Šarlatán

76%
Šarlatán
Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým… (Cinemart)



Recenze: Šarlatán

Kinobox.cz
70%

Na Šarlatánovi osobně asi nejvíce oceňuji snahu ústřední postavu nevykreslit jednostranně a pouze ji tak mramorizovat. Autoři si byli očividně vědomi, že ať byly Mikoláškovy schopnosti jakékoliv, pořád to byl jen člověk - a žádný člověk zkrátka není dokonalý, každý máme své světlé i stinné stránky. Řemeslná stránka je na solidní evropské úrovni a vzhledem k tomu, že příběh a jeho podání rozhodně nemají pouze lokální charakter, mě nikterak nepřekvapí, když bude Šarlatán úspěšný i v zahraničí a na různých mezinárodních festivalech.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Tohle se opravdu povedlo. Scénář napsal život sám a s tím ostatním si tvůrci vyhráli. Skvělý Ivan Trojan, kterého jsem litoval při určitých scénách.. přesto to zvládl z grácií. Skvělé interiéry a celkově vizuální stránka filmu je hezká. Dobře zvolená hudba, prostě do sebe vše zapadá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Jistě velmi kompetentní film (teda až na příšerný grading obrazu, který vypadá odpudivě uměle a ještě v něm pro tu extrémní tmavost není mnohdy ani pořádně nic vidět - já chápu, že 50s byly temný, ale víme, že během nich normálně svítilo sluníčko, že jo? I když ty barevný flashbacky asi nejsou zrovna to, co myslím). Hollandová je schopná námezdní síla, která zadaptuje scénář tak, aby vypadal dobře, aby byl efektní a aby působil důležitěji, než je. Což je zvlášť důležité tady, kde se většinu filmu dějí snadno čitelné věci, které by v jiném filmu daly na pětiminutový úvod, ale zde jsou nataženy na desítky minut vleklého děje. Muselo to dát hodně práce, ale k čemu? PS: Dělat z tohohle člověka nějak pozitivní postavu je otázka sama pro sebe.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Zase taková ta typická česká devadesátková školní projekce, kdy člověk pozná, že jde o historický film jen podle oblečení postav. Jinak určitě zajímavý příběh, ale tím skákáním v čase a zbytečnou kastrací Lojovy postavy (kdy člověk fakt neví proč ten vztah atd) je to tak na půl cesty. 6/10 Btw mladý Trojan lepší toho staršího.

Dodatečné informace

Původní název:
Šarlatán (více)
  • Irsko Šarlatán
  • Irsko Charlatan
Premiéra v ČR:
20. 8. 2020
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Irsko, Polsko, Slovenská republika, Česká republika
Přístupnost:
12+
Kreativní Evropa

Podobné


Powered byJustWatch