Zrození národa

63%
Zrození národa

Nová verze klasického historického eposu Zrození národa z roku 1915.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
6
Další snímek o temné americké minulosti, který se tam stále připomíná v rámci zajištění lidských práv a hlavně svobod. Koncepce příběhu, hlavně co se týče vzdělanosti vůdce povstalců a skutečné postavy, se hodně podobá obdobnému počinu ´Volání svobody´ (1987), byť se v něm daná rasová problematika pro změnu odehrává v Jižní Africe. Mezi Denzelem Washingtonem, ve zmíněném snímku, a Natem Parkerem, v tomto snímku, není po herecké stránce rozdílu. A pro zajímavost, pro Nata Parkera se jedná také o scenáristický a režijní debut a třetí filmový produkční projekt. V podstatě si to celé udělal sám a z jeho pohledu je to dosti znát, neboť brutalita bílých otrokářů na černých otrocích je poměrně až mrazivě markantní. A jak sám uvádí, tímto svým dílem vyhlásil válku, dnes označovanému jako rasistickému, filmu ještě z němé éry pod stejným názvem z roku 1915 režiséra D.W. Griffitha. Námět je to však poměrně obsáhlý a tak se stalo, že dvouhodinová stopáž je na ucelené vyprávění poměrně krátká. Na nepravostech a ponižování kladl až dynamický důraz a na to sázel tak horlivě, že nějak opomněl pozdvihnout příběh, takže se jen tímto zasadil jen o rozzuřenou etudu pomsty. Jakoby mu vlastně ani o nic jiného nešlo. Že by osobní výjev? Tím by to bylo pro Nata Parkera více ke škodě než k užitku, neboť by se tak přímo zasadil o stejně rasistický propagandistický film, jako tehdá D. W. Griffin, jen z druhé straně barikády.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Jak velké ego musí Parker mít, když si napíše a zrežíruje film, ve kterém se pasuje skoro na mesiáše (a svou postavu si ad absurdum zbožští - například tím, že se Turner nakonec sám nechá zajmout, i když ve skutečnosti ho našli zahrabaného v díře, kde se schovával). Film je to ze své podstaty působivý, i když velmi černobílý, bez přesahu do dnešní doby a bez snahy o vykreslení problému. Hodnotu to má opravdu jen jako vytrucovaný negativ k Grifithovi. Jinak je to jen očekávané.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Závěr je silný a dost dobře natočený, ale do té doby příběh gramotného Nata, který se rozhodne stát se spasitelem, spíš uspává. Ale možná za to mohl jenom ten nesympatický dabing. Uvidíme s čím Parker přijde dál, talent rozhodně má.

Dodatečné informace

Původní název:
The Birth of a Nation (více)
  • USA Zrození národa
  • USA The Birth of a Nation
Premiéra v ČR:
1. 5. 2017
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
8,5 mil. USD
Tržby:
15,86 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Zrození národa je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch