Dukla 61

81%
Dukla 61
Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století.  1. část: Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan, výborný havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát. 2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)




Recenze: Dukla 61

Kinobox.cz
80%

Největší přednosti filmu? Vyobrazení údělu horníka a jeho rodiny, matky v domácnosti. Taclíkův Šlachta není pouhým tvrďákem z hlubin, ale mužem emocí a citů, který pláče nad smrtí kolegy-kamaráda. Issová jako matka, co to z domova pevnou rukou vede, se překonává a nechává zapomenout své civilnější předchozí role.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Bohudík, že to s naší kinematografií ještě není tak zlé, jak to někdy vypadá. Takovýto kousek se ale podaří natočit v čím dál tím větších odstupech. Tohle je naprostá paráda. Takhle realisticky už na mě dlouho žádný snímek nezapůsobil. Klobouk dolů před Marthou Issouvou, která zahrála ze všech nejlépe, ale i další herci byli dobří.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Je to velmi konzervativní, přímočarý film, který za prvních deset minut stihne použít všechny expoziční klišé, co jsou, a ve stejném duchu pokračuje. Neschopnost najít pro situaci unikátní řešení vyplývající ze specifik námětu a místo toho volení nejtypičtějších postupů je tu všudypřítomná. Ale nakonec asi i díky tomu ten film na základní rovině funguje a zjevně svou zprůměrovanou kvalitou oslovuje velké množství diváků, což je nakonec vždy to jediné, o co Česká televize usiluje. Jasně - mohlo by to být syrovější, mohlo by to odhodit rodinnou linku, mohlo by to udělat hodně věcí, aby z toho nebyl jen film dobrý na ČT - ale to se nikomu nechtělo. Další fádní spotřební zboží, jehož bezobsažnost je nakonec nejintenzivnějším dojmem. Nejsem naladěný na notu "Buďme rádi, že to vzniklo." Naopak - že vzniká tahle imitace kvality pro nenáročné publikum je důvodem, proč Česká televize coby producent a koproducent táhne kvalitu tuzemské tvorby kontinuálně dolů. 55 %.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Po prvním dílu převládá spíš menší zklamání. Vizuálně sice hodně příjemná podívaná (ta dobovost z toho úplně čiší) a scény pod zemí pokaždé parádní. Naopak situace v baru anebo i v bytě dost nepřesvědčivé a nepravděpodobné. Navíc snaha o ostravský akcent u pražských herců působí prostě dost komicky._Druhý díl jede od začátku v hodně svižném tempu, navíc je ještě o nějakou tu minutku kratší. Vzhledem k tomu, že jsem si o katastrofě nic nezjišťoval, to na mě asi mělo silnější dopad, než jsem čekal. Každopádně další hodně silný ČT zářez.

Dodatečné informace

Původní název:
Dukla 61 (více)
  • Česká republika Dukla 61
Premiéra v ČR:
3. 6. 2018
Země původu:
Česká republika

Podobné


Půjčení nebo nákup