to nesmírně zábavná show, která dokáže být i vážná a charakter postav má tu správnou hloubku. Příběh se tady zabývá sexuálními problémy mladých lidí a přímo fascinuje svými tématy a starostmi, které dnes v televizi uvidíme opravdu jen málokdy, či spíše vůbec. Rozhodně to není nikterak umělé a působí to přirozeně. Humor v tomto seroši je fakt super a občas i dost absurdní, což byl možná účel. Navíc je tady hodně pěkný vizuál prostředí, ve kterém se to celé odehrává.
  38. Barry
    Barry (2018)
    9
    90% - Barry je hodně netradiční seriál, který sází na svůj hodně absurdní děj, prošpikovaný černým humorem, který prostě baví od začátku do konce. Bill Hader si svou roli Barryho vysloveně užívá a dalo by se říci, že tady velmi dobře a vtipně paroduje Dextera. Pozadu nejsou ani ostatní postavy a každá z nich má svůj prostor a vtipnou vložku. Seriál dokáže i hodně překvapit a překypuje množstvím opravdu "Wtf" momentů, kterým se nejde nesmát, což je povedený účel. Seriál má hodně fajn svěží tempo, uteče jako voda a nenudí. Z dosavadních dvou sezón musím vyzdvihnout hlavně tu druhou, která šla ještě o level výš než první řada a nastavila láťku hodně vysoko s otevřeným koncem, který nechává velká očekávání pro blížící se třetí sérii. Zmínit musím hlavně pátou epizodu druhé série, která mě svou úplnou absurditou, humorem a šílenými momenty dostala do kolen. Tohle bylo sakra zábavné. Určitě hajp na další sezónu.