Solaris

74%
Solaris
Plakát traileru

Mnohovýznamové dielo, nakrútené na motívy rovnomenného filozofického sci-fi románu Stanislawa Lema. Príbeh niekoľkých postáv sa odohráva na kozmickej stanici, umiestnenej na obežnej dráhe nad planétou Solaris, ktorá predstavuje dosiaľ neznámu formu vedomia. Planéta, majúca formu akéhosi "oceánu", je jediným organickým celkom, schopným zhmotňovať ľudské myšlienky. Pomocou záhadnej plazmy sa vedci stretávajú s vlastnou minulosťou - a ich materializované utajované predstavy a spomienky vyzývajú hrdinov tvárou v tvár tajomnej mimozemskej civilizácie k porovnaniu s vlastnou kultúrou a ich vlastnými "Ja". Stretnutie ľudských bytostí s nepochopiteľnou realitou, priečiacou sa ľudskému rozumu, vyvoláva nevyhnutné otázky o zmysle života, o hraniciach poznania, ale i o sebareflexii každého jedinca. Existenciálne podobenstvo fenomenálneho umelca i bez výrazných zvláštnych efektov dodnes strháva svojou vizuálnou pôsobivosťou a emocionálnou krehkosťou, s ktorou pojednáva o "veciach kozmických i pozemských".




Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Na sovětskou produkci opravdu jemné a intelektuální sci-fi. Na druhou stranu celkem dost prázdných pasáží a monotónní tempo. O efektechu 50 let starého filmu se nesluší mluvit a tak na mé nepříliš vysoké hodnocení opravdu vliv neměly.. Příběh astronauta-vědce a lidí kolem něj, které ovlivňuje inteligentní oceán na cizí planetě a zhmotňuje jim sny, vzpomínky, tužby i noční můry by byl opravdu velmi zajímavý, kdyby si s touto skvělou myšlenkou tvůrci prohráli ještě o trošku více.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Ze Stalkera jsem byl daleko nadšenější. Asi je chyba, že jsem viděl jako první novou verzi, přesto je ale zajímavé, že tato je dějově bohatší a rozhodně obsáhlejší. Nemělo by to být naopak? Holt Tarkovskij remaky nesnese...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Kultovní a celosvětově známé sci-fi jsem viděl už před nějakou dobou, ale tohle není film, na který by se dalo zapomenout. Příběh o zoufalém vědci, který může na oběžné dráze neznámé planety komunikovat se svou zemřelou ženou je jedním z nejlepších a neoriginálnějších filmů všech dob. Obsahuje úžasné humanistické poselství a přitom je inteligentní a vkusnou podívanou.


Dodatečné informace

Původní název:
Solyaris (více)
  • Sovětský svaz Solaris
  • Sovětský svaz Solyaris
  • Sovětský svaz Soľaris
  • Sovětský svaz Solarisse
  • Sovětský svaz Soliaris
  • Sovětský svaz Wakusei Sorarisu
  • Sovětský svaz Σολάρις
  • Sovětský svaz Соларис
  • Sovětský svaz Солярис
Premiéra v ČR:
26. 9. 1972
Země původu:
Sovětský svaz

Podobné