Profilový obrázek

Psisko59

Komentáře 545

Od nejnovějších
  1. Šťastný Lazzaro
    Šťastný Lazzaro (2018)
    8.5
    Zvláštní, působivý, místy až mystický film. Titulní roli bezelstného mladíka Lazzara skvěle ztvárnil mladý italský herec Adriano Tardiolo. Lazzaro je ztělesněním nevinnosti (v mezních okamžicích života ho provází snový Vlk, symbol neovlivnitelné přímočarosti a syrovosti). Pokorný Lazzaro, neprávem posmívaný pro svou neschopnost přetvářky a kalkulu ve vlastní prospěch, nakonec svůj altruismus dovede až k naprostému sebeobětování ... Velice působivé filmové dílo s hlubokým vnitřním přesahem, přitom velmi "italské", plné zjevné i skryté symboliky - prozrazuje filosofické vzdělání režisérky a scénáristky Alice Rohrwacher.
  2. Ženy
    Ženy (1969)
    6
    Film Jeana Aurela z období vrcholící sexuální revoluce patří k tomu průměrnějšímu, co Brigitte Bardot natočila, ale jistě přispěl k její pověsti sexsymbolu šedesátých let: Slavný spisovatel Jérôme celý život píše romány o "svých" ženách. Všechny ho zbožňují, ale také se všechny chtějí za něj provdat, což on rozhodně nemá v úmyslu. Najednou je ženami přesycen - kdykoliv si zamane, jsou mu k dispozici. A tak Jérôme prchá od žen, ale aby mohl psát, na cestu si bere svoji sekretářku Claru (Brigiitte Bardot). Ani ve snu by ho nenapadlo, jak silně na něj po kratším půstu Clara zapůsobí.
  3. Desiderando Giulia
    Desiderando Giulia (1985)
    6
    Spisovatel Emilio (Johan Leysen) se začne zajímat o fotomodelku Giulii (Serena Grandi), což naruší dřívejší blízký vztah s jeho sestrou (Valeria d´Obici). Sestra žárlí a rozhodne se jednat ... Otevřené milostné scény zařídily jinak nepříliš dobrému filmu ve své době značnou popularitu a herečce Sereně Grandi pověst sexsymbolu (velmi dočasně).
  4. Castillos de cartón
    Castillos de cartón (2009)
    7.5
    Romance o milostném trojúhelníku: mladíci Jaime a Marcos a dívka José se potkávají na kursech kreslení v umělecké škole. A hledání uměleckého stylu se prolíná s hledáním vlastní sexuality. Velmi otevřený filmový výraz s mnoha sexuálními scénami vyvolal v bigotně katolickém Španělsku pozdvižení a představitelce hlavní ženské role Adrieně Ugarte přisoudil pověst sexsymbolu. Jinak umělecky nic moc přínosného.
  5. Vzkaz
    Vzkaz (2008)
    8.5
    Zajímavý pořad odhalující pomocí sebeprezentace osobní odkaz významných českých osobností z uměleckého, vědeckého i politického prostředí. Nabídnutý prostor využívá každý z nich po svém, ale výsledné výstupy jsou většinou adekvátně vypovídající. Asi bylo dáno nadlidským úsilím štábu rozpovídat některé introverty, ale celkově je pořad (i díky své kratší metráži) sledovatelný skoro pokaždé.
  6. Chata na prodej
    Chata na prodej (2018)
    6
    Asi to chtělo rozdělit zde dvojjedinou roli scénáristy a režiséra - prostě to chtělo jedny oči a jedny nůžky navíc. Jako by před dokončením filmu došly peníze, tak se to prostě utnulo, bez pointy - a ta tam vážně chybí. Přitom našlápnuto bylo hodně dobře, každý z herců dal své postavě slušně vyhraněný charakter. Potenciál byl, promarněná šance.
    • casting (moc se povedli David Vávra, Jana Synková, Tereza Ramba)
    • scénáristická bezradnost v konci příběhu
  7. Boychoir
    Boychoir (2014)
    9
    V ČR distribuci pod matoucím názvem Životní šance; Boychoir (= Chlapecký sbor) je příběhem chlapce, jehož domácí zázemí předurčuje k životní roli losera; on se ovšem vzepře a na prestižní škole chlapeckých zpěváckých talentů dokáže navzdory dětičkám zbohatlíků zúročit svůj výjimečný chlapecký soprán. Film má perfektní charakteristiku na Rotten Tomatoes: „Film Boychoir spočívá těžce - a ne vždy pohodlně - na bedrech Dustina Hoffmana, jehož typicky vynikající práce není vždy dost poutavá na to, aby kompenzovala příliš předvídatelné drama.“ Podepisuji s jednou výhradou - tou je výkon dětského herce Garretta Wareinga v hlavní roli Stetsona "Steta" Tatea. Také sountrack filmu je výjimečný.
  8. Divoká stvoření
    Divoká stvoření (1997)
    8.5
    Pro fanoušky spolku Monty Python Flying Circus a herečky Jamie Lee Curtis docela dortíček - skvělá odnož britského humoru a situační komiky, sled nesouvislých, ale zábavných a skvěle vypointovaných gagů, absurdní scénář a hravost. John Cleese si vyhrál, ale nemůžu se zbavit dojmu, že si to měl režírovat sám. A veliká škoda i nevyrovnanosti ústřední dvojice, když Kevin Kline povlává za skvělou Jamie Curtis jako na gumičce a hodně se u svého výkonu potí, až je to divákovi nepříjemné.
  9. Na střeše
    Na střeše (2019)
    8.5
    Inspirace Eastwoodovým Gran Torinem z toho čouhá v každé druhé scéně, ale nevadí - ústřední herecká dvojice se s tím popasovala zdařile a táhne film úspěšně nahoru. Zvláště u Aloise Švehlíka se pendant s Eastwoodem daří - taky čím je starší, tím je lepší. Mádl se jako režisér pomalu vyprofilovává, zatím jeho filmy tak nějak samozřejmě plynou, než aby tomu z režisérského křesla nějak úporně velel - a vyložený průšvih (ale ani nějaké velké umění) se zatím nekoná. Uvidíme, co dál.
  10. Cesta do Vídně a zpátky (2007)
    3.5
    Film odnikud nikam. Mladý rozvedený veterinář Pavlica (Mirek Etzler) náhodou sveze městskou paničku (Ivana Chýlková) a pak se začnou hrnout poněkud křečovité zápletky, pro které Ona neodcestuje do Vídně a On si ji přes její "nenápadné" výzvy netroufne svést. Návrat někdejší filmové partnerské dvojice Chýlková-Etzler po patnácti letech (předtím Díky za každé nové ráno) se pro slabý scénář a nepevnou režii příliš nevydařil, ale Etzlerovi to s vousy a před dvaceti kily hodně slušelo :-) Nejvěrohodnější postavou z celé tragikomedie je veterinářova stará maminka (excelentní Věra Kubánková).
  11. Slunečná
    Slunečná (2020)
    3.5
    Ještě větší předvídatelná nuda, než jsme čekali. Všechno stojí a padá s partnerskými zápletkami. Zelené vdovy a dámy 70+ budou nadšeny.
    • Dana Batulková a Eva Holubová v záporných rolích
    • slaboučký scénář
  12. Kabinet Dr. Honzáka (2020)
    9.5
    Velice milé překvapení: moderátor nevymýšlí na své hosty (které si mimochodem s velkou uvážlivostí vybírá sám) pastičky, nevytahuje se na ně ani se nestylizuje do role hloupého diváka, aby se ptal za něj. Otevřeně přiznává "potrefenost" psychiatra a spousta otázek má co dělat s pocity dotazovaného v různých exponovaných situacích. Když už koukám na televizi, chci se něco dozvědět - a tady mám vzácnou příležitost. Madam Spáčilová tuto talkshow smetla příkrým odsudkem - dle mého naprosto neprávem. Uvidíme dál, zatím se dobře bavím.
  13. Veterán
    Veterán (2020)
    8
    Překvapivě silný televizní film - stačilo dotáhnout pár pouze naznačených detailů, a mohl z toho být regulérní celovečerák. Hlavní předností uvěřitelného příběhu zdánlivého neotesance, dlouholetého vojáka v první linii, je málomluvnost logicky korespondující s jeho uzavřenou povahou. Přesto se dokáže zamilovat - jenže jaksi "mimo svou třídu", do dcery místních zbohatlických snobů Kadlecových. Sára (přirozená Marie Poulová) je ovšem překvapivě upřímná a opravdová a dokáže jeho pomalu se rodící cit vášnivě opětovat. Ovšem Kadlec starší (Pavel Kříž) si pro svou dceru představoval někoho podobnějšího sobě samému, a začne pátrat v Martinově minulosti ...
    • dialogy ("Je ti jasné, že my dva jsme tu vlastně navíc - nedomazlený diblík a problematický teplouš. Záleží mu jenom na ní ..."), též Martinův nejdelší monolog týkající se zkušenosti s výtěžky charitativních benefic
    • herecké obsazení (velmi dobří hlavně všichni mladí: Poulová, Navrátil a především vycházející slovenská hvězda Milan Ondrík je velmi uvěřitelný)
    • kamera
    • nedotažený a místy těkavý scénář (chtělo to dopracovat, pane Epsteine)
    • bezbarvé obsazení rolí starších postav (Johnu Bokovi neherectví odpustím, ale Kadlecovi, zvláště Alena Antalová, toporní až hrůza, a nadějná, plnokrevná role alkoholika v podání Jana Kolaříka zcela bez šťávy)
    • až příliš rozplizlý konec (čeho se vlastně Sára dopátrala? dokázala odejít od rodiny? atd.)
  14. Místo zločinu Ostrava
    Místo zločinu Ostrava (2020)
    8
    To vypadá dobře! Přeji dobrou roli Pavle Beretové (šéfka kriminálky Ema Grodská), skvěle doplňovanou Karlem Dobrým a Standou Majerem, postavenou na kvalitním scénáři vycházejícím z reálných případů, které ostravská kriminálka doopravdy řešila. Vypadá to nadějně (po druhém dílu), takže uvidíme, řekl slepý.
  15. Manžel na zkoušku
    Manžel na zkoušku (2018)
    4.5
    Nepříliš zdařilý genderově obrácený pendant staršího snímku Přes palubu - ve kterém to ovšem mezi Zlatuškou Hawnovou a Kurtem Russelem nádherně jiskřilo. Anna Faris se snaží napodobovat Goldie vzhledově, ale herecky to nejde a nejde ... Originál je prostě lepší.
  16. Poslední z Aporveru
    Poslední z Aporveru
    Film, který se přes plánovanou premiéru v roce 2012 zatím do kin nedostal - a asi ani nedostane, je v insolvenci a jeho natočené fragmenty jdou do dražby :-( . Nicméně má hned dva rekordy: jde o nejdražší film v historii samostatné ČR, a to aniž by byl dokončen. https://www.novinky.cz/kultura/filmy-serialy/clanek/policie-chce-obzalovat-tvurce-nedokonceneho-ceskeho-fantasy-filmu-ktery-spolkl-ctvrt-miliardy-40304193?seq-no=5&dop-ab-variant=5&source=article-detail
  17. Premiér
    Premiér (2019)
    0
    Až doposud se mi zdálo, že absolutního dna při výrobě českých filmů dosáhl jistý pan Tomáš Magnusek. Omyl. Omnia vincit Jaromír Soukup.
  18. Koptashow
    Koptashow (2019)
    3
    Vaclav Kopta je chytry, zabavny vypravec, ale neni moderator a se svou talk show si ukousl mnohem vetsi sousto, nez jake je schopny spolknout. Je to nebetycna nuda, neumi se ptat, smeje se vlastnim vtipum a porada nesmyslne ankety. Mozna se u toho nekdo bavi, ale ja to nejsem.
  19. Čertoviny
    Čertoviny (2018)
    7.5
    Troska proste pohadky umi, to se musi nechat. Krasna jihoceska krajina, jednoduchy pribeh, povedene triky (zase zadna vysoka skola, ale slusne). Ale predevsim vyborny casting (Karel Dobry jako vladce pekel, Prachar a Benedict jako nepodareni certi); jenom toho Jaromira Noska coby Kubicu by leckdo ozelel, uz tech jeho nafoukancu bylo vic nez dost a pokazdy stejny, nuda.
  20. Trabantem tam a zase zpátky
    Trabantem tam a zase zpátky (2019)
    7
    Moc me nebavi, kdyz se v autentickem dokumentu o ceste resi predevsim vztahove problemy, ktere me (narozdil od mistnich zajimavosti a cesty samotne) v podstate vubec nezajimaji. Takze kdyz se tentokrat "nic nedeje", filmu nedominuje ani flegmaticky chronicky problematizator, ani hysterka, divak mel najednou sanci uzit si vsechny zajimavosti po ceste. Hura! Uz protoze cestuji po paradnich destinacich.
  21. Honey
    Honey (2003)
    5
    Nejvetsi chybou filmoveho scenare je predvidatelnost deje. A ani velice presvedcivy vykon titulni postavy tento film nezachrani pred nudou divaku, kteri jsou nuceni sledovat jeji postupne prodirani se k naplneni americkeho snu. Jak plytke ... Tanecni sceny jsou ozdobou filmu.
  22. 6 Guns
    6 Guns (2010)
    8.5
    Syrovy western bratri van Dykeu s pribehem, natoceny s prehledem a porozumenim. Aby se pomstila mužum, kteří ji zabili manzela a dva male syny a ji samotnou znásilnili, Selina Stevensová (Sage Mears) získá pomoc lovce odměn Franka Allisona (Barry Van Dykea), ktereho pozada, aby ji naucil strilet.
  23. Láska až za hrob
    Láska až za hrob (2014)
    0
    Tak už jsme snad dost daleko od devadesátých let, kdy nás televize (později více televizí) krmila kolumbijskými, brazilskými, mexickými a tureckými telenovelami plnými stupidních příběhů na úrovni červené knihovny a třetiřadých herců, ze kterých vyráběla krátkodeché hvězdičky . tak proč zase tohle? Zelené vdovy a postpuberťačky na mateřské nemají nad čím ronit slzy? Tak proč proboha?
  24. Návrat domů
    Návrat domů (1971)
    8.5
    Prostý, ale stylový, žánrově čistý a dějově sevřený western o muži, který se pokusí o návrat k rodinnému životu - ale Divoký západ se s nikým nemazlí ... Druhou hlavní roli ve filmu ztvárnil (a výborně) Warren Oates (trochu je podobný na Jasona Robardse, nezdá se vám?). Výborný český dabing: v české verzi namluvil Archieho Harrise (Warren Oates) Libor Hruška a Harryho Collingse (Peter Fonda) Marek Holý. "Muž na výpomoc" je doslovný překlad, v české produkci užívaný takřka výhradně.
  25. Most!
    Most! (2019)
    9.5
    Paráda - konečně příležitost pro Martina Hofmanna. Podle prvního dílu to bude parádní tóčo a zábava. Už pilotní díl to pěkně rozkopnul: bezvadná parodie Pošty pro tebe (vrcholící skvostným paradoxem: homofob se bude muset vyrovnat s transsexuálem ve vlastní rodině), vyhazov z práce pro domnělého rasistu, který má cikána mezi svými nejbližšími přáteli a půjčuje si od něj oblek i prachy, hospodské tlachy a subkultura maloměstských looserů - to bude těžko vydýchatelné pro Mostečáky i jejich spolutrpitele. Ale my diváci se budeme bavit asi stejně jako u Okresního přeboru. Těším se, slibný začátek. Po poslednim dilu moje nadseni neopadlo, naopak; kouzelne bylo, jak "nikdo neobstal", kazdy reprezentant spolecenskeho charekteru dostal svuj dil posmechu i polidsteni. Jen tzv. politicka nekorektnost umoznuje veci pojmenovat pravymi jmeny. Skvely Godla si otevrel cestu k dalsi herecke kariere, sve komedialni nadani potvrdili Hofmann, Schmitzer, Starkova a (pro me prekvapive) Medvecka a Čvančarová (ktera se nebala ani dehonestujici role buranske zlatokopky).
    • dokonalý casting: maximálně věrohodný Martin Hofmann, Jitka Čvančarová za vulgární bezmozkyni měřící všechno penězi, skvělý naturščik Zdeněk Godla
  26. Bledý jezdec
    Bledý jezdec (1985)
    9
    Clint Eastwood si od osmdesátých let píše hlavní a titulní role (což není totéž) na tělo; mužů bez bázně a hany, kteří se nezaleknou výhrůžek ani přesily. Western je americké rodinné stříbro a Eastwood ho umí sakra dobře vyleštit. Nestaví na reálných, ale na idealizovaných osobnostech, přesto zůstává věrohodný; točí důstojné pohádky pro dospělé, ale není k smíchu: "Prošel jste se." "Jo."
  27. Divošky
    Divošky (2013)
    1
    Tak nevim ... Preorane Natocto!, tedy sbirka celosvetovych trapasu prokladana amaterskymi videi (vetsinou katastrofickeho razu, protoze cemu se clovek zasmeje vic, nez cizimu nestesti, ze) ceskych "reporteru", vetsinou trapnych nebo hloupych. Vsemu dominuji videomaniaci (paralela pisicich grafomanu) jako je silena Margita Stehlikova, kteri toci kazdeho kolemleticiho ptaka nebo snehovou vlocku. Chtelo by to nuzky! a nuzky! a prisnejsi vyber, aby se na to dalo koukat bez pocitu trapnosti za aktery i tvurce.
  28. Soudkyně Barbara
    Soudkyně Barbara (2015)
    0
    Na podobném formátu neshledávám nic přínosného: ze soudních síní by stálo za to uskutečnit (například zvukový) záznam ošetřený z hlediska ochrany osobních údajů a posléze komentovaný odborníkem/odborníky - nikoliv sérii trapných dryáčnických "hraných" pseudodokumentů útočících na první signální. Navíc mnohdy právnicky zavádějícíh.
  29. Sama
    Sama (2017)
    8.5
    Problematika stáří je v naší společnosti na okraji zájmu a Ljuba Skořepová (zdaleka ne taková naivka a tajnůstkářka, jak se obecně soudilo) v tomto dokumentu tabuizované téma s pozoruhodným citem a invencí otevřela - samozřejmě s maximální věrohodností svého věku. Lze přát každé herečce takto důstojnou a přesahovou poslední roli."Nenechme své bližní na sklonku života osamocené."
    • sugestivní Ljuba Skořepová
    • krásné retrofotky a retrozáběry (závěrečné česání vlasů - paráda!)
    • výborný hudební doprovod (Jana Kirschner)
  30. Helena
    Helena (2012)
    2
    Dost úděsný původní český sitcom s nudným scénářem a nepřesvědčivým režijním vedením. Samotné situování těžiště děje do "domácího prostředí" je problematické, nenabízí velký akční prostor a stojí na několika málo hereckých osobnostech - tedy zde na Sandře Pogodové (je poněkud třeskutá a má nakřáplý hlas, který není po ránu moc dobře snesitelný), Leoši Nohovi a Petře Hřebíčkové vděčí sitcom za jakous takous kvalitu. No, snad to nebudou opakovat příliš často.
  31. Mladý papež
    Mladý papež (2016)
    9
    Výborný seriál věrně popisující roli katolického "Nejvyššího po Bohu", jeho vnitřní démony i pochyby symbolicky reflektující historickou zpochybnitelnost katolické církve jako instituce - sám papež, ač výrazná až provokativní osobnost, je ve víře i v pochybách vždy součástí společenství, ačkoliv si to odmítá připustit. Chce změnit církev, ale církev mění jeho. Životní role Juda Lawa.
  32. Dívka s pistolí
    Dívka s pistolí (1968)
    7.5
    Herecký komediální koncert Monicy Vitti coby "svedené a opuštěné" sicilské dívky Assunty Patene, která má být podle zvykového práva sicilského maloměsta pomstěna otcem nebo bratrem. Bratry však nemá a otec je po smrti, takže aby si zachovala čest, musí se o pomstu postarat sama. Vyzbrojena olbřímí pistolí vyráží do Anglie, kam se před ní její zprznitel (Vincenzo Macaluso) ukryl. Vypátrá ho v Londýně, kde pracuje jako kuchař, pronásleduje ho i do Sheffieldu; a čím déle pátrá, tím víc ji zprvu studené anglické prostředí mění v moderní dívku ...
    • skvělá Monica Vitti, výborný dabing Evy Jirouškové
    • hrozný dabing Josefa Beka - jeho nařvaný klas se k Vincenzovi vážně nehodí
  33. Der Eisenhans
    Der Eisenhans (2011)
    4.5
    Německá pohádka ze sbírky bratří Grimmů, v našem televizním programu uváděná pod strašlivým názvem Željesboj (přičemž doslovný překlad by zněl "Železný Jan"): Malý princ Johannes si namočí vlasy do zlaté studny a zneuctí tak vzácný pramen, který mu jeho ochránce Železný Jan poručil hlídat. Za svou nepozornost musí odejít do světa, aby poznal jeho bídu a naučil se s ní bojovat bez podpory kouzel. Na své cestě pozná krásnou princeznu, která se zakouká do jeho zlatých vlasů. Jenže jejich lásce nepřeje Černý rytíř a obsadí se svým mohutným vojskem hranice království. Princi nezbývá, než poprosit Železného Jana o pomoc a svou vyvolenou si vybojovat - ale nesmí své milované prozradit, kým je, a vlasy musí skrýt ... Trochu toporné a zdlouhavé, jako německé pohádky bývají.
  34. Dokonalý polibek
    Dokonalý polibek (2018)
    1
    Film, který naprosto odpovídá skutečnosti, že četařka Babinčáková (Adamcová aka Tina Adams) se nepochopitelně odvázala - napsala scénář, zrežírovala svůj námět a taky si zahrála hlavní roli. Taky je (pro soudného diváka) živoucí definicí rozdílu mezi odvahou a nebetyčnou drzostí (taky ji přísná kritička Mirka S. trefně označila za "pachatelku"). Film neměla šanci zachránit ani Lucie Vondráčková, a to ani kdyby dostala šanci doopravdy hrát. Netuším, jaký film viděl steve-elliott, ale stejný to určitě nebyl.
  35. Doktor z hor
    Doktor z hor (2008)
    2.5
    Primo, zač nás trestáš ... Socialistický realismus v kapitalistických kulisách: příběhy stupidní, děj předvídatelný, konec jasný asi půl minuty po začátku. Většina účastníků vesnických skororomancí povinně v dirndlu, popřípadě ve dřevákách nebo v holinách. Pro televizi škoda peněz, pro diváka škoda času.
  36. Když draka bolí hlava
    Když draka bolí hlava (2018)
    1
    Draka bolí hlava, diváky oči, uši a nakonec i zuby; otec a dcera Gottovi to nezachrání, kdyby zpívali sebelíp (Gott mluví slovensky a zpívá česky? Proč?). Další totální odpad z dílny česko-slovenské autorské dvojice Rapoš-Šiška. Pro děti nevhodné, pro dospělé pouze za trest.
  37. Svatá čtveřice
    Svatá čtveřice (2012)
    3
    Pořádná trapárna od scénáře (opravdový odpad z vlastních rukou autora podobně ubohé knižní předlohy) přes režijní vedení až po nijak oslnivou ústřední čtveřici svlékačů (o hercích nemůže být řeč). Od Procházkové a Lagmajera se posluha Vieweghově autorské vyprázdněnosti dala čekat, sourozenecké duo Čermákových mě svým hereckým trápením zklamalo (i když scénárista a režisér pro jejich bezradnost udělali, co mohli). Až to půjde v televizi, neudělejte stejnou chybu jako já a včas přepněte jinam.
  38. Cry-Baby
    Cry-Baby (1990)
    8.5
    Povedená parodie na sedmdesátkové muzikály - Johnny Depp, ještě mladý a svěží, zpívá a hraje, jako zpívával (a jak by hrál, kdyby to býval uměl)Elvis Presley. Choreografové, kostyméři a maskéři se vyřádili - všechno v tomto filmu je ulítle přepísknuté, citáty z různých muzikálů každých pět minut, ani to nestačíte sledovat. Nevím, jak kdo, ale my se bavili skvěle.