Komedianti

57%
Komedianti
Plakát traileru
Osudy jedné komediantské rodiny ve dvacátých letech minulého století. Život starého komedianta, jeho dospělých synů Žaka, Fricka a dospívající Olgy není vůbec snadný. Nejsou považováni za počestné a proto jsou úředně nežádoucí, přestože o jejich artistická, pantomimická a taneční čísla je mezi prostým lidem zájem. Rodina to tedy zkouší v cirkuse Medrano, ale vnitřní napjaté vztahy znovu přinutí, aby táhli po štacích. Když Žak odjede zpět za cirkusem, aby vyjednal lepší podmínky, zbytek rodiny se nezadržitelně blíží k tragickému konci.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 440 bodů
7
Potulka v jisté době prostě vadila a netýkalo se to je cikánů. Kočovní artisté a divadelníci byli vlivem tohoto skutku ze strany měšťanské společnosti v nelibě zrovna tak a právě o tom je tento snímek, natočený na základě povídky Ivana Olbrachta, který byl však mistrně uveden do moralizační budovatelské agitky. Ono jde hlavně o to, že artisté a herci si svým vystupováním normálně vydělávali na živobytí a i toto řemeslo šlo pokládat za poctivou práci jako každou jinou. Navíc je tu zohledněný fakt, že se jedná o lidi chudé, ke kterým je už kvůli tomu vedena až nepřiměřená nenávist právě z řad bohatých. Závěrečný proslov ve své roli Ladislava Peška tento fakt plně potvrzuje. Takové závěrečné projevy se u budovatelských agitek v rámci moralizace používaly docela často. Když si ale tento fakt odmyslíme, daná nelehká doba byla podchycena dobře. I ten příběh o kočovné rodině artistů a herců je scenáristicky pojat zajímavě a po filmové stránce vizuálně přívětivě trefený. Na filmu si zkrátka dali tvůrci záležet, což podtrhuje i použití barevného filmového materiálu. Film to není špatný, ba se dá říct, že přímo naopak. Jen to kazí ta politická moralitka, ale taková prostě byla temná padesátá léta, kdy byl snímek natočen.
avenis
avenis
8 166 bodů
7
Bez ohledu na poslední ideově zabarvený Peškův proslov, je to nádherně natočený film. Barevnost až mírně surrealistická dotváří ono poselství, tedy bědný stav lidí, co neuměli vyrábět, ale uměli pobavit. Neměli dům a majetek, ale měli ideje. Jestli si z příběhu můžeme něco vzít jako nadčasovou paralelu, tak je to právě to rozdělování lidí na"ty lidi" a "TY LIDI". Herecky zdařilé. Peškovo typické "vyprsení" s lokty od těla, Marešovo žonglování, Vojtova tragičnost, ale především Martinovské taneční a akrobatické umění.
kawa
3 388 bodů
7
Docela zdařilý film trochu potápí ideologické podtexty. Alternativní název Bratr Žak.

Dodatečné informace

Původní název:
Bratr Žak (více)
  • Komedianti
  • Československo Bratr Žak
  • Československo Cyrkowcy
  • Československo Komédiások
  • Československo Komödianten
  • Československo Les comédiens
Premiéra v ČR:
16. 4. 1954
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění