Profilový obrázek

cerfik

Jan Červenka

Komentáře 568

Od nejnovějších
  1. Zápisník jedné lásky
    Zápisník jedné lásky (2004)
    4
    Ten film byl plný tak bezduchých dialogů a líbivých klišé, že jsem u něj usnul a pak když jsem si znovu pustil závěr, ten to opravdu dorazil, tak nemohu jinak než hodnotit podprůměr, jelikož už dlouho mě něco tak opěvované v žebříčcích tolik nezklamalo. Ukázka novodobého amerického líbivého romantického zla.
  2. BrainStorm
    BrainStorm (2008)
    10
    Viděno po nějaké době a nezbývá mi než zvýšit na plné hodnocení, protože tenhle televizní film je opravdový skvost a to nejen hereckým obsazením. Jestli něco opravdu doporučit z českých luhů a hájů, tak tohle rozhodně ano.
  3. Hořící keř
    Hořící keř (2013)
    10
    Ta délka 3-dílného eposu mi vůbec nevadila a je to mistrně napsaným scénářem, který se na události kouká z pohledu více postav, a režie Agnieszky Holland mě uchvátila a podívám se s radostí na její další filmy. Výběr českých herců je zde skvostný a na něco podobné kvality ve zdejší provinienci jen tak nenarazíte. Ještě jednou klobouk dolů, tohle téma si filmové zpracování zasloužilo a dostalo jej na té nejlepší úrovni.
  4. Nic než pravda
    Nic než pravda (2008)
    10
    Opravdu skvělý scénář podpořený úžasnými hereckými výkony Vás vtáhne do děje a hlavně spoluprožíváte Rachelino dilema prozrazení zdroje informací, přičemž alespoň mě v otázce prozradit či neprozradit závěr ještě více rozhoupal. Tak krásně vyvedené a zahrané drama jsem od mě téměř neznámého Roda Lurieho opravdu nečekal (viděl jsem jen Poslední pevnost s Robertem Redfordem a zvláště mě neoslovila) Kdo zde z herců u mě ale opravdu vede, tak to je Alan Alda v roli advokáta, jak se pitvá v různých oblecích, kravatách, hodinkách je prostě k sežrání.
  5. jOBS
    jOBS (2013)
    8
    jOBS je velmi dobře udělaný film, abych na úvod odporoval kritické vlně. A vyzdvihnu zde fakt, že režisér moc dobře ví o čem točí, vliv velkého byznysu a úspěchu na lidskou osobnost, proto se film nedrží všech zajímavých momentů v Jobsově životě. Co ale musím říci je, že zde vliv Hollywoodu a jeho producentů patrný je a Joshua Michael Stern za tenhle film ode mne plné hodnocení narozdíl od 2 předchozích nedostane.
  6. Mládí v trapu
    Mládí v trapu (2003)
    8
    Výborně šílená komedie s jasným rukopisem Todda Phillipse, která není tak výborná jako "Pařba ve Vegas", ale těsně dotahuje komedii "Starsky & Hutch". Je to ohromná zábava a to se u komedie cení a navíc musím přidat, že ikdyž je to pořádně bláznivé, tak to není rozhodně pitomé a to je u amerických komedií už co říct.
  7. Cvoci
    Cvoci (1990)
    6
    Lehce nadprůměrná komediální oddechovka 90-tých let, kdy spojení reklamy a blázince je výborný nápad, ze kterého se dalo vytěžit podstatně více. Nicméně jsem se bavil a některé dialogy jsou prostě výtečné, třeba o možnostech upřímnosti v reklamním businessu: "Co je na tom složitýho ?? Jen upřímnost a pravdu !!" nebo "Jak je možné, že je to s tebou tak krásný a ani jsem se ti nemusel moc dvořit." "Jsem cvok"
  8. Můj miláček ráže 6,65
    Můj miláček ráže 6,65 (2005)
    4
    Thomas Vinterberg a Lars von Trier někde udělali chybu a nebo se prostě tentokrát vůbec netrefili do mého šálku čaje, ikdyž je poměrně široký. Už od začátku mi bylo jasné, že to neskončí dobře, když si banda zakomplexovaných a ujetých puberťáků leští své pošramocené falešné sebevědomí pomocí svého miláčka ráže "xx". Takže žádné překvapení se nekonalo, až na babičku co vytáhla brokovnici. Je to přestylizované, není to vtipné, je to dost ujeté a není to ani pro děti ani pro dospělé, takový evropský intelektuální rádoby paskvil, ze kterého nedýchá ani ta atmosféra Spojených států přecpaných bouchačkami.
  9. Jsem kyborg, ale to nevadí
    Jsem kyborg, ale to nevadí (2006)
    10
    Můj třetí film od Chan-wook Parka a jsem opět nadšen, vizuální stránka je přímo strhující a Soo-jung Lim je v roli kyborga opravdu k sežrání. Oproti "Old Boy" a "Nebohá paní Pomsta" zde není přítomno toliko násilí a bezútěšnosti a ani toliko akce, ale je to tak mile vtipné podobenství z prostředí blázince, že jsem se do filmu od prvních chvil doslova zamiloval. Nic podobného jsem dosud neviděl a je to prostě boží.
  10. Smoke
    Smoke (1995)
    10
    Smoke je mladším bratříčkem filmu Vztek a je lépe hodnocený snad proto, že má jasnou dějovou linku a je taky podstatně vážnější, ikdyž byste z názvu filmů soudili spíše opak. Pro mě jsou ale oba filmy jednolitým celistvým dílem, které si nedovolím oddělit, jsou jako dvě strany jedné mince a pokud bych minci rozdělil, již by se o minci nejednalo. Jen řeknu, že jsem ještě neviděl nic, co by tak skvěle vystihovalo atmosféru Brooklinu, opravdové perličky jsou oba filmy a vřele doporučuji si je pustit spolu a bez dabingu, který vám u Smoke tolik vadit nebude, ale Vztek je vyloženě nedabovatelný.
  11. Vztek
    Vztek (1995)
    10
    Smoke je mladším bratříčkem filmu Vztek a je lépe hodnocený snad proto, že má jasnou dějovou linku a je taky podstatně vážnější, ikdyž byste z názvu filmů soudili spíše opak. Pro mě jsou ale oba filmy jednolitým celistvým dílem, které si nedovolím oddělit, jsou jako dvě strany jedné mince a pokud bych minci rozdělil, již by se o minci nejednalo. Jen řeknu, že jsem ještě neviděl nic, co by tak skvěle vystihovalo atmosféru Brooklinu, opravdové perličky jsou oba filmy a vřele doporučuji si je pustit spolu a bez dabingu, který vám u Smoke tolik vadit nebude, ale Vztek je vyloženě nedabovatelný.
  12. Cake Eaters, The
    Cake Eaters, The (2007)
    7
    Příjemný civilní film bez falešných hrdinů a přehnané stylizace, prostě krásně plyne od začátku do konce. Herci hrají přirozeně a na jedničku a každý má své silné i slabé stránky a světlé a slabé chvilky, jak už to v životě bývá. Koho herecký výkon ale vypíchnu je Kristen Stewart, které jsem věřil každičký pohyb a gesto od začátku do konce jakoby onou chorobou opravdu trpěla i v civilním životě.
  13. Kouzlo Belle Isle
    Kouzlo Belle Isle (2012)
    9
    Okouzlen kouzlem Belle Isle a mistrovtvím Morgana Freemana a Roba Reinera jako režiséra. Celý film je jedním velkým pohlazením po duši, tak krásně citlivě natočený a zahraný, že je radost se na něj znovu podívat.
  14. Hello, Dolly!
    Hello, Dolly! (1969)
    8
    Stejně jako u Zpívání v dešti musím ocenit špičkové řemeslné provedení tohoto muzikálu, ale má i stejný nešvar a to tu nezamaskovatelnou vyumělkovanost a povrchnost v pompéznosti, kterýžto rozdíl asi nejlépe vystihne syrová opravdovost písně Hello Dolly od Luise Armstronga a její vyumělkované muzikálové podání zde. Prostě plný kalibr hodnocení si to nezaslouží, ikdyž Barbra Streisand a Walter Matthau jsou zde špičkoví.
  15. Můj soused Totoro
    Můj soused Totoro (1988)
    10
    Opět naprosto okouzlen a vyveden z míry s otázkou na jazyku: "Jak to jen ten Hajao Mijazaki dělá?" To kouzlo dětství se starostmi dospělých provázané s přírodou, jejím kouzlem a tajemstvím, fantazijními nadpřirozenými prvky a vše dohromady to tvoří tak krásně dojemný harmonický celek až se slza objeví na líčku. Dokonalost nejen pro děti.
  16. Julie & Julia
    Julie & Julia (2009)
    8
    Že by mě takhle zaujal film o psaní kuchařky a o vaření jsem nečekal, nicméně je to tak. Opravdová libůstka se povedla a to provázání dvou příběhů je mistrovsky provedeno. Navíc je to úžasně zahráno a neexcelují zde zdaleka jen Meryl Streep a Amy Adams. Filmové pohlazení, kde se vám navíc sbíhají sliny a pokud bych byl fanda vaření hodnotím film ještě výš.
  17. 50/50
    50/50 (2011)
    10
    Když je něco opravdu skvělé, tak většinou není moc co napsat a to je i případ tohodle filmu. Jeden z nejlepších na téma rakovina, zároveň to není jen tragédie a drama, vždyť i v těch zdánlivě nejhorších chvílích se bez humoru a jistého nadhledu nedá žít. Opravdu krásné a mistrně civilně zahrané.
  18. Zločiny a poklesky
    Zločiny a poklesky (1989)
    9
    Zločiny a poklesky patří jistě k tomu lepšímu, co Woody Allen natočil. Nejsou sice tak komediální a spíše je zde více přítomná rovina dramatu a zamýšlení se nad existencí či neexistencí vyšší spravedlivé moci a smyslem lidského života, ale je to zabaleno do tak fascinujícího hávu po Allenovsku a s tak špičkovými hereckými výkony, že to nemá chybu a i se pobavíte nad věcmi co by za normálních okolností byly spíše k pláči. Scéna jak sestra Woodymu vypráví jak jí svázal a pokálel cizí muž ze seznámení přes inzerát v jejím vlastním bytě je neuvěřitelná a zaryje se do paměti :-)
  19. Mezi námi zvířaty
    Mezi námi zvířaty (2006)
    4
    Podprůměrný animák jak svou animací, tak i nesourodým dějem i apelem na akci, který do dětí opravdu infantilní formou pere totálně idiotská klišé, jak být dospělý, což zde znamená stát se vůdcem. A čeho si jako divák určitě všimnete jsou býčci s vemínkama nebo tvůrcům je již 3D málo a tak kravičky jsou kvadropohlavní. Měl jsem problém to dodívat, ale zvědavost, co za další blbost autoři vymyslí, zvítězila.
  20. Fotbalová horečka
    Fotbalová horečka (1997)
    7
    Velice příjemná anglická "romantická" komedie z prostředí zapřísáhlých fotbalových fandů, jemný odlehčený britský humor, příjemně zahrané ode všech, ikdyž Colin Firth opět vede. Opravdu nádherná oddechovka i pro ty jimž fotbal nic moc neříká.
  21. Bratři
    Bratři (2009)
    6
    Kdo viděl dříve dánský originál Brodre (2004) ten mi dá za pravdu, že američani to i přes dobré herecké obsazení pěkně pohřbili. Ztratilo to šťávu, přibylo spousty nesmyslně vpašovaných amerických klišé, co se do příběhu nehodí a useknutý konec to dorazil. Měl jsem fakt problém dát tomu alespoň 60%, ikdyž celkově vzato se nejedná o podprůměrný, či špatný film, jen je to prostě nepovedená kopie po americku zmatlaná. Navíc u původního dánského filmu jsou herecké výkony o ligu víš.
  22. Hon
    Hon (2012)
    10
    Začít sledovat "Hon" je jako, když na vás někdo vystřelí, prostě již nelze uhnout. Trochu podobný pocit jsem měl u filmu "Rodinná oslava" a oba se mi vryli hluboko do srdce. Je to až neuvěřitelné jaká síla se dá pouhými pohyblivými obrázky a zvukem vytvořit - kdo tyhle dva filmy neviděl ten zkrátka neuvěří. Stal se ze mě milovník dánského filmu.
  23. Zpívání v dešti
    Zpívání v dešti (1952)
    8
    Tož nebylo to špatné a na rok 1952 jistě pecka, ale že bych si to měl náladu pustit znovu, tak to zas ne. Oproti jiným slavným muzikálů je to na mě příliš estrádní a děje zde také není po mnohu. Ale jako parodie na hollywood je to skvělé a tenhle muzikál si ani na nic jiného nehraje, než že je tu od toho aby pobavil a to se mu daří i po letech.
  24. Teď a tady
    Teď a tady (2012)
    8
    Opravdu příjemné překvapení, film nabitý emocemi bez zbytečného patosu a i s příjemnou dávkou britského humoru, ale přesně tak aby tohle téma nesrazil zase do frašky. Hlavní hrdinka zahrála úžasně, jenže u ostatních mi přišlo, že spíše jen sekundují, chyběla mi zde alespoň jedna výraznější postava navíc. Pěkný film, ale na Lék pro Lorenza nebo Klepání na nebeskou bránu to zdaleka nemá a nevíc závěr mě opravdu nenadchnul.
  25. Na hraně zítřka
    Na hraně zítřka (2014)
    6
    Upřímně nechápu co tahle herní slátanina dělá na csfd.cz v TOP 200, ale budiž asi jsme se těch technicky propracovaných počítačových sračiček ještě dosyta nenabažili. Hlavní nápad s omegou její inteligencí a posunem v čase není až tak špatný, nicméně zas tak originální také ne, ale co je pro mě na tomto filmu zlé je to do jak šíleně pitomého hávu to rozvedli - skáče se sem a tam, nápad úplně ztratí konzistenci, o hlavních hrdinech se kromě siláckých klišé nedozvíme zhola nic a tak věřím tomu, že až nás opustí ona pitomá pudová touha po stejně pitomých siláckých hrdinech zachráncích, tohle veledílo formátu upoutávky na bojovou počítačovou hru zmizí v propadlišti času.
  26. Rivalové
    Rivalové (2013)
    10
    Tak tomuhle říkám opravdu filmové pohlazení od mistrů jakými Ron Howard jako režisér a Hans Zimmer jako hudební kouzelník, jsou a znovu a znovu to potvrzují. Díky tomu, že nejsem znalec formule 1, užil jsem si napětí navíc, protože jsem opravdu nevěděl jak to dopadne. Ta kamera a k tomu ten zvuk a hudba je opravdu lahůdka a ikdyž nejsem fandou formule, tak mě to naprosto vtáhlo. Navíc film je mistrně propracovaným podobenstvím o smyslu života ukazujícím na rozdílnosti hlavních rivalů ten třetí nevyslovený rozměr. Jsem okouzlen, ještě si to určitě pustím.
  27. Všichni říkají: Miluji tě
    Všichni říkají: Miluji tě (1996)
    8
    Woody Allen a muzikál je už sama o sobě hodně zvláštní kombinace a přidám-li to množství hereckých hvězd, tak jsem zřejmě očekával moc, ale zklamán jsem rozhodně vyloženě nebyl. Je to velice příjemná oddechová taškařice, proložená bláznivými hudebními scénkami a plná inteligentního humoru. Jak už jsem ale naznačil, i přes bezpočet hvězd, se pro mě tento film řadí spíše k slušnému průměru Woodyho.
  28. Lev v zimě
    Lev v zimě (1968)
    8
    V podstatě takové divadelně komorní psychologické rodinné drama na trůně Jindřichově, které stojí zejména na skvělých dialozích a bravůrních hereckých výkonech. Peter O'Toole a Katharine Hepburn jsou zde ve svých rolích opravdu nezapomenutelní. A atmosféra ta by se dala krájet.
  29. Má mě rád, nemá mě rád
    Má mě rád, nemá mě rád (2010)
    10
    Rob Reiner mi po Než si pro nás přijde (2007) nadělil další opravdovou lahůdku. To že u americké romantické komedie o lásce dvou školáku z roku 2010 zažiji ještě nějaké výraznější překvapení jsem nečekal a bylo to překvapení obrovské. Takovou hloubku, přesah a úžas nad věcmi všedního života a dotek zrodu lásky a opravdového přátelství s vytříbeností a smyslem pro celek i detail jsem u mnoha filmů se zdánlivě zajímavým dějem postrádal a zde jsem to vše dostal v takové míře, že jsem se opravdu dojal a vychutnával si každou minutu filmu. Opravdu nádherný film o mystériu života a místa lásky v něm, o tom jak rozlišit povrchnost od skutečných hodnot a vidět lidi za jejich slupkou strachu a přetvářky. Mistrovský kus.
  30. Ptačí klec
    Ptačí klec (1996)
    10
    Skvělá komedie a musím říct, že jsem se dlouho u americké komedie tak nenasmál. Robin Williams je výborný, ale naprosto to trhnul jeho partner Nathan Lane, protože jak hrál normálního chlapa jako, že není teplej, tak jsem mu normálně věřil, že mu to nejde - neskutečný výkon. A vůbec celá ta parta byla k sežrání, prostě bomba, takovej nářez jsem vůbec nečekal.
  31. Pobřeží moskytů
    Pobřeží moskytů (1986)
    8
    Dle mého skromného názoru to Peter Weier v druhé půli filmu a hlavně v závěru poslal moc do extrému, ale to je jen můj pocit. Být druhá půle jako ta první byla by to bomba, ale snaha vyjádřit toho přespříliš mi z druhé půle udělala trochu hádanku a začal jsem se místy i nudit. Jinak Harrison Ford je tu opravdu boží, skutečně herecky zaválel.
  32. Útěk ze Sibiře
    Útěk ze Sibiře (2010)
    10
    Tohle jsem vážně nečekal, film mě překvapil snad ve všech ohledech. Nejedná se o typický film o útěku z vězení, ani o drama o životě v gulagu, ani o typické road movie a přesto je zde od každého trochu, ikdyž ani to není úplně pravda. Vlastně je to spíše film o svobodě a o smyslu a významu svobody, jestli je to svoboda od něčeho, či svoboda jako smysl života sám o sobě. Film o síle a vúli přežít, o obětování se pro druhého o soucitu, o síle odpuštění něčeho, co je v běžných lidských očích téměř neodpustitelné. Ten příběh je sám o sobě neuvěřitelný a přírodní scenérie při putování berou dech. Ohromně silný zážitek a co ještě musím vypíchnout je úžasná vedlejší role Colina Farrella, od kterého bych tak skvěle zahranou postavu ruského kriminálníka opravdu nečekal, opravdu mě svým výkonem vyrazil dech.
  33. Na západní frontě klid
    Na západní frontě klid (1979)
    10
    Geniální kniha, kterou jsem četl dvakrát, což se dá říci o nemnoha, je zde ztvárněna opravdu výborně. Řekl bych, že zkazit tak výtečný námět snad ani nejde, ale chce to velikou pokoru, aby se povedlo zachytit ducha díla v jiném způsobu vyjádření a to se zde povedlo skvěle. Děkuji za hluboký filmový zážitek a film se u mě zapsal do zlatého fondu válečných filmů. Je stejně zajímavé jak nás válka fascinuje i v dobách míru, zřejmě proto, že zde v tom extrému není prostor, pro zbytečnosti a nutí nás to jít až na dřeň smyslu našeho bytí či nebytí. Být či nebýt, toť otázka.
  34. Vlajky našich otců
    Vlajky našich otců (2006)
    8
    Ne tak dobré jako Cintovi Dopisy z Iwo Jimy (2006), je to prostě o dost jiný film, ikdyž se jedná o pohled na bitvu o Iwo Jimu z druhé strany válečných stran. Zde jde spíše o pohled a zcela odlišné vnímání války, těmi co si jejím šílenstvím přímo prošli, co veleli, co činili politická rozhodnutí a prohlášení a běžnými američany, co s ní měli jen kontak skrze filmové týdeníky a novinové článka a fotografie. Je vidět, že se svět americké mocenské vrstvy, její přetvářky a manipulace s ostatními Clintovi značně zajídá a v podstatě podobné hry se hrají i dnes, ten vhled do praktik vládnoucí a bohaté třídy je zde skvěle prokreslený a hluboký.
  35. Dopisy z Iwo Jimy
    Dopisy z Iwo Jimy (2006)
    10
    Je to tak úžasně natočené, že jsem měl dojem, že sleduji japonský film od výborného japonského režiséra, až tak se to Clintu Eastwoodovi povedlo. Dle mě značně lepší než jeho související dílo Vlajky našich otců (2006), které je pohledem na stejnou bitvu o ostrov Iwo Jima z americké strany. To porozumnění a cit pro japonskou kulturu jsou obdivuhodné a postavy jsou opravdoví lidé z masa a kostí, žádné povrchní figurky dobroty a nebo naopak zla. Skvěle zachycení lidé uprostřed šílené doby, místa a excesů lidské společnosti, jež nutí lidi jít až na svou vlastní dřeň. Jedinečný filmový zážitek, kopat ty jeskyně muselo být něco šíleného a ještě snad víc pak v nich být v těch podmínkách.
  36. Beze strachu
    Beze strachu (1993)
    10
    Neuvěřitelně silný zážitek a ten závěr s tou úžasnou hudbou je dechberoucí a taková třešnička na dortu, co je opravdu pestrý, hluboký a mnohavrstvý. Peter Weir se dostává do špičky mých nejoblíbenějších režisérů, pokládá zde otázky, před kterými většinou v běhu našich dosti povrchních životních starostí většinou utíkáme. Ty běžné starosti lidí, důležité projekty, veledůležité právní případy, všední rodiné přetvářky a vztahové hry s nimi spojené zde působí směšně a nicotně a je to tak přirozené. Opravdu Weirův mistrovský kus a úchvatně zahrané od všech zůčastněných.
  37. Cesta
    Cesta (2009)
    8
    Opravdu syrové a pochmurné dílo o smyslu lidské existence, které jen tak nevymažete z paměti a upřímně jsem na váškách jak jej hodnotit. Knihu jsem nečetl, ale film samotný se mi do paměti vryl, ikdyž bych k němu výhrady měl - třeba ten mluvený závěr v titulcích mi tam vyloženě neseděl.
  38. Na odstřel
    Na odstřel (2009)
    10
    Po výborném Posledním skotském králi mě Kevin Macdonald opět poslal si sednout na prdel. Položit tolik aktuálních závažných otázek a nepůsobit přitom káravým a poučujícím dojmem je umění a navíc je to i odvaha natočit takovýhle film. K tomu jak skvěle se to povedlo přispívá nemalou měrou opět zcela jiný a opět excelentní Russell Crowe, ale není zde zdaleka sám, kdo hraje skvěle a navíc má co.
  39. Muž od Sněžné řeky
    Muž od Sněžné řeky (1982)
    6
    Ano koně a příroda jsou krásné, ale nezlobte se na mě, je to trochu taková polívková opera s exotickýma kulisama australského divokého západu. Bez skvělé dvojrole Kirka Douglase by se to zřejmě propadlo ještě značně víc, protože jinak tam nikdo pořádně nehraje a tak tam Kirk enormě vyčnívá. Tom Burlinson působí trochu jak neslanej nemastnej namistrovanej holobrádek a o Sigrid Thornton bych řekl jen, že je opravdu krásná s kouzlem provokativní zlobivosti. Na opravdu dobrý film se to opravdu nemá šanci vytáhnout.
  40. V údolí Elah
    V údolí Elah (2007)
    10
    Po Třech dnech ke svobodě a Crash se Paulu Haggisovi povedlo opět mě doslova odrovnat a ohromit údivem jak skvělý je nejen jako scénárista (Million Dollar Baby, Vlajky našich otců), ale i jako režisér. Vybírá si opravdu těžká témata a zvládá je s takovou bravurou, až je to stěží uvěřitelné. Tommy Lee Jones je zde jako vysloužilý voják zrátka dokonalej a to nejen typově, zahrál to excelentně.