Profilový obrázek

VládceVesmíru

Libor

Komentáře 752

Od nejnovějších
  1. Zloděj mého srdce
    Zloděj mého srdce (2024)
    5
    Něco jako Mission Impossible natočený jako turecká telenovela. Vlastně nevím, jak to hodnotit, bylo to sice úplně debilní, ale zase jsem se tím docela bavil, asi jako u mnohých bollywoodských filmů. Nejvíc mi vadilo, že to celé působilo jako pokračování nějakého filmu, který jsme nikdo neviděli. Další úroveň zábavy pro diváka z Česka přidávají pražské lokality (a Karlovy Vary, které zde taky "hrají" Prahu). Pravdou je, že turecké filmy jsem viděl celkem tři a to tento, pak turecké Hvězdné války a Meč a dráp, takže to není úplně reprezentativní výběr pro posouzení kvalit soudobé turecké kinematografie.
  2. Moucha
    Moucha (1958)
    6
    Velmi dobře zvládnuté trikové i technické provedení, maska mouchy je výborná.
    Ale Vincent Price tam spíš jen přicmrndává a Patricia Owens na můj vkus až příliš hystericky přehrávala a jako postava mě strašlivě rušila. Sice klasika, ale nezestárla nejlépe, Cronenbergův remake z osmdesátek mi připadá povedenější.
  3. Ripley
    Ripley (2024)
    9
    To byl nářez. Černobílé provedení skvělá volba. A ten jeden barevný detail... A geniální cameo v posledním díle. Jo, užil jsem si to.
  4. Záhrobní komando
    Záhrobní komando (1987)
    6
    Jako líbilo se mi to, ale nemůžu si pomoci, oproti známějším zástupcům žánru 1980s dobrodružných filmů pro děti tomu něco chybí, hlavně trochu lepší rozpracování hlavních hrdinů. Den po filmu si je vůbec nepamatuju. Možná, kdybych to viděl jako kluk, tak bych si to užil víc. Pravdou je, že jako dospělý jsem více ocenil některé vizuální narážky na ty staré horory od Universalu, ale asi to úplně nestačilo. Triky jsou výborné, je vidět, že to jde i bez počítačů.
  5. Where the Boys Are
    Where the Boys Are (1960)
    6
    Dost mě překvapilo, jak se taková celkem tradiční studentská komedie o jarních prázdninách na Floridě najednou změnila v naprosto odlišný žánr.
    Mimochodem, Dolores Hart (Merritt) v roce 1963 ukončila hereckou kariéru a vstoupila do kláštera benediktýnek, kde se později stala matkou představenou.
  6. Jan Žižka
    Jan Žižka (2022)
    1
    Nevidím jediný důvod, proč by se to mělo jmenovat Žižka. Je to generický pseudostředověký chaos, zmatený příběhově i provedením a nefunkční na žádné úrovni. Historické nesmysly a logické lapsy nemá cenu komentovat. Že měl film odborného historického poradce nic neznamená, pokud se tvůrci rozhodnou jeho odbornost ignorovat a zde navíc měli Čechuru, což je problematický expert sám o sobě. Vlastně se mi líbily jen některé zajímavé záběry na české hrady.
  7. Fighter
    Fighter (2024)
    6
    Tak nějak jsem tušil, že Modi je nacionalistický magor a Indie se posouvá někam k autoritářství. Ale že Fighter bude až tak moc Jai Hind, to jsem úplně nečekal.
  8. Mlsné medvědí příběhy: Na pól!
    Mlsné medvědí příběhy: Na pól! (2023)
    5
    Potenciál to má, ale ta epizodičnost to nabourává. Po shlédnutí jsem měl chuť na švestkové knedlíky. Potenciál to má, ale ta epizodičnost to nabourává. Hodně to zachraňuje hudba od Prokopa Holoubka z Midi Lidi.
  9. Netvor z Černé laguny
    Netvor z Černé laguny (1954)
    7
    Klasika amerického monster-horror filmu se všemi atributy, které divák u takového dílka očekává. Julie Adams v hlavní ženské roli si až do své smrti stěžovala, že si ji všichni pamatují jen jako "tu krásku v plavkách z Netvora z Černé laguny".
  10. Tomorrow We Live
    Tomorrow We Live (1943)
    5
    Netflixí popiska, která je převzata i zde v profilu filmu, se týká jiného, stejnojmenného díla z roku 1942. Ve skutečnosti je to britský film o francouzských odbojářích za 2. světové války, kteří v malém okupovaném francouzském přístavním městečku sabotují německé válečné úsilí.
  11. El Naser Salah el Dine
    El Naser Salah el Dine (1963)
    7
    Nacionálně vyhrocený historický velkofilm s antikoloniálním poselstvím o spojení arabského národa pod vedením sultána Saladdina v boji o Jeruzalém proti křižákům z Francie a Anglie. Svým způsobem je to zamýšleno jako alegorické a propagandistické zpodobnění myšlenky násirovského panarabismu překonávajícího i konfesní rozdíly (jeden z hlavních protagonistů filmu, Saladdinův přítel Issa, je arabský křesťan) jako předpokladu úspěchu v boji o Palestinu. Téměř všechny nearabské postavy jsou zlé, zákeřné, věrolomné, prolhané a neustále intrikující proti komukoliv, kdežto Arabové jsou tu prakticky bez poskvrnky. Filmové provedení Svaté země je pro znalce prostředí dost komické (točilo se zejména v okolí Alexandrie) a samotný starý Jeruzalém se objeví v jediném záběru na (nekvalitní) fotografii. Bojové scény jsou značně nepřehledné a námořního výsadek je vysloveně komický. Díky technicolorovému provedení film září barvami (představte si The Adventures of Robin Hood a i ty kostýmy vypadají dost podobně). Šahín nicméně ukáže svůj talent i to, že umí některé pasáže uchopit autorsky a originálně (dvojitý soud!), ale ty pak vůči zbytku filmu působí dost nepatřičně. S historií to nemá moc společné a dal by tak utvořit zábavný dvouprogram s Královstvím nebeským.
  12. Sisu
    Sisu (2022)
    5
    Zábavná jednohubka. Ovšem ti anglicky mluvící náckové to strašlivě sráží dolů, v němčině by to bylo vtipnější.

    Zajímal by mě prequel, kde by Aatami v zimní válce likvidoval sovětskou armádu.
  13. Death Ship
    Death Ship (1980)
    3
    Nacistická zombie loď honí kdesi v oceánu jiné lodě a likviduje přeživší, kteří se dostanou na její palubu. Ještě větší blbost, než jsem čekal. Bohužel, zábavnost filmu s posedlým Georgem Kennedym, směřujícího do kategorie "tak špatný, až je dobrý" až někam k nule snižuje množství nelogických až WTF momentů a technicky špatných triků.
  14. Duna: Část druhá
    Duna: Část druhá (2024)
    8
    Jako jo, je to film, který dává smysl kinům a oči i uši zahltí naprosto maximálně. Ale nestrhne. Do maxima mu něco chybí a výkřiky o nejlepším SF všech dob či tak, které se různě objevují, považuji za poněkud přehnané.
  15. To se vysvětlí, soudruzi!
    To se vysvětlí, soudruzi! (2024)
    3
    Po zhlédnutí celého seriálu to vnímám jako totálně promarněnou příležitost. Přitom tam evidentně byl vtipný námět i silné momenty, zajímavě profilované postavy a různé odkazy a pomrkávání na diváka. Ale jako celek to naprosto nefungovalo a retro provedení bylo úplně odbyté, což bych klad za vinu hlavně scénaristům, kteří nejspíše netušili, co by chtěli sdělit. Pokud na začátku tvůrci sebevědomě prohlašovali, že točí nové Návštěvníky, tak to ani omylem. Ani ta stylizovanost jednotlivých dílů do různých žánrů nebyla úplně vidět, možná s výjimkou hororové dvojky. Retro zasazení dost nevyužité.
  16. Lucemburk, Lucemburk
    Lucemburk, Lucemburk (2022)
    9
    Předválečná Ukrajina v kostce. Dokonalé zachycení prostředí a lidských typů provinčního ukrajinského města, výborně obsazené a mluvící živým jazykem (suržyk!), komické a bavící na mnoha úrovních.
  17. Bob Marley: One Love
    Bob Marley: One Love (2024)
    5
    Promarněná příležitost. Kontroverznější pasáže Bobova života jsou buď úplně ignorovány nebo přeskočeny někde na pozadí jednou větou nebo střihem a rastafariánství je zploštěno na minimum, takže některé scény budou pro neznalé možná až nepochopitelné. Kingsley je docela dobrý, ale asi neměl moc šanci předvést něco více. Využití písní je bohužel až příliš doslovné. Zklamán z filmu jsem nebyl, ale to hlavně proto, že jsem neměl vysoká očekávání.
  18. Tokyo Vice
    Tokyo Vice (2022)
    9
    Absolutně skvělá neonoirová záležitost nabízí neotřelý pohled na odvrácenou stranu japonského myšlení, kultury a tradic. Oceňuji, že se příběh nerozplizne do nekonečných sérií, ale je uzavřený.
  19. První dny
    První dny (2023)
    6
    Vlastně docela dobré, ale znatelně nevyvážené mezi jednotlivými díly / osudy. První epizoda mě dost zklamala, druhá ze zoo naštěstí dojem napravila, bezdomovci a lesbický pár celkem OK, německý doktor jako jeden z mála ukázal, že válka zasahuje kdekoliv. Nejlepší se mi ale zdála ta úplně poslední, inspirovaná Andrijem Danylkem (aka Věrkou Serďučkou), kde na malém prostoru vznikla příjemně absurdní komedie z tragické doby.
  20. Chlapec a volavka
    Chlapec a volavka (2023)
    8
    Klasický Miyazaki, jak ho mají fanoušci rádi. Pro neznalé bude možná poněkud nepřístupný, ale poučený divák si určitě užije, jak si autor hraje se svými klasickými motivy a jak buduje fantazijní svět.
    Hodnocení je v kontextu dalších Miyazakiho filmů, vůči ostatní produkci by to byla desítka.
  21. Úsvit
    Úsvit (2023)
    6
    Nakonec jsem asi čekal něco trochu více koncentrovaného, ale díky za Františka Kryštofa Veselého. Issová na zabití.
  22. Seks i ničoho osobistoho (2019)
    6
    Komedie o tom, jak Ukrajinec Serhij přijede na Silvestra do Prahy, aby se stal sexuální mašinou a místo toho pozná, co je pravá láska. Neboli i na Ukrajině je Praha spojená s levným sexem a alkoholem (a exekucemi). Bylo to lepší, než jsem čekal. Česky mluvící diváky ve filmu čeká několik bizarně zábavných překvapení.
    Remake kanadského Moje nečekané sexuální dobrodružství (2012)
  23. Project Moon Base
    Project Moon Base (1953)
    3
    Jak si mužský šovinista představuje svět, kde mají ženy rovná práva. Film, který se nedá brát vážně. Tak špatné, že to je skoro vtipné. Velká škoda, že to je celé taková kravina, protože z pohledu triků a obecně vizuální stránky je to vyrobeno velmi dobře (tedy, až na ty šorky a čepičky). A ten konec... Na původním scénáři, zamýšleném jako pilot pro televizní seriál, se podílel R.A.Heinlein, jeden z nejvýznamnějších SF spisovatelů 20. století, ale konečná verze byla upravena do filmu bez jeho vědomí.
  24. I Was a Teenage Werewolf
    I Was a Teenage Werewolf (1957)
    7
    Originál, který vyvolal nekončící sérii "I was a teenage (cokoliv)" parodií. Za mě možná trochu podceňovaný film. Ano, ujíždí to ve scénáři a rebelující teenager, který jí syrové hamburgery, je poněkud přepálená verze Rebela bez příčiny, ale režijně to je zvládnuté výborně. Hororové scény (první honička v lese, tělocvična) jsou atmosférické natolik, že umí diváka strhnout i dnes.
  25. Buď chlap!
    Buď chlap! (2023)
    1
    Zasmál jsem se celkem asi tak jednou, což je u komedie docela problém. Celé to působilo, že z toho někdo náhodně vystřihal několik důležitých scén, protože tam až příliš mnoho věcí nedávalo smysl. Další potvrzení, že české filmy nejsou pro mě.
  26. Blue Beetle
    Blue Beetle (2023)
    5
    Trochu se divím, že to nenatočili ve španělštině rovnou, dávalo by to asi větší smysl. Vtipy s babičkou mi zas tak vtipné nepřišly.