Profilový obrázek

Tomas.Abi

Tomas Abrt

Komentáře 63

Od nejnovějších
  1. Las leyes de la frontera
    Las leyes de la frontera (2021)
    8
    Španělská kinematografie je pro mě velkou neznámou, ale tento film španělským temperamentem dýchá, takže na mě absolutně fungoval. Bergoňa Vargas, hlavní hrdinka našeho příběhu mě očarovala stejně jako našeho mladíka, který nemá žádné přátele a je šikanovaný svými vrstevníky. I když pochází z dobře situované rodiny, tak je vyvrhelem. Proto se ani není co divit, že když na něj dělá oči, které má herečka skutečně nádherné, tak se v nich utopí a začne jí navštěvovat v části města, která patří k těm chudším. I přes prvotní pochybnosti, zda se chce scházet s lidmi, kteří patří do spodní třídy a jsou vyvrheli španělské společnosti, je rád, že si nakonec našel nějakou partu lidí, do které může patřit. Aby dívku ještě více okouzlil, vyzkouší i přes počáteční odpor lehké drogy, posléze i tvrdé drogy a pak začne pomáhat malému gangu i s krádežemi. Chemie mezi našimi postavami je elektrizující a i když mi není dávno sedmnáct let, tak jsem naprosto chápal motivy našeho mladíka, který se s každým dalším prohřeškem dostává více do víru kriminální činnosti, ze které nemusí být cesta zpět. A protože je náš gang hladový po penězích, které jim ani dlouho po úspěšném lupu nevydrží, tak je ve svých aktivitách velice aktivní a vyšetřovatelé po nich začnou aktivně pátrat. Navíc ani není jasné, zda celá parta s chlapcem pouze nemanipuluje a nechce ho využít, pro své obohacení. Jak toto vše dopadne ? I přes dvouhodinovou stopáž, která je na tento film poměrně dlouhá, jsem prostě nemohl od filmu odejít a chtěl vědět jak celá tato partička nakonec skončí. Ve filmu se sice objevuje nějaké to klišé a některé scény jsou předvídatelné, ale konec Vás stejně překvapí a některé snad i dojme. Pro mě byl tento film příjemným překvapením na které budu ještě dlouho vzpomínat. O filmu jsem nevěděl vůbec nic, neviděl jsem ani ukázky. Kamarád, Argentinec, to prostě pustil na svém Netlixu.
  2. Jurský svět: Nadvláda (6)
    Jurský svět: Nadvláda (6) (2022)
    4
    Bohužel ani i když se snažili tvůrci zahrát na nostalgickou notu, já jsem necítil vůbec nic jiného, než prázdnotu. Jindy charismatičtí herci, kteří mě bavili v předešlých dílech a kteří mě baví i v jiných filmech, zde pouze postávají, pobíhají, přecházejí, vypadají znuděně, jejich charisma je asi někde na dovolené, či pod nánosem prachu, písku a kamene Jurského období. Dialogy mi přišli nahodilé a prázdné a mnohdy improvizační, až jsem si říkal, zda to bylo napsáno ve scénáři, či opravdu herci na place improvizovali, aby tam náhodou nebylo ticho a oni jen nemlčeli. Jeff Goldblum a nejen on, mi v mnoha scénách připadal tak znuděný a jeho herecký výkon jako by parodoval celý tento film, který i přes některé kvality scén, parodií v mnoha momentech, i přes svou vážnost byl. Příběh je dle mého také velice slabou záležitostí a ani nevím co bych o něm mohl napsat. Je zřejmě jako prázdná láhev, z které utekl magický Gin, který dříve vykouzlil magický příběh. CGI nepatří také k tomu nejlepšímu a dinosauři i když vypadají dobře a hrozivě v pár momentech vypadají jako kdyby vypadli z grotesky Laurel a Hardy. Hlavně v některých momentech, kdy nahání naše herce při útěku. Neustále zdvižená ruka ve stylu Neo z Matrixu či mistra Yody, která zastavuje jedny z nejhrozivějších predátorů, kteří kdy kráčeli po planetě Zemi je už také přehnaná a únavná. Jediný světlý okamžik filmu byl začátek, a pak úplný konec, kdy byla zatmívačka. Smutné je i to, že jsme se začali u filmu nudit a kontrolovali, kdy bude konec, což se nám u jiných filmů Jurských světů a parků nestalo. Jediné pozitivum, které na celém filmu shledávám je ten, že jsem ho neviděl v kině a tím pádem jsem se nepodílel na tom, aby náhodou utržil. Slabých 50%. Doufejme, že už nechají dinosaury odpočívat v pokoji, protože toto si opravdu naše prehistorické legendy nezasloužili.
  3. King Kong
    King Kong (2005)
    10
    Po prvním shlédnutí jsem se k tomuto filmu stavil poměrně vlažně. Dinosauři a King Kong čí obří stonožky a jiná havěť mi přišla jako nesourodý koktejl, ale pak jsem se po několika letech shlédl tento film znovu v televizi, pak jsem ho viděl za nějaký čas znovu a pak zase a s každým dalším shlédnutím jsem začal oceňovat jeho speciálnost. Po úvodním špinavém, hlasitém a barevném New Yorku let 30., který nám nastiňuje zoufalou situací lidí v období ekonomické krize, se vrháme za tajuplným dobrodružstvím na širý oceán, kam se pouští sobecký filmař Jack Black, s chamtivým kapitánem, hezkou a naivní herečkou, nafrněným hercem a submisivním scénáristou, a s nadějí na natočení filmu, který jim vydělá balík. Postavy jsou jednoduché a jednodimenzionální, ale to v tomto dobrodružném, místy až hororovém snímku vůbec nevadí. Atmosféra, kdy Jack Black hledá Ostrov lebek, který ne a ne najít a celou dobu všem lže, hraje o čas, postupně houstne až nakonec přes vstavení celé lodi a posádky do smrtelného nebezpečí ostrov najde. Pak začíná akční jízda, plná hororových scén, pocitu beznaděje a všudypřítomného nebezpečí, kde se opět ukazuje, že touha po natočení filmu převládá nad morálními zásadami. Po několika naprosto skvělých více akčních a některých až hororových scénách, kdy cítíte beznaděj a smrt kolem, potkáváme nejkomplexnější a nejcharismatičtější postavu celého filmu - King Konga. Velkého agresivního opičáka, který je pod svou hrůzostrašnou maskou, citlivý a něžný tvor, který je tak osamělý. Finále filmu, kdy se vracíme zpět do New Yorku je opět estrádou akce, která se blíží ke svému nevyhnutelnému konci, ovšem Jackson nezapomněl na kratičkou pauzu, znovushledání krásky a zvířete, před velkým finále, kdy Kong bojuje proti něčemu, co nemůže porazit. Tento film pro mě vyzrál jako dobré víno. Balancuje mezi spektáklem a komorními až minimalistickými scénami a ve svém žánru patří k tomu nejlepšímu. Jackson ve své vrcholné formě.
  4. RED
    RED (2010)
    8
    Red pro mě bylo ve své době velmi svěží žánrovou komedií o stárnoucích špionech, kteří se snaží užívat si svou penzi, ovšem jejich hříchy z minulosti je přeci jen nakonec doženou. Příjemná oddechovka, která Vás pobaví a vykouzlí úsměv na tváři. Duo Willis a Malkovich pozvedávají celkovou úroveň filmu, protože jinak bych zřejmě na celý film dříve či později zapomněl. Finální scéna kdy Willis veze Malkoviche v kolečku, zatímco za nimi okolí vybuchuje je skvělou tečkou za touhle bláznovou komedií.
  5. Expendables: Postradatelní 2
    Expendables: Postradatelní 2 (2012)
    10
    Ať si kdo chce co chce říká, ale toto je ta nejlepší pocta béčkovým akčním filmům z let 80., nabitá téměř všemi hvězdami z tohoto období. Je to krvavá výbušná slátanina naplněná starými stokrát opakovanými hláškami, které ale stejně baví. Dodnes si pamatuji jak jsem byl v kině zaražený do sedačky, cpal se popcornem a nemohl se přestat přihlouple usmívat. Toto se Sylvesterovi povedlo snad ještě o něco lépe, než první díl a bavilo mě sledovat všechny mé nejoblíbenější akční hrdiny pohromadě. Surová, čirá, násilná filmová zábava a klenot žánru. Nachystejte si popcorn a užívejte na plný plyn
  6. LEGO® příběh
    LEGO® příběh (2014)
    10
    Byl jsem skeptický a ani jsem se na to nechtěl koukat. Viděl jsem to dvakrát, po druhé, když jsem byl na Vánoce u rodičů, kdy si k tomu přisedl i táta, kterého jsem na konci objal a šel si okouknout jak vypadá moje sbírka lega v pokoji.
  7. Kung Fu Panda 3
    Kung Fu Panda 3 (2016)
    4
    Vizuálně nádherný film s nádherným námětem a nadějným scénářem, kterému bohužel chybělo k dokonalosti kvalitnější dotažení dialogů. Bohužel v silných momentech přicházeli vtípky, které ubírali na síle celkové myšlence a mě většina postav silně otravovala svou dětinskostí a hloupostí. Čekal bych větší vážnost, ovšem zřejmě nejsem cílová skupina a asi jsem na tento druh filmu starý. Na jednu stranu je to škoda, protože Dream Works je schopný produkovat témata se silnými náměty, které umí dojmout i dospělé. Zde jsem bohužel v momentech, které měli být těmi silnými emočními vyvrcholeními cest našich hrdinů cítil pouze plochost a prázdnotu. Tento film je barevným čínským lunaparkem zábavy, který nabízí hlubokou myšlenku, která se pro mě bohužel nekonala a i přes kratší stopáž jsem byl opravdu rád, že skončila, protože i tak mi přišla ke konci dlouhá. Potenciál vztahu mezi mistrem a hlavním záporákem a Poem a jeho otci byl naprosto nevyužitý a já i přes silné motivy všech hlavních postav cítil jen prázdnotu.
  8. Pasažéři
    Pasažéři (2016)
    8
    Při prvním shlédnutí, chvíli po premiéře jsem byl velmi mile překvapen a hodnotil jsem to jako příjemný nadprůměr. Minulý týden jsem na tento film náhodou narazil v televizi a už jsem ho nepřepnul. Po několika letech na mě působí celý příběh mnoho silnějším dojmem a objevil jsem daleko více nevyřčených témat, které jsem při prvním shlédnutí ani nezaregistroval. Komorní příběh, zasazený v nekonečnosti vesmíru.
  9. Limonádový Joe aneb Koňská opera
    Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964)
    10
    Hollywood by mohl závidět. Geniální parodie, která si dělá legraci z toho nejlepšího i nejhoršího, co tvořilo divoký Západ, s vybroušenými dialogy, perfektní muzikou a legendárními hláškami. "Kdo chce pevnou mušku míti, musí kolaloku píti" či "Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina" čímž se film nakonec vysměje i celému kapitalismu, kdy ti "hodní" spojí síly s padouchy, neboť business potřebuje talenty všech kategorií, čímž tento film předbíhá ideu rodiny Ewingov z legendárního Dallasu.
  10. Star Trek III: Pátrání po Spockovi
    Star Trek III: Pátrání po Spockovi (1984)
    4
    Velké zklamání. Po prvních dvou filmech, které nám snažili přinést zajímavý a komplexní příběh, přichází pouze nuda. Nevybavuje se mi žádná myšlenka či idea, kterou by nám tento film přinesl, o což se většinou Star Trek snaží. Pro mě šlo o příjemnou ukolébavku, u které jsem příjemně prospal odpoledne. Doporučuje 8 z 10 nedělních poobědových spáčů.
  11. Star Trek: Film
    Star Trek: Film (1979)
    8
    K původnímu Star Treku jsem se dostal později, neboť jako silný ročník 90. jsem byl odkojen posádkou Jean Luc Picarda, největšího kapitána Federace, mé doby. Proto bylo logické, abych se jako milovník Star Trek vesmíru vrátil ke kořenům. Upřímně, původní seriál nemám shlédnutý celý, ale jako povinnost jsem se rozhodl nakoukat si filmy, abych si doplnil jako správný nerd své vzdělání. ST: Film jsem poprvé viděl možná 32 po své premiéře, ale tak jako tak jsem si to užil jako kdyby to byla úplná novinka. Posádka kapitána Kirka je skvělá a miluji ji stejně, jako tu z Enterprise D. Efekty jsou na rok 79 špičkové, takže krásně zestárli s filmem a dodali mu tu správnou atmosféru. Muzika je jedna báseň a příběh je mysteriózní až nadpozemský. Trochu jsem se obával, že tento film už na mě bude až moc starý, ale opak je pravdou. Vše do sebe perfektně zapadá jako barevná mozaika, kamera, střih a zvuk jsou velmi dobré a já si užil celých 136 minut plnými doušky, i s těmi dlouhými a táhlými cinematickými záběry Enterprise, kde Kirk jen mlčí a slintá, při pohledu na loď z přepravního raketoplánu.
  12. Star Trek V: Nejzazší hranice
    Star Trek V: Nejzazší hranice (1989)
    4
    Slabý a plytký příběh, že jsem měl problém si vybavit, zda jsem tento film vůbec viděl. Po pár minutách trápení a dolování v šedé kůře mozkové se jsi vzpomněl, že ano a uvědomil si i to, proč si film ani nepamatuji. Kdyby nevznikl, o nic by nás neochudil, kromě času stráveného jeho sledováním.
  13. Star Trek VI: Neobjevená země
    Star Trek VI: Neobjevená země (1991)
    8
    Napínavá trekovská detektivka se zákulisními politickými souboji. Charaktery postav jsou skvěle napsány a mají své vlastní cíle a důvody, proč je chtějí dosáhnout. Další přidanou hodnotou je i to, že se snaží Federace planet uzavřít mír s Klingonskou říší, takže sázky jsou vysoké a atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet.
  14. Rakeťák
    Rakeťák (2022)
    6
    Přemýšlím o tom, zda umí Pixar natočit špatný film, protože já si žádný nemohu vybavit. Opět jsem byl velice spokojený s příběhem, který mě ovšem nevzal za srdíčko tolik, jako v jiných případech. Každopádně jde o nadprůměr, kde má i příběh určitou přidanou hodnotu a nutí nás k hlubšímu zamyšleni. A kočka je skvělá
  15. Osobní strážce
    Osobní strážce (1992)
    8
    Nejlépe je začít od toho nejlepšího, co nám film nabízí. Muzika je úžasná. Whitney Houston je mladá a dokonale krásná. Kevin Costner je Kevin Costner se svými modrými očkami, které jsou prostě neodolatelné. Zbytek je americká mýdlová opera, která dojme, ale díky prvním třem výše zmíněným věcem se stala nezapomenutelnou a nadprůměrnou.
  16. Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
    Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (2016)
    8
    Moana je krásná, barevná, má nádhernou animaci, nádherné prostředí a postavy s příběhem, které si už bohužel nepamatuji. Další recyklovaná Disneyovka v krásném novém kabátu, která Vás nezklame, ale nepřidává nic navíc.
  17. Vodní svět
    Vodní svět (1995)
    6
    Vodní svět mě při prvním shlédnutí tak zaskočil, že jsem nikdy nezapomněl na to, o čem to vlastně je. Nikdy jsem osobně neslyšel nikoho, kdo by tento film vyzdvihoval či chválil, ale právě naopak. Tento film byl popisován slovy jako: slátanina, hloupost, bizár, který byl tak neuvěřitelný, že jsem to musel dokoukat do konce. Dennis Hopper je skvělý záporák, který vede neméně skvělý gang Čmoudů, kteří terorizuji své vodní okolí. Nevím zda je to tak dobré, protože je to vlastně tak špatné. Celý svět je svým způsobem přitažlivý, správně špinavý a dost slaný. Kevin Costner toho moc nenamluví, ale je to prostě Kevin, který skáče, plave a skáče a pak šplhá a skáče aby znovu plaval, takže ani nemá moc co hrát, ale mi ho máme pořád stejně rádi za ty jeho hezké modré oči. Dennis Hopper je skvělý, protože hraje tak šíleně, že do celé této šílenosti skvěle zapadá. Zbytek ansámblu ani nemá smysl hodnotit, protože tam jsou do počtu. Efekty, akce, kulisy jsou skvělé dost na to, aby Vás vtáhli do vodního světa a vy si byli schopni film užít i přes slabší příběh, který je sice dobrým nápadem, ovšem zpravováním se plácá mezi komedií, dramatem a akčním filmem. Takový šílený Max na vodě, který ovšem nemá tak vysoké hodnocení.
  18. Robin Hood, král zbojníků
    Robin Hood, král zbojníků (1991)
    10
    Moje dětská srdcovka a možná i první seznámení s postavou Robina Hooda. Je těžké tomu něco, kromě historických a nepochybně i literárních nepřesností, vytknout. Ale koho, nebo spíš mě, to zajímá, když Robin Hood vás celou dobu skvěle baví ? Alan Rickman je skvělým šerifem, Marion je krásná, takže je lehké se do ní zamilovat, Morgan Freeman je parťák, kterého by si každý přál a Kevin Costner ? Kdo by se nepřál být Kevinem Costnerem v postavě Robina Hooda. Jednoduché, přímočaré a zábavné. A takový by měl i Robin Hood být.
  19. Dokonalý svět
    Dokonalý svět (1993)
    10
    Viděno jen jednou, před mnoha a mnoha lety, když jsem byl ještě školou povinný, ale nezapomenu na pocity, které jsem měl při sledování filmu a nakonec i po jeho konci. Klenot filmové kinematografie
  20. Nesnesitelná tíha obrovského talentu
    Nesnesitelná tíha obrovského talentu (2022)
    8
    Nicolas Cage hraje Nicolase Cage a ten kdo má NIcolase rád za to jak hraje, protože Nick je prostě svérázným hercem, bude milovat i tento film. Navíc kromě Nicka je tu i Pedro Pascal, který je prostě úžasný a chemie mezi ním a Nickem je elektrizující. Zápletka a děj sice ke konci trochu ztrácí na síle, protože náš druhý protagonista je zkrátka a dobře dobrák až do morku kostí, ale jako jednohubka, která pobaví, nebojí se utahovat si z filmového klišé a hollywoodské trapnosti, kterou nám servíruje postupně po douškách, jde o nadprůměrnou parodii, která Vás pobaví a rozhodně neurazí.
  21. Bullet Train
    Bullet Train (2022)
    8
    Mašinka Tomáš. Nejsilnější poselství z celého filmu. Tak takto jsem se už dlouho nepobavil a po delší době jsem si nepustil film v krátkém sledu 3x, abych si užil každý detail. Zábavná, násilná, krvavá smršť s komediálními prvky, kde se slovem fuck and bitch rozhodně nešetří. Odkazy na popkulturu doplněné skvělou hudbou. Ovšem kdyby to nebylo tak parádně odvyprávěno, postavy neměly svou zajímavou a v pravou chvíli odvyprávěnou backstory, tak by tento koktejl nefungoval, a nejen postavy, ale i věci. Každá postava je naprosto geniální, bravurně zahraná, takže casting dopadl na výbornou. Dialogy i když jsou skvělé, nejsou zas až tak propracované, jako od Tarantina (mnoho lidí tento film k Tarantinovce přirovnává, ale násilí a mnoho barev můžeme vidět ve více filmech), ale struktura vyprávění se mu poměrně blíží, takže chápu tendenci Bullet train přirovnat k filmům ze série Kill Bill od výše zmíněného autora. Tento film není rozhodně pro každého, ale ten kdo má tento žánr rád si ho užije a rád se k němu vrátí. 8/10
  22. Všechny cesty vedou do hrobu
    Všechny cesty vedou do hrobu (2014)
    4
    Million ways to die in the West by mohlo mít podtitul Million ways to kill humour. Počáteční barevné scenérie z divokého západu ve vás navnadí atmosféru dobrých westernů, aby Vás po chvíli začali trápit svou hloupostí typu Kameňáku, kdy děj a postavy jsou tak hloupé a ploché, že to snad nemůže být horší. Skeče jsou tak dětinské, že se tomu musí smát už jen pětileté dítě, jako například vtip s projímadlem, kde ne jednou, ale dvakrát během jedné minuty zopakují tu samou nevtipnou scénu se sraním do klobouku, a aby těch vtipů o hovnech nebylo málo, přihodí další bobek pod polštář a dvakrát se stane, že dokonce vtip okamžitě vysvětlí, protože scénáristé měli nejspíš ten pocit, že vtip bez pointy umocní tím, že ho okamžitě vysvětlí s tím, že ještě pomrkávají po komparzistech a ptají se, zda to pochopili. K těm lepším stránkám filmu mohu připočíst povedené vtipy, kterých je jako šafránu, sympatický casting, Charlize Theron a Liama Neesona, kteří i přes tak špatný scénář vykouzlili z hovna bič, jednu Border kolii a dvě camea postav z jiných westernů, která ve Vás okamžitě vyvolají otázku, proč sledujete toto, když existují dva mnohem lepší westerny, které nám zde byli připomenuty.
  23. Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva ve 3D
    Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva ve 3D (2012)
    2
    Asterix a Obelix. Kdo by neznal příběhy těchto dvou udatných Galů, ať z komiksové tvorby, animovaných filmů, či poté i hraných, které patřili vždy k tomu lepšímu filmovému průměru. Naneštěstí v tomto, asi v pořadí čtvrtém hraném filmovém počinu se něco pokazilo a přichází pouze utrpení a obrovské zklamání. Negativa velkou měrou převyšují pozitiva a já netuším, kde bych měl začít, aby aspoň má recenze měla nějakou formu, když film se v prvních minutách totálně ztrácí. Filmaře a potažmo celý štáb nejlépe vystihuje přirovnání k Pejskovi a Kočičce, kteří pekli dort. Od prvních scén filmu cítíte nesourodost a plácání se ode zdi ke zdi. Kostýmy, hudba, kulisy a i děj je splácaný ze všeho možného. Hlavní téma se inspiruje komiksem Asterix v Británii, ale míchá tam navíc další tři komiksové příběhy od nepovedeného synovce, přes Normany a kdo ví co ještě. To by nebylo ovšem ještě to nejhorší, protože to nejhorší nás čeká od okamžitého úvodu. Pošlete do Británie infantilního Ceasara se svými legiemi proti Britům, jejichž královna se obléká ve stylu královny Alžběty II. s honosnou současnou anglickou korunou, kde se kolem ní motají její velšské gardy, pak chlápek v kalhotech od Mark and Spencera s vojenským svetrem a současnou britskou vlajkou na ruce, nějací další vojáci ve svetrech a skotským kiltem a pak další v nějakých nesourodých hadrech, které filmaři vytahali z kontejnerů Armády spásy a cenu Zlaté maliny za kostýmy máte v kapse. Scénář je šílený a dialogy jsou zbytečně dlouhé a zní jako když kočku taháte za ocas, jako když například strávíte minutovou scénu tím, jak se Obelix vysvětluje Idefixovi proč s ním nemůže jet do Británie. Pokud milujete psy a Westíky obzvláště, tak to zas takové utrpení není, ale i ta minuta, kdy Depardieu mluví k psovi je ztrátou času. Pak přidejte další hloupé vtipy o Britech, postavte je do městečka, kde část exteriéru připomíná středověkou britskou vesnici, interiér zase viktoriánskou dobu, jedni lidé jsou oblečení jako středověcí sedláci, další jako punkáči z let 70. a další jako dělníci ze 30. let 19. století a tragédie pro oči je na světě. Nesmíte zapomenout na anglický rock, aby nesourodý vizuál podtrhla nehodící se hudba, přidejte pár hloupých vtipů, například jak Britové pijí horkou vodu s mlékem, protože když už je zde celá britská kultura za posledních 2000 let na jedné hromadě, tak dát jim čaj je historicky nepřípustné, a také to že od pěti odpoledne a o víkendech nic nedělají a nejhorší film s názvem Asterix a Obelix je na světe. Top scéna, kdy Asterix radí svému britskému bratrancovi, že při námluvách nesmí před dívkou nic skrývat a on před ní předstoupí nahý je totální dno filmové zábavy. Jedna hvězdička, ale upřímně pro mě to balancuje na hraně odpadu, pokud bych to měl soudit pouze v kontextu světa Asterixe a Obelixe.
  24. Asterix a Obelix: Mise Kleopatra
    Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (2002)
    8
    Druhý hraný filmový počin je daleko více ujetý a je zde znát i vysoký rozpočet. Ve své době se také jednalo o nejdražší film francouzské kinematografie. Já jsem jako dítě zbožňoval Asterixe a Kleopatru, takže po prvním úspěšném hraném filmu jsem se ohromně těšil právě na toto pokračování a musím říci, že po sjíždění filmu na VHS stále a stále dokola se mi nikdy neomrzel a i dnes mě baví. Je zde plno skvělých nápadů a i když se zde plácají odkazy na pop kulturu od Star Wars, přes kung-fu filmy a moderní vymoženosti naší doby, je to natočeno krátce a vkusně, že Vám to minimálně vykouzlí úšklebek na tváři a říkáte si pro sebe, to snad už není možné. Každopádně Asterix si drží své DNA, které známe jak z komiksů, tak později z animáků a pobaví jak děti tak dospělé. Navíc Monica Bellucci je nádherná a i Idefix zde má svůj prostor pro ukázku své rozkošnosti. Jsou lidé, kteří mají raději první film a pak ti, kteří tvrdí, že tento je ten lepší. Já patřím doté druhé skupiny, která má raději dobrodružství v Egyptě.
  25. Asterix a Obelix
    Asterix a Obelix (1999)
    8
    Důstojná hraná adaptace komiksů o Asteixovi a jeho dobrodružstvích, která srší nápady a vtipem a Vy si připadáte, že je Vám to známé, ale i že je to určitým způsobem nové. Scénář a skeče jsou navíc i poměrné chytré, takže se nebudou nudit ani dospělí. Prostě hraný animák. A Idefix je pořád neuvěřitelně roztomilý a skvělý.
  26. Asterix a Olympijské hry
    Asterix a Olympijské hry (2008)
    4
    Už to, že Asterixe opět neztvárnil Christian Chlavier mě varovalo, že scénář nebude zřejmě dobrý a mé obavy se i také naplnili. Bohužel ten film byl tak slabý, že si ani pořádně nepamatuji děj a dávám dvě hvězdičky jen protože jsem si užil závod vozatajů s Michaelem Schumacherem, který pro mě byl naprosto geniálním a Alainem Delonem, který byl správným arogantním a egoistickým Caesarem.
  27. Asterix v Británii
    Asterix v Británii (1986)
    10
    Shlédnuto určitě více jak 100x. Jeden z nejlepších filmů o Asterixovi. "Míváte tu mlhu často ? Ne, jen když neprší" "Měl jsem raději vykopat do Británie tunel, chudák Idefix je celý promoklý" "To je ten veselý kanec ? to je spíš můj smutný konec" a mnoho dalších úžasných dialogů ve filmu, který je na 79 minut nabitý zábavou a nenudí ani vteřinu. Inteligentní zábava pro děti i dospělé.
  28. 12 úkolů pro Asterixe
    12 úkolů pro Asterixe (1976)
    10
    Další úžasná a zábavná podívaná plná inteligentního humoru. 12 úkolů patří k nejlepším animovaným filmům o Asterixovi. "Brute, nehraj si s tím nožem, nebo někomu ublížíš !"
  29. Avatar: The Way of Water
    Avatar: The Way of Water (2022)
    8
    Aby bylo jasno, jsem fanouškem sci-fi a mám rád fantasy světy plné barev. Proto nevím zda bude tato recenze nezaujatá a zda správně popíše skutečnou filmovou hodnotu tohoto tříhodinového blockbusteru. Druhý Avatar je opravdu dlouhým filmem, který by se dal rozdělit do třech hlavních částí. První část je rychlou rekapitulací dílu prvního a uvedení do Jackova světa, který je popsán pár větičkami. Poté přichází trochu té akce při příletu Nebešťanů, připomínající trochu Ramba a trochu Apokalypsu, která vrhá Jacka do dalšího víru událostí, které ho vysílají pryč z lesa. Můžeme se bavit o tom, zda bylo či nebylo nutné, aby odletěl na svém ptákovi i s celou svou rodinou, kterou se snaží chránit a zbytek kmenu nechá na pospas konfliktu s lidmi. Druhá část filmu se odehrává v pandorském Karibiku a je takovým hezkým dokumentárním filmem ze série Blue planet od BBC. Jste obklopeni novými kreaturami, poznáváte bledě modré kmeny a relaxujete na pláži a v moři. Třetí část je opět naplněná akcí, která Vám připomene filmy jako je Propast či Titanic a která Vám přinese zvraty a ztráty některých postav, které jsou pro bystřejší diváky předvídatelné. Ovšem i přestože jde opět o trochu ploší příběh s plochými postavami, jejichž jména si stěží pamatuji a plný otřepaných témat (ochrana přírody versus zisk korporací, lov velryb a kolonizace), vše je dohromady funkční a zábavné. Navíc jako bonus máte po shlédnutí filmu náladu si povídat o tom, co se Vám líbilo či nelíbilo, co Vás zaujalo či nezaujalo a co nám asi chce film sdělit. Vizuální stránka je úchvatná a mnoho filmů za posledních let si mohou o takovém vizuálu jen nechat zdát. Emoční stránka filmu je taktéž zvládnuta dobře a scénář i přes nějaké dírky a průsaky také funguje poměrně logicky a nezachází s divákem jako s tupcem, který s přišel podívat jen na hezký barevný svět plný roztomilých zvířátek. Za mě 85% a jedno z těch velmi nadprůměrných sci-fi, které si může užít celá rodina
  30. Andor
    Andor (2022)
    8
    Po delší době se konečně v předaleké galaxii opět objevil příběh, který Vás potěší. Dospělý špionážní a politický příběh pro dospělé fanoušky, kteří vyrostli na dětské vesmírné pohádce o boji mezi dobrem a zlem. Zde je vesmír daleko více špinavější a charaktery komplexnější a hlubší, než jsme byli dříve zvyklí. Díky kratší stopáži, nemáte ani šanci začít se nudit a těšíte se na další epizodu. Celá série je chytrá, svěží a nenudí. Důstojný prequelový seriál pro Rogue one.
  31. Na západní frontě klid
    Na západní frontě klid (2022)
    8
    Na západní frontě klid. První co Vás napadne je samozřejmě jméno Erich Maria Remarque. Nemyslím si, že existuje mnoho lidí, kteří tuto knihu nečetli, je přeci jen stále v povinné četbě. Ovšem jak se to má s jakoukoli knižní adaptací, měli bychom soudit hlavně samotný film a ne to, zda je do puntíku přesný jako samotný román. Já jsem četl knihu na střední škole, což už je nějaký ten pátek, takže si přesně nepamatuji děj a všechny postavy a ani detaily, ale něco mi v paměti utkvělo. Pocit zoufalství, smutek, beznaděj, vztek, lítost, strach. Cítil jsem se osobně propojený se samotnými postavami. Co mi dal tento film ? Nádherný vizuál, krásné detaily, propracovanost do nejmenších detailů, skvělé herecké výkony a pohrdání establishmentem, který nemá problém obětovat desetitisíce nevinných životů pro své vlastní ambice. Film je v těchto ohledech perfektní, zpočátku skvěle vystavuje atmosféru, hudební doprovod vše umocňuje a bojové scény jsou zpracovány do nejmenších detailů, takže cítíte v určitých momentech stejný strach a beznaděj jako pěšáci, kteří umírají v nesmyslných útocích. Kamera je perfektní, střih mi přijde v některých momentech až moc uspěchaný a v některých momentech nevyvážený. Ovšem to jsou drobnosti, které tolik nevadí skvěle odvedené práci. Co tomu ale chybí k dokonalosti ? Bohužel opět lehce ztrácí tempo dějová linka. To co jsem cítil u knihy, ztráta blízkých přátel, kamarádů ze školních lavic, z filmu není vůbec cítit. Jediné dvě ústřední postavy které si pamatuji je Paul a jeho přítel negramotný švec. Jakákoli další ztráta mi přišla asi stejně osobní, jako generálovi sedícímu si v pohodlí svého zámečku, kde má všeho dostatek. Vnímal jsem pouze odporná jatka, kdy střelba dělostřelectva trhá křehká těla pěšáků na frontě či v zákopech. Je zde pár silnějších momentů, které vystihují krutost a nesmyslnost války, ale to je asi tak všechno. V polovině filmu jsem kontroloval čas a říkal si, kdy bude konec, což mě poměrně mrzelo. Je škoda, že takový film není uveden v kinech, protože na velkém plátně by se skvěle vyjímal. Možná že televize mu vzala určité kouzlo a proto jsem se chvílemi nudil. K dokonalosti chyběl kousek a to propracování a provázanost postav, protože podstatná část toho, co nám Remarque ve svém románu sdělil se vytrácí. A to je přátelství a jeho nesmyslná ztráta. 80%
  32. Pán prstenů: Prsteny moci
    Pán prstenů: Prsteny moci (2022)
    6
    Knihy stranou, protože toto je pouze adaptace a jak je to s každou knižní adaptací, je velmi těžké zavděčit se knižním fanouškům, kteří dokáží být někdy až extrémně přecitlivělí a podobají se německým hnědokošilákům z let třicátých. Rozpočet se v této show nezapře, ovšem i přes velký budget se nemusí vždy jednat o úspěch, jak se můžeme přesvědčit u jiných děl. Ovšem jak se povedl využít tento obrovský budget v Prstenech moci ? Vizuál je naprosto dech beroucí a je z něj cítit láska všech zúčastněných umělců, kteří se podíleli na vizuální stránce. Kostýmy, architektura daných lokací, masky a i efekty jsou ve většině scén špičkové a propracované do detailů. Je znát, že se umělci inspirovali knižními ilustracemi od Alana Lee. Obsazení hlavních charakterů se, až na pár výjimek, poměrné zdařilo, a chemie mezi postavami funguje skvěle. Zde ale většina pozitiv končí. Scénáristicky to bohužel opět pokulhává a ani herecké výkony, ani kostýmy a detailní efekty nemohou seriál vytáhnout k nadprůměrnosti celkového díla. I když jsou zde povedené nápady, od trpasličí soutěže rozbíjení kamenů a zpívání hoře pro co nejlepší těžení dané žíly, což je podle mě čiré Tolkienovské téma, se moc neděje, protože se zde rozjíždí až moc příběhových linek, kterým chybí čas na to, abyste byli pořádně zainteresováni do daných příběhů. Přestože se v zásadě první polovinu seriálu moc neděje, nějak se daří vás upoutat v křesle a pustit si další díl, kdy doufáte, že se konečně něco začne dít. Předehra je opravdu dlouhá a nakonec děj chytne pořádné tempo až v posledních epizodách. Moc zvratů nečekejte, až možná na jeden, který může někoho překvapit. Bohužel a i možná naštěstí, seriál nesplnil očekávání, jak ta záporná, tak i ta kladná, a i přes rekordní rozpočet se veze na vlně průměrnosti, neboť i přes veškerou snahu je až mnohdy nekonzistentní a v daných scénách vypadá i přes nádherný vizuál přihlouple, za což může občas špatný střih, občas hloupé dialogy a občas zase nelogické umístění daných scén do nevhodného prostředí čí jen artový nicneříkající slowmotion jízdy na koni, který nikam a k ničemu nevede. Mohu s klidným srdcem doporučit seriál shlédnout každému fanouškovi fantasy, protože si určitě zaslouží vaši pozornost. Za mě příjemných 70%, bohužel peníze a výtvarný cit dobrý scénář nenahradí.
  33. Tenet
    Tenet (2020)
    4
    Je to nepochybně má chyba, ale já tento film opravdu nepochopil. Toto je první Nolanův snímek, kdy jsem měl opravdu pocit, že u filmu ztrácím čas a těšil se na konec, který nakonec přišel a já poprvé na konci Nolanovky povzdechl a řekl si, že tento film už nechci nikdy znovu vidět. I mistr tesař se občas utne a já rozhodně nelámu nad Nolanem hůl.
  34. Predátor: Kořist
    Predátor: Kořist (2022)
    8
    One ugly mother fucker ! Tak tento typ filmu určitě nečekejte, protože Prey, i přestože jde o film s Predátorem, je naprosto jiný. Nejsou zde nasteroidovaní upocení hláškující cápci, kteří vykácejí polovinu pralesa svými obrovskými kvéry při střelbě do prázdna. Film je daleko vážnější a snaží se jít možná více do hloubky, než jsme zvyklí. Zatímco předchozí filmy byli hororové akční popcornovky, které uměli v některých momentech i lehce pobavit, zde příběh klade větší důraz na otázku, co znamená být lovec. Indiáni, pro které je lov obživou a také ochranným prvkem před pozemskými zvířecími predátory a neoddělitelnou součástí jejich životů, čelí vesmírnému Predátorovi, pro kterého je lov formou náboženství, je naprosto geniálním námětem. Film má zpočátku pomalejší tempo a je daleko více artovou záležitostí s dlouhými záběry do nádherné severoamerické krajiny. Hlavní hrdinka a vztah s jejím bratrem je skvělý a nemusíte se bát žádné přesílené ženské postavy, která by nebyla uvěřitelná. Naše hrdinka dělá chyby a její bratr je podstatnou součástí finálního souboje a její cesty stát se lovkyní. Ve filmu se ani zbytečně nemluví ovšem někdy ani není třeba nic vysvětlovat, protože detaily záběrů a střih to zvládnou i bez zbytečných dialogů. Tento snímek si zaslouží vaši pozornost, protože je naprosto jedinečným kouskem série zvané Predátor.
  35. Creed II
    Creed II (2018)
    6
    Sylvester Stallone nám opět ukázal, že umí napsat nádherné sportovní drama plné emocí, které Vás vezme za srdce. Ovšem je tento film stejně dobrý, jako byly předchozí filmy Rockyho série ?? No, troufám si říci, že ne. Ale patří k těm lepším. Poté, co se dostane náš hlavní hrdina na úplný vrchol ho čeká obrovský pád, kdy on sám zažije něco, co nikdy předtím nezažil. Je zlomený a má strach. Zde musím rovnou říci, že herecký výkon Michael B. Jordana je skvělý a já mu věřil vše, co ve filmu zahrál. Hlavní zápletka filmu je velmi dobrá, protože se vrací jeden z Rockyho největších soupeřů a otevírá Rockyho staré rány, které zasahují i Adonise Creeda. Tato zápletka se mi upřímně líbí a jako divák jsem si užil mnoho emotivních scén. Příběh se nám snaží ukázat i hloubku této postavy, která neměla v předchozím filmu z Rockyho série takový prostor a ukázala nám jen nabušený nepřemýšlející stroj, který mlátí své protivníky hlava nehlava, dokud stojí na nohou. Ovšem na to, aby vše fungovalo by musel mít film daleko delší stopáž, protože některé scény jsou nedotažené a i přes snahu dostat se více pod povrch postav, vypadají leckdy groteskně, ale těch je opravdu jen jako šafránu. Klasický pohled do šaten boxerů před finálním duelem nám ukazuje, jakou cestu naši dva boxeři od prvního střetu ušli a jak se oba změnili. Filmařské zpracování souboje už dost pokulhává. Většinu zápasu snímá kamera pouze polovinu těla našich borců a obtěžují Vás neustále střihy záběrů, které ovšem vypadají jeden jako druhý a Vám celá osudovost a epičnost zápasu uniká, dokud nepřijde úplný konečný moment v taktovce trenéra Adonisova rivala, který Vám uzavře kruh mezi ním a Rockym a je asi tím nejemotivnějším okamžikem celého filmu, i přestože jde o jeden záběr, na který ovšem jako fanoušek série o Rockym nezapomenete. Konec filmu je klasické americké klišé, které přináší rozhřešení, smíření a odkaz na staré Rockyho filmy, aby jste si nezapomněli dokoupit DVD, pokud je nemáte. Závěrem mohu jen dodat. Má smysl se na tento film podívat ? Ano i ne. Ano, pokud jste fanouškem Rockyho série. Ne, pokud se chcete podívat na sportovní drama z boxerského prostředí. Je zde mnoho lepších filmů, které si užijete od první do poslední vteřiny a s daleko lepším zpracováním boxerského duelu.
  36. Obi-Wan Kenobi
    Obi-Wan Kenobi (2022)
    4
    Série Obi-Wan byla nádherná podívaná plná barev, nových a i starých postav, zajímavých nápadů a konceptů. Bohužel zde výčet toho, co je na této Star Wars sérii dobré, končí. Scénáristicky jde o pěknou bídu a epizody jsou velice nesourodé. Děj se plácá ode zdi ke zdi a vy cítíte touhu to už konečně ukončit a nechat ten seriál zemřít. Ewan McGregor to svým herectvím nedokázal zachránit a Vivien a její herecký um, mě po dvou epizodách přestal bavit. Postava Reevy byla skvělá, Darth Vader nezklamal také, a to by byl asi tak výčet všeho, proč se na to také jednou podívat a pak už víckrát ne. Bohužel z tohoto seriálu mám pocit, že značka Star Wars pomalu a bolestivě, za to však jistě umírá a já už při sledování nových děl od studia Disney cítím pouze prázdnotu a zoufalství.
  37. Moon Knight
    Moon Knight (2022)
    6
    Moon Knight. Tak tento počin od Marvelu je opravdu něčím jiným, než co nám dosud studio přinášelo a doufal jsem že bude i něčím opravdu svěžím. Občas jsem se v ději opravdu ztrácel a netušil jsem co nám chtějí tvůrci sdělit. Po prvních velice zmatečných epizodách se dostáváme do Egypta, kde si konečně můžeme užít trochu té exotiky a možná i také akce. Bohužel pokud chtěli filmaři přenést trochu atmosféry z filmů o Indiana Jones i do této série, za mě se jim to vůbec nevydařilo. Některé archeologicko -detektivní prvky nedostávají tolik prostoru kolik by si zasloužili, ovšem naopak scény, které mapují psychickou rozpolcenost nebo spíše schizofrenii našeho hlavního hrdiny nás obtěžují každý třetí střih. Aby té psychologie nebylo málo, dostáváme celou epizodu z psychiatrické léčebny, kde se děj opravdu táhne a zbytečně se oklikami a různými zbytečnými scénami dostáváme k odhalení, které stejně už nějakou dobu tušíme. Scénáristé chtěli přijít s něčím novým, ovšem celá série je velmi nevyvážená. plácá se mezi psycho dramatem, dobrodružným filmem a komiksem. Je zde cítit i to, že se cílí i na ty mladší diváky, takže některé pasáže jsou velice groteskní. Teď k tomu. co je na tomto díle dobré. Herecké výkony jsou dobré. Isaac zahrál schizofrenika na jedničku. Kostýmy jsou skvělé, výprava také. Nasvícení a efekty jsou nádherné také, pokud nebudeme počítat hrošici a krokodýla, kteří vypadali trochu divně a myslím si že mohli vypadat lépe, když postava Sutecha vypadala opravdu úžasně. Nechápal jsem jak mohli udělat zobrazení jednoho boha tak nádherně a nadpozemsky a z dalších dvou bohů udělali barevné kreatury, které by byli skvělými figurkami do dětské poličky. 6/10 a i když jsem se většinu času nenudil, vím, že se na to znovu nepodívám.
  38. Duna
    Duna (2021)
    10
    Ať si kdo chce co chce říká, ale tento film patří k nejoriginálnějším kouskům posledních let a i díky tomuto filmu se mi rozšířili mé knižní obzory, neboť když jsem četl ve filmových novinkách, že se do kin chystá adaptace jedné z nejoriginálnějších sci-fi knižních sérií od Franka Herberta, věděl jsem s jistotou, co za knihy si koupím při další návštěvě knihkupectví. O knihách nemá smysl mluvit, protože jsou naprosto úžasné, ovšem povedlo se to samé očekávání splnit i filmu ? Za mě mou říci, že ano. Na tento film se vždy rád znovu a znovu podívám pro jeho krásnou vizualizaci, práci s barvami, střihem a tempu vyprávění celkového příběhu, nemluvě o soundtracku. Věřím tomu, že nepochybnou výhodou pro mě bylo i to, že jsem si před shlédnutím filmu přečetl knihu, takže jsem byl do vesmíru Duny už uveden. Naopak diváci, kteří knihu nečetli mohli být některými scénami a zobrazením postav zmateni a příběh nemuseli náležitě pochopit a ocenit, což je pro ně smůla, neboť mám pocit, že film byl natočen hlavně pro lidi, kteří knížky četli. Každopádně jsem byl i přes počáteční vlažnost velmi příjemně překvapen. Denis Villeneuve si dal na filmu opravdu záležet a filmu vtiskl osobitý charakter. Hans Zimmer se opět překonal a vytvořil naprosto úžasnou a originální hudbu, kterou jsem od něj neslyšel už léta, protože upřímně řečeno, při posledních filmech u kterých dělal muziku mi přišlo, že už vykrádá jen sám sebe. Kostýmy jsou dotažené do detailů a společně s designem vesmírných lodí a toptér skvěle dokreslují celý vesmír Duny. Výběr herců do daných charakterů se dle mého názoru také vydařil a nemohu říci, že by mě tam někdo vysloveně bil do očí. Zkrátka a dobře, Duna je ve filmovém světe větrem, který tvoří kouzlo pouštní krajiny, do které se musíte zákonitě zamilovat.