„Nejčastěji zabíjený herec“ Sean Bean vyjmenoval své nejoblíbenější filmové smrti

„Nejčastěji zabíjený herec“ Sean Bean vyjmenoval své nejoblíbenější filmové smrti
Sean Bean | New Line Cinema
Z Beanova umírání před kamerou se stal takový fenomén, že v mnohých očích platí za krále mezi zabíjenými filmovými herci. Ve skutečnosti ho však s přehledem poráží John Hurt (Vetřelec), který během svého života zemřel na velkém plátně více než čtyřicetkrát, nebo Béla Lugosi (Dracula z roku 1931) s Vincentem Pricem (Moucha z roku 1958), kteří mají přes třicet zářezů. Bean je na nějakých 25 úmrtích, takže má co dohánět. I přesto budí větší pozornost než zmínění pánové. A je si toho vědom. Takže se rozhodl v rozhovoru pro Screen Rant podělit o to, které filmové smrti v něm nejvíce zůstaly.
Hra o trůny - Sean Bean
Hra o trůny - Sean Bean | HBO
„Nejlepší byla asi Boromirova v Pánovi prstenů (2001), to byl velmi epický druh smrti. Byla velmi emotivní, velmi dojemná a Peter Jackson mi dal dost času na to, abych ji dostatečně podojil. Dodali tomu správnou hudbu a patos. To se mi líbilo,“ uvedl Bean. Poté zavzpomínal i na drama Caravaggio (1986), což byl teprve druhý film, v němž si zahrál. „To byla má první smrt, prořízli mi hrdlo. Je to váš první den, říkáte si: ‚Bude to super,‘ a nakonec se z vaší smrti paradoxně stane celoživotní vizitka.“
Beanovo pravidelné umíraní má poměrně rozmanitou podobu, takže kromě klasiky v podobě zastřelení na něj dopadl satelit ve Zlatém oku (1995), byl nabodnutý na kotvu ve Vysoké hře patriotů (1992), rozčtvrcený koňmi v Černé smrti (2010) a zapomenout přirozeně nemůžeme na setnutí hlavy ve Hře o trůny (2011). Po smrti Neda Starka se Bean zapřísáhl, že už takové role brát nebude, protože jde o předvídatelnou věc, a zatím se toho zarputile drží. To nicméně vtipy na toto téma nijak netlumí.
A jasná otázka na závěr –⁠ kterou smrt Seana Beana máte nejradši? Podělte se s námi v diskuzi!

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?