Dopisy z Iwo Jimy

77%
Dopisy z Iwo Jimy

Před jedenašedesáti lety se na Iwo Jimě utkaly americká a japonská armáda. O několik desetiletí později bylo v lávové půdě ostrova objeveno několik stovek dopisů. Tyto dopisy pojednou dávají anonymním šikům bojujících vojáků tváře a hlasy. Japonští vojáci, kteří jsou odveleni na Iwo Jimu, si uvědomují, že pravděpodobnost návratu z bitevního pole je mizivá. Velitelem obrany je generál Tadamichi Kuribayashi, jehož cesty po Americe mu ukázaly nemilosrdnou tvář války, ale vedly jej i k pochopení toho, jak Američanům v Tichomoří zabránit v další expanzi. Díky Kuribayashiho nevídané taktice se boje, které si Američané představovali jako rychlou a krvavou porážku, protáhly na čtyřicet dní hrdinné a vynalézavé obrany. Podařilo se to i kvůli tomu, že Kuribayashiho bojovníci dokonale zvládli orientaci v prostoru vulkanického ostrova...




Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Skvělý počin Clinta Eastwooda. Filmů, ve kterých vidíte válku v pacifiku také očima Japonců je poksrovnu a tento velkofilm se povedl. Film je hodně odbarvený a to podkresluje atmosféru na sopečném ostrově uprostřed druhé světové války. Nečekejte hektolitry krve, špíše zmar, nouzi, oddanost "své pravdě" a fanatičnost japonských vojáků. Pěkný snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Kdyby byly Vlajky našich otců a dopisy z Iwo Jimy sestříhány do jednoho řekněme tříhodinového filmu, bylo by to skutečně skvostné dílo. Takhle jsou to ale jen dva fragmenty, který má každý málo myšlenek a o hodinu stopáže navíc. U Vlajek mně to ani tak nemrzí, ale tady ano.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Já jsem si tenhle snímek velmi užíval. Je to pro mě zase úplně jiný pohled na stokrát omleté téma druhé světové války, tentokráte z té "opačné" strany barikády, která se nehonosí hvězdami na vlajce ani neprůstřelnou demokracií. Japonci jsou líčeni jako hrdý národ, který by raději padl do posledního muže, než aby podstoupil své území a hlavně své životy úhlavnímu nepříteli. což se na celkovém obrazu filmu hodně odráží. Eastwood pojal bitvu u Iwo Jimy zčásti jako sondu do duše těchto odhodlaných vojáků, o čemž svědčí i bojové sekvence udržující si po celou dobu silně hmatatelnou dramatickou tvář. K hlavním hrdinům se postupně dostaneme tak blízko, jako bychom stáli přímo vedle nich a krčili se s nimi skryti před nepřátelskou palbou. Bylo mi opravdu líto těch vcelku milých lidí, kteří museli krok po kroku ustupovat před nelítostnou americkou expanzí a v rámci zachování své cti si raději dobrovolně sáhnout na život. Clint to natočil výborně, s citem a se všemi životními zkušenostmi, které za celý svůj život nasbíral. A mně nezbývá nic jiného než uznale smeknout. BRAVO, MISTŘE!

Dodatečné informace

Původní název:
Letters from Iwo Jima (více)
  • Japonsko Dopisy z Iwo Jimy
  • Japonsko Letters from Iwo Jima
  • Japonsko Cartas desde Iwo Jima
  • Japonsko Grammata apo to Iwo Jima
  • Japonsko Iô-Jima kara no tegami
  • Japonsko Iwo Jima'dan mektuplar
  • Japonsko Kirjad Iwo Jimalt
  • Japonsko Kirjeitä Iwo Jimalta
  • Japonsko Lettere da Iwo Jima
  • Japonsko Lettres d'Iwo Jima
  • Japonsko Listy z Iwo Jima
  • Japonsko Listy z Iwo Jimy
  • Japonsko Red Sun, Black Sand
Premiéra v ČR:
1. 3. 2007
Distributor:
Warner
Země původu:
Japonsko, USA
Rozpočet:
19 mil. USD
Tržby:
68,67 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Dopisy z Iwo Jimy je dostupný s českými titulky

Další z kolekce Dopisy z Iwo Jimy


Podobné


Powered byJustWatch