Válka o planetu opic

79%

Komentáře a recenze 56

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Skvělé zakončení jedné úžasné trilogie. Už od prvních minut si mne snímek získal a já se zatajeným dechem sledoval každou následující scénu. Válka o planetu opic je za dlouhou dobu zcela jiným blockbusterem než jsme si zvykli. Vůbec se nejedná o válečnou vřavu,ale spíše o snímek,který se nese v depresivně dramatickém duchu a klade důraz na silné gesta spolu s hrdinstvím jedince. Všechny postavy jsou geniálně napsané a hlavně postava Ceasara jakožto vůdce opic si vás svým jednáním lehce získá. Reeves filmu nastolil velmi pozvolné tempo,které nikam nespěchá a proto je v něm spousta prostoru pro vývoj postav. Všechno to směřuje za jediným cílem - POMSTOU! Filmu opravdu není nic moc co vytknout. Kamera je úžasně okouzlující a je jedno zda se snímek zrovna odehrává v hustém lese,nebo v zasněžené krajině. Michael Seresin zde vykouzlil spoustu neuvěřitelných záběrů,které mne nenechali klidným. Ať už to jsou záběry na helmy v úvodu filmu,scéna Ceasar kontra plukovník McCulloughem u vodopádu a tak bych mohl jmenovat do nekonečna.Dále bych vypíchl úžasnou hudbu,která je každým svým tónem oslňující a poutavá. Doslova jsem se do toho hudebního podmazu zamiloval a každá scéna,tak dostala zcela nový rozměr. Vynikající snímek každým coulem. CGI je dokonalé a o několik stupňů opět uteklo konkurenci. Samotné finále snímku je jen třešničkou na dortu. Emocionální,dokonalé,osudové.
Pete69
Pete69
29 978 bodů
7
Určitě nejslabší díl celé nové trilogie. První dva díly jsem doslova hlatal. Tento film je zdlouhavý až utahaný. Akce se dočkáte na začátku a trošku na konci. Příběh je trošku Hollywoodský, takže je v něm dost klišé. Co ale hodnotím na jedničku je zpracování. Digitalizaci jsem opět téměř nevnímal. Skvělý vizuální kousek, ale dějově zaostává za předchozími díly. Úsvitu jsem dal dokonce 90%, zrození o kousek méně a poslednímu dílu bohužel "jen" 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
8
Všechno, co se v tom filmu děje, je dost nedomyšlené, samotná existence vězeňského tábora pro opice nedává při nastaveném vztahu moc smysl, ale to nějak dokážu přejít (po vzoru "kdyby to dávalo smysl, film by neexistoval, tak buď za ten nesmysl rád"). Víc mě iritovaly nepřesvědčivé emocionální berličky (vše, co se týče té malé holky) a Harrelsonův kašpar. Ale zároveň na mě poprvé v trilogii opravdu funguje tíha těch dokonalých digitálních triků, jež jsou oddány myšlence pomalého, špinavého filmu. Sice platí, že to je zcela nedůmyslné a banální, ale poprvé jsem byl místy novou Planetou opic unešený.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
V první polovině ještě hodně fain, postupem času se film změnil v superdlouhý pochod do opičího lágru. Série jako celek zatím pořád nadprůměrná, jen to začíná mít sestupnou tendenci. Závěr mě emocionálně naprosto minul.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
3.5
Válka o planetu opic je špatný film, u kterého mi je záhadou, jak mohl takovou kravinu někdo vůbec schválit do výroby a dát za to hromadu peněz. Zápletka je směšná tím nejhorším možným způsobem, scenárista a režisér vykrádá celé scény z Apocalypse Now a Woody Harrelson dokonce paroduje Marlona Branda! Závěrečná WTF sekvence absolutně nedává smysl a popírá logiku a zejména fyziku. Na konci objektivně chybí scéna! Logických lapsů je tam ale spousta. Třeba samopal upuštěný na zem sám od sebe nestřílí. NIKDY! Jinak film je po výtvarné stránce až na poslední záběr skutečně hnusný a z mluvících opic se po dvou solidních dílech staly parodie. Tohle je doufám už opravdu konec opičí ságy, kterou mám jinak moc rád. Tenhle díl ale už vidět nechci.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Takže popořadě. Válka o planetu opic určitě není tím blockbusterem desetiletí, v jaký jsem doufal zásluhou emocionálně vyšťavujících trailerů a nadšených zahraničních ohlasů, na to má pořád dost logických chyb a hlavně ospalejších míst, které třeba Zrození nemělo ani jediné. Přesto se ale jedná o v hollywoodských měřítkách nesmírně osvěžující a vypravěčsky neortodoxní velkofilm, který zvládá jak komplexně uzavřít přesahující dějovou linii ohledně charakterního vývoje vůdce Caesara, tak i našroubovat na jeho vývoj novou řadu událostí, zabalenou do pochmurně gradujícího a docela promyšleného cyklu. Westernová první třetina, která rozehrává v dosud chrabrém Caesarovi pomstychtivé choutky, je svou rozjímací atmosférou naprosto fantastická. Ve zbytku Reeves slušně rozvíjí a zakončuje vnitřní (milost × nenávist) i vnější (opice × lidé) konflikty a přináší nádherné vizuální výjevy a netradiční zakončení, které neovlivňují postavy, nýbrž sama matka příroda (čímž se hezky podtrhuje vše, o co vlastně celou dobu šlo), ale zároveň vyprávění místy dochází munice a například útěk z vězení, jakkoli neztrácí na osudovosti, si s logikou a uvěřitelností moc nepotykal. Chválit efekty už by bylo nošením nerdů na ajťácké soutěže, a tak pochválím alespoň tragikomickou postavu Bad Ape a s ní spojený dabérský výkon Stevena Zahna a casting malé holčičky, jejíž každý pohled vydává za tisíce slov. Důstojné završení skvělé trilogie, byť očekávání byla po lživých trailerech o něco výše.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Opice spolu silné! Tak tomu bylo první dva díly trilogie a platí tomu i u toho závěrečného. Válka o planetu opic je totiž skutečně precizní film který výborně šlape téměř po všech stránkách téměř po celou dobu. Po prvním filmu se sci-fi nádechem, následně druhém s post-apokalyptickým nádechem, nyní nastupuje třetí s Westernovým nádechem který v rámci trilogie nezapomíná na své postavy. Spousta informací mluvilo o tom, že je Válka o planetu opic dalším Loganem. A Logan z toho opravdu cítit je. Ne není to brutální film ve kterém jsou megalitry krve a Ceasar není prošedivělé brutální hovado závislé na alkoholu. Přesto je Válka o planetu opic celkem drsná. Nechybí sebevraždy, mučení a osobně jsem u filmu minimálně dvakrát slzel. Na tohle děti opravdu nebrat. Režisér Matt Reeves je opravdu šikovný řemeslník což se ukáže hned od první scény která sleduje boj vojáků s opicemi čímž film od začátku ukáže svůj potenciál. Opice jsou stejně jako v Úsvitu nejpozitivnější stránkou a opět jsou stokrát zajímavější než lidi. Avšak také kvůli tomu, že lidstvo má pouze dva výrazné hráče. Andy Serkis oficiálně potřebuje Oscara jako tehdy Leonardo Dicaprio. Jeho výkon Ceasara je totiž napotřetí ještě silnější a a na to jak Ceasar prochází válkou s lidmi a zároveň trpí svými démony z minulosti se neuvěřitelně kouká. Steve Zahn si zahrál postavu Bad Ape který je vtipnou figurkou filmu. Je to opravdu zajímavá figurka která občas kdy je film už opravdu depresivní způsobí úsměv na tváři. Ty Olsson poté hraje zlou opici Reda který se stal členem Pičáků (opice sloužící Colonelovi) který má neuvěřitelně propracovaný charakter a postupný průběh jeho příběhu je neuvěřitelně prodaný. 12 letá Amiah Miller je po Dafne Keen z Logana další úžasný dětský objev. Její Nova sice nemá tak propracovaný charakter jako X-23 z Logana ale Miller si svojí němou holčičku odehrála a její vztah s adoptivním opičím otcem Mauricem je neuvěřitelně roztomilý. A hlavního záporáka Colonela si odehrál starý dobrý Woody Harrelson. Když se před 3 lety objevil v Úsvitu Koba říkal jsem si, že trojka bude mít problém ukázat psychopatičtějšího padoucha. A oni to dokázali- Harrelsonův Colonel je opravdový šílenec a scéna kdy si dá Colonel schůzku s Ceasarem jeho kanclu a důkladně mu povypráví o své minulosti včetně svého zla je neuvěřitelná a interakce mezi Ceasarem a Colonelem k nezaplacení. Hudba Michaela Giacchina je mimochodem opravdu silná a jestli má někdo na to říkat si John Williams nové éry je to právě Giacchino. Třetí díl silné trilogie se silnou myšlenkou jejíž závěr je opravdu šokující. A samosebou by to chtělo další díly protože potenciálu je tam dost.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
9.5
Dokonalý film. Příjemné pokračování od dob zrození Planety opic.
  • Příběh
  • Vizuál
  • Akce v bojích
  • Trochu moc pomalejší tempo
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
9
Mrzí mě neúspěch tohoto dílu, protože nemá v podstatě nic špatného. Výborný příběh, hrdinu, padoucha a výbornou hudbu. Navíc je zase patrnější, že grafika popošla o další krok dál a opice vypadají opravdu hezky (V jistém slova smyslu). Proto se divím, že film má finanční problémy, jednoznačně jde o nejlepší díl této trilogie a fantastické zakončení jedné dobré série, kterých bych chtěl vidět víc.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
7.5
Byl to dobrej film, o tom žádná, ale nějak se nemůžu zbavit pocitu , že jsem čekal úplně jiné zakončení, i když po pravdě nevím jaké.. Každopádně 143 minut bylo až přespříliš na vykreslení vcelku jednoduché zápletky. ale to už je ten dnešní trend, no..
  • Efekty (tradičně)
  • Až moc upovídané opice (úplně ztracený feeling strohých proslovů)
  • Snad poprvé jsem si všímal, že mi hudba nějak nesedí k probíhajícím scénám