Zemřel Richard D. Zanuck, oscarový producent a objevitel Spielberga

Zemřel Richard D. Zanuck, oscarový producent a objevitel Spielberga
Profese producenta je z hlediska popularity nevděčným živobytím. Výsledná podoba filmového díla je sice často ze značné části právě jeho zásluhou (i hanbou), červené koberce a tučná jména na plakátech patří spíše réžisérovi, zatímco producentovi připadá počítání bankovek, respektive odhánění exekutorů. Jméno Richard D. Zanuck proto málokomu řekne, přestože by bez něj by nevznikla celá řada filmů a pravděpodobně ani fenomén "Spielberg".
Zanuck stál za Spielbergovou celovečerní prvotinou Sugarlandský expres (1974), jejíž režii tehdy svěřil mladému, talentovanému, ale téměř neznámému filmovému nadšenci. O rok později přišlo
zemrel-richard-d-zanuck-oskarovy-producent-a-objevitel-spielberga
tvůrčí duo s průlomovým filmem. Čelisti, adaptace příběhu o zabijáckém žralokovi, daly ve své filmové podobě tvář moderní popcornové zábavě. Sám slavný režisér po jeho smrti prohlásil: " Naučil mě všechno, co vím o producentské profesi. Byl jednou z nejúctyhodnějších a nejzapálenějších osobností naší profese a za své režiséry se bil ze všech sil."
Zanuck měl talent pro filmařinu doslova v krvi. Jeho otec Darryl F. Zanuck stál ve třicátých letech u zrodu 20th Century Fox a za svou kariéru se dočkal tří cen Akademie. Matkou byla Virginia Foxová, slavná herečka němé éry. Právě díky otci se mladý Richard dostal k produkci už ve svých dvaceti letech, aby u řemesla zůstal dalších 57 let až do své smrti.
Čelisti sice navždy zůstanoju stěžejním dílem, Zanuckova filmografie ale čítá mnoho velkých titulů. V první řadě film Řidič slečny Daisy (1992), který mu vynesl Oscara za nejlepší film, Rozsudek (1982) s Paulem Newmanem, za nějž byl na stejnou cenu nominován, a z posledních let například Karlík a továrna na čokoládu (2005) nebo Burtonova Alenka v říši divů (2010).