Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně

52%
Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně
Mírumilovnou kolonii na vnějším okraji Galaxie začne ohrožovat armáda tyranského regenta Balisaria. Zoufalí obyvatelé proto poprosí ženu s tajemnou minulostí, aby na okolních planetách získala válečníky, kteří jim pomohou v boji proti utlačitelům.



Recenze: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně

Kinobox.cz
40%

Zack Snyder chtěl natočit encyklopedii space opery, v níž bude vše od Flashe Gordona přes Star Wars až po Avatara. Jenže encyklopedií je hezké listovat a studovat v ní jednotlivá hesla. Kdyby vám někdo řekl, že si máte sednout ke stolu a na jeden zátah ji přečíst si od začátku do konce, moc zábavy by vás nečekalo. A právě takový zážitek poskytuje Rebel Moon.


lamps
lamps
15 156 bodů
4
Snydera nemusím a nejlépe mi pasuje k drahým videoklipům, ale z povahy se mi příčí těšit se na jeho opus magnum jen kvůli tomu, abych to frajersky setřel. Jenže Rebel Moon mi fakt moc nepomohl. První půlhodinka je přitom dost ok, Hopkinsův pacifistický robot je zajímavý a vypadá to, že hromadné vykrádání Snyder alespoň kočíruje v utlumenějším stylu. K originu protagonistky obšlehnutém od Gamory a celkovému vykreslení rebelské situace na bázi ,Star Wars mínus síla a charakterní postavy’ se přidává ještě ,Sedm statečných mínus charakterní postavy’. A v tu chvíli ztrácíte zájem, i když celkový koncept by mi ani nevadil. Stvořitele všichni sejmuli za opisování, ale tady je ukázkový příklad, jak vypadá vysokorozpočtová absence originality a formální organické jednoty. Je to zase sled komiksových stran, který by fungoval leda tehdy, kdyby to dělal Tarantino a do vcelku banálního příběhu vnesl svůj oddalovací narativ, zábavné postavy a nečekané zvraty. Tady není jediný vtípek, výprava je sterilní a jediné menší překvápko se váže na Hunnama. Tedy jasně nejcharakternějšího herce, jehož Snyder dokonale zazdí.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
0
Zack Snyder posledních deset let film nenatočil nic jiného než sračku, takže to dopadlo podle očekávání. Rebel Moon je scénáristicky unylá slátanina toho, co jsme již viděli jinde a lépe. Takhle si představuju film vygenerovanej AI. Snyder je tedy neoriginální. Jasně, Tarantino taky krade, ale je něco jiného vykrádat béčka/zapadlou kinematografii a něco jiného je vykrádat mainstreamové Star Wars nebo Sedm Samurajů/Statečných. Nemluvě o tom, že taky záleží na tom, co přesně si autor bere odjinud (jestli celou premisu fikčního světa, strukturu příběhu, postavy, estetiku, hudební motivy nebo jen nějaké konkrétní momenty), jak s tím nakládá a do jakého kontextu to nyní staví? Proto jedno funguje a druhé nikoli. Tarantinovy filmy fungují samy o sobě, takže nejrůznější emocionální momenty sepnou, zatím co zde se dře bída s nouzí. Je to tedy neoriginální a vyčpělé. Nezajímavé postavy si diváka nezískají, takže mu jsou jedno ony, jejich počínání, snahy i to, jak to s nimi dopadne. Vyprávění musí s posluchačem/čtenářem/divákem manipulovat a lze tak činit lépe či hůře. Snyder je v tom naprosto bezradný a nepomohli mu ani další dva scénáristé. Rovněž i world-building je nezvládnutý, takže fikční svět působí dosti strnule a prázdně.  Myslel jsem si, že on sice nerozezná kvalitní vyprávění od nekvalitního, ale je schopen alespoň té efektní exekuce. Jeho poslední filmy však nejsou ani audiovizuálně opojné. Tvůrci nedávného sci-fi Stvořitel rovněž dodali scénáristicky debilní patvar, ale za stejný rozpočet, který je poloviční oproti blockbusterovému standardu, dodali něco, co vypadá podstatně dražší. Rebel Moon nedosahuje ani tohoto kvalitativního aspektu a často působí trapně s těmi svými pseudo-stylovými zpomalovačkami. Zpomalovačka by ideálně měla vyzdvihnout nějaký moment děje, ale vzhledem k tomu, že Snyderův děj je debilní, tak je vyzdvihnuta právě ona debilita. Je to vlastně celé trapně pozérské… Nevěřím tomu zhola nic. Nevěřím, že protagonistka v podání Sofie Boutelli je největší válečnicí říše, jak se nám film snaží v závěru nakukat skrze promluvu záporáka. Těžko říct, jestli se toho Zack Snyder za celou svou kariéru moc nenaučil anebo jestli to má čím dál tím více na háku a sází na svůj fandom paniců. Já jeho prací každopádně opovrhuji a považuji za debilního toho diváka, který k takovému filmu přistoupí stylem: “Mám rád sci-fi a koukat na to šlo, takže 3/5.”
Riverdon
Riverdon
7 393 bodů
6
Vizuální cestovatelský slepenec několika etnik.


Dodatečné informace

Původní název:
Rebel Moon - Part One: A Child of Fire (více)
  • USA Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně
  • USA Rebel Moon - Part One: A Child of Fire
  • USA Rebel Moon: 1. rész - A tűz gyermeke
  • USA Rebel Moon パート1 炎の子
  • USA Rebel Moon - część 1: Dziecko ognia
  • USA Rebel Moon: Người Con Của Lửa
  • USA Rebel Moon - Parte 1: A Menina do Fogo
  • USA Rebel Moon - Parte 1: figlia del fuoco
  • USA Rebel Moon Parte 1: La niña del fuego
  • USA Rebel Moon: Part One - A Child of Fire
  • USA Rebel Moon: První část - Zrozená z ohně
  • USA Rebel Moon Teil 1: Kind des Feuers
  • USA Rebel Moon. Частина 1: Дитя вогню
Premiéra v ČR:
22. 12. 2023
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA, Maďarsko, Švédsko, Dánsko, Velká Británie
Rozpočet:
83 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně


Podobné


Powered byJustWatch