petr-hnyk

Petr Hnyk

Komentáře 147

Od nejnovějších
  1. The Gray Man
    The Gray Man (2022)
    6
    Akční filmy většinou stojí a padají s hlavním záporákem a Gray Man není výjimkou, který je zábavný v okamžiku, kdy se na plátně objeví Chris Evans, který je správně brutální a není na něm nic dobrého, co by se i jen za nehet vešlo (doslova). Akční scény jsou základen tohoto filmu a akční honička v pražské tramvaji je skutečným vrcholem žánru. Velký problém nastává, kdykoliv hlavní kladní hrdinové otevřou pusu. Snaha o hláškování šustí papírem a dostává ještě víc na frak v českém dabingu. Bohužel jedná se o nejhorší dabing, který jsem v poslední době slyšel a zkušená režisérka Magda Landsmannová ze studia Virtual by měla zvážit, jestli by nebylo na čase jít raději do penze nebo raději na pokladnu v Lidlu, kde by nadělala méně škody. Dialogy jsou špatně přeložené a mění význam mnohých scén, že si pozorný divák klepe na čelo.
  2. Musíte se přijet podívat
    Musíte se přijet podívat (2022)
    0
    Nemusíte se přijet podívat. Nemusíte ani tento film vidět. Tvůrci tvrdí, že je to film. Není. Po pěti minutách jsem chtěl odejít a po další půl hodině jsem usnul, ikdyž k tomu běžně potřebuju prášky na spaní. Ocenění porotou MFF KV absolutně nechápu.
  3. V prach se navrátíš
    V prach se navrátíš (2022)
    8
    Love story z chudého čínského venkova, kde i přes snahu čínské vlády stále žijí lidé od sklizně ke sklizni. Velmi přesné herecké výkony a krásně napsaná hlavní postava. Železňák (čtvrtý bratr) je trochu introvert, ale pracant, který vyznává férovost a dodržování slibů. Jeho obdivuhodná vytrvalost táhne dopředu celý film, jeho hendikepovanou ženu i vozík s oslíkem. Střed chudého světa hlavního hrdiny je konfrontován s přezíravým postojem místního zbohatlíka i čínské vlády, která o osudech lidí rozhoduje od stolu.
  4. Nadějné léto
    Nadějné léto (2022)
    6
    Forma, která na plné čáře zvítězila nad obsahem. Film stojí vidět pouze kvůli výborné kameře a skvělým záběrům. Íránské reálie, které nejsou vysvětleny, ovšem komplikují pochopení filmu a mohou řadě divákům unikat. Celý film divák jen tuší, co se na plátně děje a proč na sebe postavy křičí a rozčilují se. Motivace hlavních hrdinů je nejasné a spousta věcí zůstává nezodpovězených. Ocenění festivalovou porotou absolutně nechápu, protože řada jiných filmů na MFF KV byla daleko srozumitelnějších a jejich motivy obecně přenositelnější.
  5. Amerika
    Amerika (2022)
    8
    Režisér Cukráře přichází s dalším milostným trojúhelníkem, ale tentokrát bez gay tématiky. Kromě kvalitních herců musím ocenit hudbu, vizuální stránku filmu, krásu izraelské přírody a především střih. Režisér přesně ví, kdy má film posunout dál, aby nezačala nuda. Film vznikal v české koprodukci, která ovšem zahrnovala pouze postprodukci - hudbu, zvukové efekty, barevné korekce obrazu.
  6. Ještě jedno jaro (2022)
    6
    Velmi přesně natočený dokument o epidemii pravých neštovic. Zpětně člověk musí ocenit jugoslávské státní zdravotnictví. Ale k samotnému filmu. Pomalu ubíhající roztřesené záběry nejsou pro každého, ale na druhou stranu jste přímo u toho. Hudební/zvuková stránka filmu je místy velmi nepříjemná a zvyšuje celkovou temnou atmosféru. Doporučuju vidět i z toho důvodu, že nyní (červenec 2022) se do Evropy vrací virus opičích neštovic a film přesně zachycuje rychlost šíření této choroby i její hrozivé nebezpečí.
  7. Kousek nebe
    Kousek nebe (2022)
    6
    Když jsem se po třech hodinách filmu podíval na hodiny, zjistil jsem, že uběhla pouze hodina. Film jede v pomalém až téměř dokumentárním tempu, ale právě to zachycení obyčejného života ve švýcarských Alpách z něj činí zajímavý snímek. Film táhne také herecký výkon hlavní hrdinky.
  8. Okresní nemocnice
    Okresní nemocnice (2022)
    4
    Máte šanci být na covidovém oddělení a natočit exkluzivní záběry, zaznamenat příběhy pacientů a doktorů. Mohl vzniknout autentický dokument vypovídající o těžké epidemii, která bude významnou součástí světových dějin. Místo toho sestříháte pár náhodných záběrů na sestry na pacienty, na nemocniční chodbu a výsledkem je dokument, který neřekne divákovi vůbec nic - co se stalo, jak jmenují pacienti, co prožívají sestry a doktoři. Vlastně ani o té epidemii se nic nedozvíte. Pokud bych nevěděl, že někdy byl covid, že kvůli tomu byl lockdown a nějaká opatření, z filmu bych nepochopil vůbec nic.
  9. Pět ďáblů
    Pět ďáblů (2022)
    10
    Mysteriózní film, aneb jaké je vidět svět očima malého dítěte. Vizuálně podmanivá podívaná s originálním scénářem.
  10. Vzdáleni
    Vzdáleni (2022)
    8
    Mladá 17letá matka se snaží vychovávat dvouletého syna i zajistit peníze pro jeho obživu. Společně žijí ve společné domácnosti se stejně starým otcem dítěte, který si ovšem svoji odpovědnost za rodinu nechce připustit. Universální příběh, který by se mohl odehrávat kdekoliv na světě ve každé vyloučené lokalitě. Domácí násilí, neúcta k ženám, alkoholismus, gamblerství. Hlavní hrdinku stíhá jedná rána osudu za druhou, ale ona stále bojuje, klopýtá, bere se životem jak umí, ale naráží na nedostatek životních zkušenosti a trochu mladické naivity. Přesný portrét společnosti. Potlesk ve stoje po premiéře na MFF KV.
  11. Povodeň
    Povodeň (1994)
    8
    Dusné ruské drama, které vás přiková do sedaček kinosálu. Drtivá deprese, ale naprosto přesná studie ruské společnosti.
  12. Blízko
    Blízko (2022)
    10
    Konec bezstarostného dětství přichází s nástupem dvou 12letých chlapců na novou školu. Posměchy spolužáků vedou k děsivé tragédii. Otázka jestli mezi chlapci je pouze kamarádství nebo i láska zůstává nezodpovězena, ale to není důležité. Pomalu sledujeme jak jeden uvolněný kamínek může změnit celý život. Trauma, které v životech hlavních hrdinů zůstane už nikdo nevymaže, ani po konci filmu. Dramatický příběh je natočený s jistou dávkou lehkosti a přitom citu. Od prvního záběru mne film vtáhl svou energií do děje a nepustil do samého konce. Můj nejlepší film na MFF KV a třetí místo v divácké ceně 2022.
  13. Hrdinové dělnické třídy
    Hrdinové dělnické třídy (2022)
    8
    Drsná srbská černá komedie o souboji líných stavebních dělníků s podvodnou realitní společností. Kromě mladého manželského páru v jednom záběru tento film neobsahuje žádnou kladnou postavu. Film nemilosrdně kritizuje srbskou společnost včetně církve a televizního zpravodajství. Humor je velmi brutální a pro každého asi není. Za mne však 70 %
  14. Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
    Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022)
    4
    Jako hororová parodie to funguje a přiznejme si, Sam Raimi horory umí. Spíš je otázka, jestli film funguje jako součást MCU. Dneska už pomocí triků je možné vytvořit jakýkoliv vesmír a pokud máte rozpočet Marvel Studios, tak se nemusíte moc omezovat co do filmu ještě přidáte. Film tak působí jako směs všech možných utržků a odkazů až skoro připomíná filmové parodie z 90. let, ale ty byly vtipné právě nedostatkem v rozpočtu.
  15. Bez vědomí
    Bez vědomí (2019)
    2
    Strašné zklamání. Totální spatlanina. Nejhorší špionážní seriál za poslední roky. Všechny postavy se tam chovají naprosto nelogicky, např. Stbák v klidu chodí do hospody, která je předtím označena jako hlavní místo disidentů. Všichni vědí, že je Stbák, protože při první návštěvě ukázal služební průkaz. Hospoda se jmenuje sokolovna a sídlí v objektu tělovýchovné jednoty. Celé je to těžko uvěřitelné a navíc nesedí ani historické detaily. Takhle to před rokem 1989 vůbec nefungovalo.
  16. Tenkrát v Hollywoodu
    Tenkrát v Hollywoodu (2019)
    4
    Dlouhý a nudný film. Pro evropského diváka nepochopitelné odkazy na 60. léta v USA. Bez znalosti, kdo to byl Roman Polanski a co se mu stalo v roce 1969 skoro nemá cenu chodit do kina.
  17. Spider-Man: Daleko od domova
    Spider-Man: Daleko od domova (2019)
    8
    Slabší scénář i děj zachraňují komediální situace, díky kterým film šlape. Výborná akční komedie s mnoha vizuálními triky, na kterých se tentokrát nešetřilo a bitvy ve všech evropských městech působí naprosto reálně, že zmatou diváky i samotného Spidermana :-)
  18. Manželé
    Manželé (1970)
    0
    Chcete vidět ožralého, zvracejícího a opilecky zpívajícího detektiva Colomba? Pak je to film přesně pro vás. Jinak je to naprostá ztráta času. V průběhu filmu jsem na deset minut zavřel oči a pak jsem zjistil, že jsem o nic naprosto nepřišel. Výlet do Londýna přijde až naprosto nudné první hodině filmu.
  19. Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera
    Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera (2019)
    8
    Příjemný dětský film, nad kterým není dobré příliš přemýšlet. Magická jízda, která bojuje s předsudky vůči jinakosti. Každý ze dvou hlavních hrdinů má svůj "problém", který jej významně odlišuje od zbytku společnosti. Film tak získává zvláštní poselství, které jsme už viděli mockrát, ale přesto je film svým způsobem originální. 70 %
  20. Patrick
    Patrick (2019)
    4
    Výborný námět, zajímavé prostředí, skvěle vykreslené postavičky - spoustu dobrého potenciálu, aby byl divák zvědavý, co se bude dít. A ono se bohužel nestane vůbec nic. Dvě hvězdičky za několik vtipných scén.
  21. Skandinaavia vaikus
    Skandinaavia vaikus (2017)
    6
    Výborně vybudovaná atmosféra díky kameře a černobílému filmu. Dobré herecké výkony a napínavý scénář. Film by mohl být velmi zajímavou divadelní hrou, ale na filmové zpracování je to málo. Naštěstí vše zachraňuje krátká stopáž.
  22. Ke hvězdám
    Ke hvězdám (2019)
    6
    Výborné herecké výkony, dobrý scénář, skvělá atmosféra. Moc rád bych dal lepší hodnocení, protože tématem se jedná o důležitý film. Bohužel celý film se od začátku bere až příliš vážně a příliš otevřeně tlačí na pilu až místy úplně křičí na diváka, že tohle je důležité vidět a přemýšlet.
  23. Mé tiché myšlenky
    Mé tiché myšlenky (2019)
    6
    Od filmu jsem neměl žádné očekávání, ale právě proto mne víc bavil. Sled vtipných situací zde na plné čáře vítězí před vážnými momenty. Nejedná se o humor třaskavý a prvoplánovou komedii, přesto jsem se od srdce zasmál.
  24. Muž budoucnosti
    Muž budoucnosti (2019)
    8
    Minimalistický film přesně zamířený na oba hlavní hrdiny starého muže a jeho dceru, kteří spolu obrazně i doslova hledají cestu po celý film. Ačkoliv v anotaci se hodně mluví o krásách přírody, tak prostředí je nasnímáno hodně syrově - starý náklaďák, rozpadlé silnice - to vše přidává na výborné atmosféře celého filmu.
  25. První zrádce
    První zrádce (2019)
    8
    Mafiánský film z jiného pohledu. Film výborně mixuje skutečné historické události a subjektivní vzpomínky hlavního svědka obžaloby, díky tomu tak získává místy groteskní charakter. Velmi svižné tempo, takže celé dva a půl hodiny uběhnou jako nic.
  26. Šampion
    Šampion (2019)
    8
    Další vynikající italská komedie. Skvěle vypointované obrazy a různé drobné gagy na pozadí. Film táhne nejen výborná chemie mezi oběma odlišnými, ale uvěřitelnými hlavními postavami.
  27. Odvrácená strana větru
    Odvrácená strana větru (2018)
    8
    Celé dvě hodiny sledování jsem si nebyl jistý, jestli koukám na naprosto geniální film, nebo na naprostý psychedelický odpad. Forma zpracování vítězí nad obsahem na všech frontách. Ďábelský střih několika desítek ručních kamer. Střídání barevných a černobílých záběrů různé kvality v jednom obraze. Jako drogový trip pak působí druhý film ve filmu. Celkově velmi originální divácký zážitek.
  28. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
    Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018)
    6
    Je to barevné a hejbe se ;-) Musím uznat, že film táhne vizuální stránka. Výborně zpracované triky, drobné gagy v pozadí. Tentokrát se podařila i konverze do 3D a stojí za to si připlatit. Co je však naprosto odbyté se samotný děj filmu, kdy se neustále vynořují nové postavy (občas se snahou pomrkávat na fanoušky Harryho Pottera), ale samotný příběh je ve stylu, musíme jít tam s tím, abychom mohli natočit další krásnou trikovou scénu. Tak trochu mi to připomnělo Hvězdné války - Epizodu 1.
  29. Panický záchvat
    Panický záchvat (2017)
    8
    Velmi originální polská komedie. Doporučuju překonat odpor, že je to polské, protože tenhle film stojí zato. Mozaika různých situací, které se nakonec spojí v bombastické finále.
  30. Bratři (2017)
    4
    Námět zajímavý, ale film je příliš nedějový. Postavy si více povídají než něco dělají. Výsledek je trochu nepřehledný, ale hlavně nudný. Mohu pochválit však řemeslnou stránku filmu a herecké výkony. Znalost turečtiny a místních zvyklostí je při sledování filmu výhodou.
  31. Všechno bude
    Všechno bude (2018)
    4
    Před dvaceti lety vstoupila do kin dnes již legendární road-movie Mexická jízda. S podobným námětem vstupuje do kin slovinský režisér, který příběh přenesl do českého prostředí. Filmu se nedá upřít kvalitní scénář i výborné herecké výkony dospělých i dětí. Dlouho si budu pamatovat scénu policejního výslechu. Bohužel filmu chybí kvalitní technická stránka. Divně šedivá kamera, která film halí do divného syrového odstínu. Problém je i ozvučení, kdy není slyšet některé dialogy.
  32. Vzplanutí
    Vzplanutí (2018)
    6
    Korejský magický film, který stojí a padá s hlavní hrdinkou a její nakažlivou živočišností a energií.
  33. Vulkán
    Vulkán (2018)
    6
    Zajímavá sonda do života na východě Ukrajiny. Film se odehrává na území, které ještě neovládají proruští povstalci, ale ani kyjevská vláda zde nemá úplnou kontrolu.
  34. Daleko od snu (2018)
    2
    Zajímavý nápad, ale nikoliv na celovečerní film. Vše zajímavé je vidět v prvních 20 minutách a pak už jen film mlátí prázdnou slámu, kdy opičák na korbě dodávky zpovídá hlavní hrdiny, kteří jsou bohužel vzájemně zaměnitelní.
  35. Úkryt
    Úkryt (2011)
    6
    Výborná studie vzniku schizofrenie. Spolu s hlavním hrdinou postupně upadáme do pavučin halucinací a přeludů až sami nevíme, co je pravda. Bohužel jen porušování fyzikálních zákonů vrací diváky na zem.
  36. Dukla 61
    Dukla 61 (2018)
    10
    Bezkonkurečně nejlepší český film roku, jehož největší smůlou je, že se jedná o televizní film. Právě trochu televizní kamera je trochu na škodu, ale stejně dokáže film vyniknout i na velkém plátně. Na filmovém festivalu ve Varech byly oba díly promítány najednou, což přidává příběhu na síle.
  37. Pájaros de verano
    Pájaros de verano (2018)
    6
    Jihoamerický western ze 70. let, které mu se nemůže upřít atraktivní prostředí i výborné herecké výkony. Pečlivě budovaná atmosféra však ztrácí ve finále filmu, kdy se některé postavy začnou chovat v rozporu s předchozím dějem i pudem sebezáchovy.