Dracula

72%
Dracula
Dracula
Legendární příběh Brama Stokera byl pro filmové plátno zpracován bezpočtukrát, ale žádný snímek se nesetkal s tak velkým ohlasem jako ten první z roku 1931. Na nejtemnějším místě Karpatských hor se tyčí hrad hraběte Draculy a děsí vesničany v přilehlém okolí Transylvánie. Bela Lugosi proslul jako ten nejlepší představitel Draculy všech dob. Spolu se specialistou na horory, režisérem Todem Browningem, výstižně zachytili plíživou atmosféru příběhu, při kterém vám stydne krev v žilách. Dracula zůstává jedním z největších drahokamů v pokladnici světové kinematografie.



Recenze: Dracula

Kinobox.cz
75%

Hravé, brutální, zábavné a díky pouhé hodině a půl stopáže i svižné. Takové je nové pojetí Drákulova sluhy Renfielda, které ke zdrojovému materiálu nepřistupuje s přehnanou úctou, díky čemuž nabízí lákavý žánrový mix.

Kinobox.cz
80%

První Mumie přesně zapadla do své éry. Mísí se v ní popularita Universal hororů, egyptománie i okultismu, tak typickým pro raná třicátá léta. Přestože tento snímek spíš naznačuje potenciál svých motivů, než aby jich sám naplno využíval, jde o zásadní dílo kinematografického kánonu, které už díky skvělému výkonu Karloffa stále nabízí několik silných momentů.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Z dnešního hlediska zcela směšné a nezvládnuté, s ohledem na dobu leda průměrné. Pominu, že Lugosi prostě není děsivý - samotná stavba filmu, nulová gradace, trapný střih a naprosto nuzný závěr z toho dělají nekoukatelný mišmaš.Když je v obraze Dracula, stojí kvalita za diskusi - když ne, je to zoufalství. I ty tři hvězdy dávám jen s velkou úctou. Frankenstein nebo i starší Nosferatu jsou zcela jiná liga.
Fingon
16 886 bodů
6
Ach ano... konečně se mi podařilo sehnat nejslavnějšího Draculu. Bohužel mě čekalo zklamání: místo hororu s opravdovým upírem (ano, mluvím o Lugosim) se mi dočkala nudná konverzačka, kterou nasvícené oči maďarského emigranta ani aspoň trochu solidní Van Helsing zachránit nemohou. Díky bohu za Coppolu a za Murnaua!
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Já ten příběh o Drákulovi prostě nikdy moc nebaštil. Jednak mi sám o sobě nikdy nepředložil tolik hororových a děsivých momentů, kolik bych od takové látky očekával, a hlavně upíři jako filmová monstra jsou už zkrátka pasé. Jediné, co posouvá tento originál na pozici hororové klasiky, je démonický Bela Lugosi, který si transylvánského hraběte střihl s obrovskou chutí a dodal mu bezrozměrné charisma, kterému nemohl konkurovat ani úlisný Gary Oldman. Jinak technické zpracování ještě dost pokulhává, atmosféra funguje jen místy (jen když je v hledáčku kamery Lugosi) a odfláklé finále si Browning určitě za rámeček nedal. Film ale za ztrátu času zcela jistě stojí-už kvůli Lugosimu a jeho úvodnímu "I am.... Dracula", které si herec tak labužnicky vychutnal, jak se to vidí jen málokdy.

Dodatečné informace

Původní název:
Dracula (více)
  • USA Dracula
  • USA Drácula
  • USA Dracula de vampier
  • USA Drakula
  • USA Ksiaze Dracula
  • USA Majin Dorakyura
  • USA Mysteriet Dracula
  • USA Дракула
Premiéra v ČR:
31. 10. 2023
Distributor:
SkyShowtime
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,36 mil. USD
Tržby:
0,7 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Dracula


Powered byJustWatch