Profilový obrázek

Hoptimista

Michal Povr

Komentáře 43

Od nejnovějších
  1. Síla psa
    Síla psa (2021)
    8
    Silný a emotivní příběh. Skvělý vizuál. Často povrchní dialogy zavdávají tomu si myslet, že všichni hrdinové jsou nějací psychopati a dříve nebo později jeden druhého povraždí. Zároveň to však dává prostor k tomu abychom připustili uzdu fantazii a spoustu skutečností si domýšleli a to mě vlastně moc bavilo!
  2. Poslední aristokratka
    Poslední aristokratka (2019)
    2
    Knihu jsem sice nečetl, ale jestli je trhák, tak film jím rozhodně nebude. Dvě hodiny úmorné nudy. Plné nevtipných vtipů. Bez špetky zábavy. Nebýt Čermáka, ani bych to nedokoukal. Jedna hvězda za tu větev s nácky a Nárožného:)
  3. Krajina ve stínu
    Krajina ve stínu (2020)
    8
    Perfektní obraz zoufalství. Příběh podle skutečné události, z kterého doopravdy mrazí. Ani válka lidi nepoučí a nedají-li se na špatnou stranu na poprvé, na podruhé neodolají, respektive spíše je k tomu donutí touha po odplatě a právě zmiňované zoufalství. Smutné je, že metaforou “každý Němec je nácek,” která filmu imponuje, žijeme dodnes. Odsuzování Romů, protože nepracují a uprchlíků, protože jsou to teroristé. Jak jednoduchá společnost to jsme? Snad alespoň takový film otevře oči. Těžko se vžít do situace, ale z pohledu diváka z toho ta bezmoc crší každým coulem. Budete zoufalým náckem, ještě zoufalejším a nepoučitelným komunistou, nebo snad morálně čistou osobou? Já si sebe nedokáži představit, protože každý přece jedná ve svůj prospěch a pro svou sebezáchovu. Krajina ve stínu vyvolává skutečně hodně protichůdných emocí a ukazuje ve směs jednu věc...lidi jsou svině...až na drobné výjimky. Za mě zatím nejlepší věc za tenhle rok 09/2020.
  4. Šarlatán
    Šarlatán (2020)
    10
    Skvělý Trojan a ještě skvělejší trojan:)). Komunisti jsou svině a každý jeden z nich by tenhle film měl vidět. Emotivně natočeno, za mě super.
  5. Tenet
    Tenet (2020)
    10
    Příběh obohacený o inverzní svět se rychle stává nepřehledným, vy i přesto hltáte a vlastně se to ani nesnažíte pochopit, protože v tom sledu událostí se to nedá stíhat. Pomocí nějaké indukce bychom se zřejmě byli schopni dobrat nějakého smysluplného celku, který by pochopil každý, ale zrovna Tenet je film, který je asi jinak třeba vidět vícekrát. Masterpiece každým coulem plný “mindfucků” a spadlé brady. Konec naznačuje dvojku, tak snad...
  6. Dycky Sunderland
    Dycky Sunderland (2018)
    10
    Zatímco celá Anglie řeší Brexit, dělníci ze severu, kteří jí ho nadělili, neúprosně a zoufale podporují kdysi hvězdný tým, který je zmítán mezi krachem a pádem na ještě větší dno. Skvěle natočené, emotivní! Perfektní obraz toho, jak moc lidem ze severu Anglie na fotbale záleží a čím vším pro ně je. Vším!
  7. Kluci z hor
    Kluci z hor (2018)
    6
    Takhle to dámy a pánové dopadá, když se sejdou studovaní speciální pedagogové, kteří ve škole nedávali moc pozor. Pokud by Kluci (bůh ví proč) z hor měli být realistickým dílem, pak se začínám bát, jak si Tomáš Magnusek představuje fungování státu. O zbavení svéprávnosti rozhoduje pošťačka s vedoucím obchodu a další géniové, no prostě fraška. Nemluvě o spoustě dalších nesmyslů a nejasností, které by se nikdy nemohly odehrát tak, jak se odehrály. Nevím proč, ale já se tím vším stejně bavil. Alespoň to není čistokrevná sračka jako Bastardi!
  8. Na střeše
    Na střeše (2019)
    8
    Spousta událostí by se ve skutečnosti zřejmě odehrála úplně jinak a nebo spíš vůbec, ale chápu Jirkův point. Jako multikulti dílo dobrý, mě to bavilo!
  9. Králíček Jojo
    Králíček Jojo (2019)
    10
    Geniální věc. Za spolupráci na takovém filmu, byť malou, se rozhodně nemusíme jako Češi stydět. Po dlouhé době jsem se pořádně zasmál v kině. Takovéhle politické/totalitní satiry se asi nikdy nenabažím dosyta. Samozřejmě v dnešní době a s odstupem času na taková témata nahlížíme trochu jinak než když hýbou světem doopravdy, ale tak jako tak ve mně tahle nadlehčená atmosféra nacistického Německa vyvolala pocit radosti, smutku i lístosti. Spolu s The Death of Stalin rozhodně jedna z těch kvalitních záležitostí. 5/5.
  10. Perníkový táta
    Perníkový táta (2008)
    10
    Dokonalý obraz destrukce stereotypního života, kdy zoufalství přiměje člověka k zoufalství, které ho pohltí a zfanatizuje. Úmysl zabezpečit rodinu nebude brzy gró číslo jedna, teď jde o to ochránit svou rodinu, čest a zůstat naživu...Psycho! 11/10
  11. Le Mans '66
    Le Mans '66 (2019)
    10
    Skvělé napoprvé, skvělé napodruhé. Emoce, napětí, velkolepost a oči přilepené na obrazovce dvě a půl hodiny. Úžasný Bale!
  12. Hledání Aljašky
    Hledání Aljašky (2019)
    10
    Jak nesnáším slaďáky, tak tohle si mě získalo. Silný příběh, který mi možná zbytečně zkazil spoiler na začátku a “odpočty”, knihu jsem nečetl, a tak nevím, jak je příběh vystavěn původně. Ten sentiment mě zkrátka dostal. Srandičky, fórky, legrácky....master plot-twist!
  13. Bez vědomí
    Bez vědomí (2019)
    10
    Dechberoucí fiktivní příběh, který je skvělou reflexí doby, kdy bylo nepředstavitelně těžké někomu věřit. Chvíli si myslíte to, chvíli zas ono. Tohle Zachariáš umí. Stejně jako Pustina mě i Bez vědomí neuvěřitelně vtáhlo a zkoukl jsem sérii v kuse. Tyhle ponuré depky prostě Ivan umí. Palec hore, jen tak dál.
  14. Princip slasti
    Princip slasti (2019)
    2
    To se tak neskutečně vleče až mě to už fakt přestává bavit. Přijde mi, jako by se autoři snažili o rádoby “artovou kriminálku”, ale ve skutečnoti musím pogratulovat těm, kteří se v tomhle ukrajinsko-polsko-českém molochu ještě úplně neztratili. Člověk se ztratí už jen když se snaží vyslovit “ukrajinsko-polsko-česká”. V téhle pavoučí síti, kde samozvaní Šerlokové postupně nachází části těl žen v podstatě z celé východní Evropy jde ale ještě o jednu věc - kdo, kdy a jak se s kým vyspí...to vám přece tvůrci nemohli odepřít. Většinou se něco začíná dít v posledních 5 minutách dílu, a tak by možná nebylo úplně od věci sestříhat poslední pětiminutovky v jeden hodinový díl. Jen doufám, že poselství téhle tragédie pochopili alepsoň samotní tvůrci. Mně to přijde zamotané a nečitelné jako moje sluchátka k telefonu v 7 hodin ráno. Ty ale narozdíl od tohohle seriálu nepotkávám jednou za týden, ale denně, takže jim možná někdy přijdu na kloub, což se o téhle katastrofě říct nedá. Vleklé, útržkovité, nekoherentní.
  15. Sever
    Sever (2019)
    6
    Celých šest epizod sledujete, jak si cílevědomý a nezlomný Mádl stojí za svým, snaží se rozkrýt moloch korupce a být na té “správné straně”. Když už se vše blíží ke konci a praská ve švech, příběh vás vskutku pohltí, nicméně přichazí poslední, zcela jistě nejslabší epizoda, ze které vyplyne, že teda raději budeme “držet hubu a krok” a odstěhujeme se co nejdál od problémů. Celých šest hodin hledání pravdy je během závěrečných minut v trapu a vy jen do poslední minuty doufáte, že na vás ještě vyskočí nějaká pecka. Ta ale nepřichází. Nemusela by to být nějaká pro naše končiny sci-fi šílenost, ale takhle to moc pozitivní světlo na Českou policii nevrhá.
  16. Sexuální výchova
    Sexuální výchova (2019)
    10
    Seriál naprosto skvostným způsobem otevírá témata o kterých je třeba mluvit a zároveň tak bezpochyby pomáhá řadě lidí, kteří se stále hledají. Otevírá dlouho tabuizovaná témata a poutavou formou přivádí diváka k toleranci a respektu. Na první pohled se seriál možná může zdár příliš pubertální, opak je však pravdou. Nahlédnutí do zákulisí nejrůznějších typů vztahů přivádí člověka k zamyšlení, ze kterého nevychází nic jiného než “láska je láska.” Bravurně napsáno, skvělí neokoukaní herci, perfektní hudba.
  17. Útěk z vězení v Dannemoře
    Útěk z vězení v Dannemoře (2018)
    6
    Zbytečně se to táhne, z osmi hodin by se daly klidně udělat čtyři, možná i míň a o to nabitější. V šestém dílu se naprosto nesmyslně vracíme k příběhu postav “před vězením”. No co taky od nočního hlídače čekat. 60% za autentické obsazení, kameru a lepší chvíle dílčích epizod.
  18. Bohemian Rhapsody
    Bohemian Rhapsody (2018)
    6
    Skvělý audiovizuál, výprava vázne. Ano, jde o “dokument”, ale na ten je ve filmu řada nepřesností a “hollywoodskost” je až moc okatá. V některých částech je sled událostí opravdu až moc prudký, což bohužel vede k tomu, že film působí dost povrchně a téma nevyčerpaně. V jednu chvíli máte dojem, že snad každý druhý Brit musí být homosexuál. Ale budiž. Hodnotím 70%, ale je třeba to tady trochu srazit, takže 3/5. Lidé milují Queeny jako kapelu a budou milovat Queeny jako film.
  19. Jan Palach
    Jan Palach (2018)
    6
    Dosti strohé a povrchní, stejně jako můj komentář. Chudé dialogy a místy směšná, do atmosféry absolutně se nehodící hudba. Takhle si 60. léta vskutku nepředstavuji. Poměrně zklamání, je za tím však vidět práce.
  20. Climax
    Climax (2018)
    8
    Na jednozáběrový film dost poutavé. Plné pestrých aspektů, jejichž kvalitu podtrhává skvělý audiovizuál. Emoce, sex, strach, psycho i komedie. Svět se vám po takovéhle párty nezdá tak veselý.
  21. Oni a Silvio
    Oni a Silvio (2018)
    6
    Tři čtvrtiny filmu sledujete sex, drogy, prsa a zadky, nic proti ničemu. Zbytek je poměrně sofistikovaný. Film by ale mohl být alepsoň o polovinu kratší a i tak byste si užili přehršel sexy žhavých scén.
  22. Venom
    Venom (2018)
    6
    Na Marvelovku, troufnu si říct, dost slabý. Spíše než akčňák taková lehká komedie s prvky sci-fi, která bodne. Každopádně v porovnání s dalšími filmy z dílny Marvelu nemohu jinak než 3/5. Celé je to takové až moc jednoduché, bez zásadních zvratů. Nicméně chápu nadšence, kteří vyšvihli Venom v hodnocení tak vysoko, kvůli Stanu Lee jsem také chvíli uvažoval nad 4*. Ty štěky do těch filmů sedí a vždy zahřejí u srdíčka.
  23. Vražda v Orient expresu
    Vražda v Orient expresu (2017)
    6
    První polovina filmu je až otravně nudná. Zdlouhavé seznamování s postavami vás přestane bavit ve chvíli, kdy zjistíte, že vám každá lže. Nepozornost pramenící z tohoto nezájmu vás pak mrzí v druhé polovině, kdy nevíte, která bije. Za mě filmařsky nezvládnuté i když s velkým potenciálem. Originalní verze lepší, tato zpopularizovanější.
  24. Spider-Man: Homecoming
    Spider-Man: Homecoming (2017)
    6
    Dvě hodiny plné zábavy a akce vám utečou jako voda. Celkové zpracování kostýmů a efektů je na špičkové úrovni, přesně jak jsme od Marvela zvyklý. Z tohoto hlediska se bude bavit, troufnu si říct, každý. ————————————————- SPOILER ALERT ————————————————- Co na tom, když je celý příběh nedotažený? Spiderman byl vždy o akci a ať už se nám to líbí nebo ne, taky o lásce, kdy byla exponovaná postava vržena do víru děje a Spiderman, jako samozvaný hrdina ji musel zachránit. Nebránil bych se změně, nicméně přijde mi, jakoby se o to tvůrci pokoušely zas a znovu. Nic proti tomu. Ale ve chvíli, kdy se dozvídáte, že vlastně ten největší záporák je otec Parkerovi lásky, těšíte se na pořádnou akci a nějaké fenomenální rozuzlení, moment, kdy se dívka všechno dozví, včetně Peterova tajemství. Ale ono nic. Spidy padoucha dopadne, dívka odjíždí na “venkov” a skromňouš Peter už ani nechce být členem Avengers. Přijde mi to trochu laciné a odevzané, což je škoda, protože až na ten, za mě spackaný, závěr, jsem se bavil.
  25. The End of the F***ing World
    The End of the F***ing World (2017)
    10
    “Psychokomedie” u které nevíte, kdy se máte smát a kdy vám to má připadat divné, každopádně v tom je to kouzlo a genialita. Geniální drama, které vás buď dokonale zdeptá, nebo pobaví. Celý seriál doprovází skvělý soundtrack. Doufejme, že se dočkáme alespoň stejně tak kvalitní druhé série, která celý příběh rozkryje mnohem více a kde se i Alyssa přebarví zpět na brunetku.
  26. Coco
    Coco (2017)
    10
    Troufnu si říct: ”fenomenální pohádkový příběh”. Na druhou stranu, co jiného od Disney čekat. Film rozhodně nepostrádá atmosféru a originální, místy i napínavý, příběh plný úžasných scén. Perfektní pohádka pro děti i dospělé. Jednoznačných 5 z 5.
  27. Narcos
    Narcos (2015)
    10
    Tady není o čem. Seriál má i přes autentická fakta, která se mohou zprvu jevit jako nudná, skvělou výpravu a je perfektně zpracován. Onen dokumentaristický šmrnc seriálu sice trošku ubírá, nicméně s ubíhajícímmi epizodami vymizí a vy pak jen sledujete skvostné dílo. Od první minuty vás vtáhne skvělá atmosféra, obrazy, hudba i neuvěřitelně skvělý výběr herců, jejichž podobnost se skutečnými postavami je více než dobrá. Když k tomu člověk navíc připočte fakt, že jde o skutečné události, leze z toho mráz po zádech. A když už si myslíte, že je to “strop”, tak jako by vás autoři slyšeli a vrazili vám kudlu do zad s další nečekanou peckou. Jednoznačných 5/5, škoda, že nejde dát víc. A škoda, že už se asi podobného filmu/seriálu z této doby nedočkáme, protože téma je více než vyčerpané.
  28. Pračlověk
    Pračlověk (2018)
    6
    Animačně Ovečka Shawn. Jinak s pračlověkem to nic společného nemá a historické fakty v potaz brát nelze. Dospělý to vnímá jako infantilní nesmysl, dítě si to užívá a vzhledem k tomu, že je to pohádka, je to zasloužených 3/5.
  29. Pustina
    Pustina (2016)
    10
    Skvělá Atmosféra, skvostné dialogy, napětí, dechberoucí příběh, strach, mysteriozita a oči přilepené stále na obrazovce, to je Pustina. Prvních sedm dílů jednoznačně 5/5, ale popravdě poslední díl mi zkazil celý dojem ze seriálu (3/5). Konec a vrah je nemastný neslaný, v průběhu děje se na něj moc nedostává, motiv také ušláplý. Přijde mi to jako kdyby si tvůrci nevěděli rady jak příběh ukončit, to se mi ale nezdá, jelikož jinak jde dle mého po dlouhé době o kvalitní seriál z české tvorby. S koncem si dle mého mohli dát tvůrci zkrátka více práce, přece jenom nabízela se velká řada “adeptů na vraha” :). Obrovská poklona patří paní Stivínové, která se dokonale vžila do role a mimickou výrazovostí jen prohlubovala už tak silnou atmosféru. Co dodat k Jaroslavu Duškovi? Geniální! I přes poslední díl, který mě pár dní po zhlédnutí trápil a užíral, v celkovém součtu nemohu jinak než 5/5, něco takového se u nás málokdy vidí a proto si zde takovéhle skvosty musíme pěstovat a jejich podpora je klíčová.
  30. 1890
    1890 (2017)
    4
    Sherlista, jak jsem si hlavního hrdinu nazval já, je zmítán někde na pomezí elegance Sherlocka Holmese a důvtipu Mentalisty, dohromady to každopádně moc nejde. Dialogy jsou suché, bez energie. Nedokážu si představit, co se bude dít dalších 12x60min. Jednou stačilo.
  31. Černí baroni
    Černí baroni (1992)
    10
    Komunisti prostě byli a jsou vypatlaný debilní svině. Kdy jindy si to připomínat než na Silvestra s rodinou. Prdel jak cyp. Skvost. Nikdy víc.
  32. Ranhojič
    Ranhojič (2013)
    8
    Po neuvěřitelně dlouhé době je tu něco konečně „koukatelného“ z dílny německé produkce. Poprvé od dob Vinnetoua přišel film, který stojí za to. Originální příběh, který má spád a atmosféru. Ač se může zdát, že 2,5 hodiny jsou dlouhá doba, film vás vtáhne do děje poměrně rychle a poté už jen napjatě sledujete, co se bude dít. Můj obdiv patří i maskérům, bravurně namaskované mrtvoly, zkrátka po dlouhé době něco, za co se Němci nemusí stydět, rozhodně ne nic v podobě „…. podle bratří Grimmů“. Jediná výtka je u mě pak jen ten nesnesitelný český dabing.
  33. V pohodě
    V pohodě (2017)
    6
    Tento film jsem poprvé viděl na 52. MFF v Karlových Varech. Upřímně jsem od něj moc nečekal, ale svým způsobem mě uchvátil. Řada z vás možná nebude souhlasit, ale i přesto, že film čítá všehovšudy do deseti herců včetně komparsu, jsem se skrze nenucený, mně neznámý orientální humor poměrně bavil. Není to žánrově komedie, tak jak ji známe my, pravda. Atmosférou bych film přirovnal spíše k filmovému žánru drama, ale ty lehké vtípky do té pochmurné atmosféry zkrátka sedí a jsou dle mého geniální.