Kevinově mámě ze Sám doma je 70 let. Catherine O’Hara již na filmového syna nezapomíná

Kevinově mámě ze Sám doma je 70 let. Catherine O’Hara již na filmového syna nezapomíná
Sám doma | 20th Century Fox
Kanadská herečka se narodila 4. března 1954 v Torontu jako šesté ze sedmi dětí irských katolíků. V polovině 70. let se snažila prosadit jako komička a vystupovala v televizních skečích či dabovala krátké animáky. Největšího věhlasu tehdy dosáhla jako zakládající členka pořadu SCTV (Second City TV, běžící v letech 1976-1984), kde s oblibou imitovala známé osobnosti a prokazovala i schopnost improvizace. Málem se stala pravidelnou součástí populární show Saturday Night Live, z toho však nakonec sešlo. Její kariéra však byla dlouho spojená hlavně s televizí, a to nejen v pozici herečky, ale i scenáristky.
Catherine O'Hara
Catherine O'Hara

Herečka, Účinkující

Spolupráce s Burtonem či Guestem

Díky těmto známostem se občas objevila i na stříbrném plátně, i když vedlejší roličky v dramediích Po zavírací době (1985) či Hořkost (1986) jí slávu nepřinesly. Ta přišla až o pár let později díky většímu prostoru v kultovce Tima Burtona Beetlejuice (1988) a samozřejmě hlavně zmíněné roli Kevinovy mámy v dvojici vánočních klasik Sám doma.
V prvním díle si O’Hara zahrála i se svým kamarádem a kolegou z SCTV Johnem Candym, který zemřel roku 1994, přesně v den hereččiných 40. narozenin. Ta následně přednesla dojemnou řeč na jeho pohřbu.
Beetlejuice (1988)
Beetlejuice (1988) | The Geffen Company
Tou dobou se O’Hara také vdala za scénografa Bo Welche, s nímž se potkala na natáčení Beetlejuice, a během 90. let se jim narodili dva synové. Přestože se tehdy nemohla věnovat časově náročné práci v televizi, díky vedlejším rolím ve filmech a propůjčování svého hlasu kresleným postavičkám ve všeobecném povědomí zůstala.
Dabingu animáků se O’Hara věnovala po celou kariéru, například s Burtonem spolupracovala na filmech Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993) či Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012) a zámořské publikum ji mohlo slyšet také v oblíbených dobrodružstvích Za plotem (2006), Addamsova rodina (2019) nebo Mezi živly (2023). Vedle Burtona herečka opakovaně spolupracovala také s režisérem Christopherem Guestem na jeho podivných komediích jako Nejlepší show (2000) či Nominace na Oscara (2006).
Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
Sám doma 2: Ztracen v New Yorku | 20th Century Fox

Na „syna“ je Catherine O’Hara pyšná

V druhé polovině minulé dekády se O’Hara výrazněji připomněla i televiznímu obecenstvu, a to díky sitcomu Městečko Schitt's Creek. Za něj si v roce 2021 také odnesla svůj dosud jediný Zlatý glóbus a seriál se mezi lety 2015 a 2020, kdy byl vysílán, dočkal i mnohých dalších ocenění. Stáli za ním Dan Levy a jeho otec Eugene Levy, s nímž O’Hara v 70. letech hrála v SCTV.
Před pár měsíci jsme ji mohli vidět v netflixovském dramatu Obchodníci s bolestí (2023), letos zase v úloze matky hlavní hrdinky v akční komedii Argylle: Tajný agent a v září by do kin mělo dorazit i pokračování fantasy komedie Beetlejuice. Herečka se vrátí i příští rok v připravované druhé řadě seriálu The Last of Us. Catherina O’Hara tedy ani po sedmdesátce zřejmě nemyslí na důchod.
Macaulay Culkin a Catherine O'Hara na odhalení hercovy hvězdy na chodníku slávy v prosinci 2023
Macaulay Culkin a Catherine O'Hara na odhalení hercovy hvězdy na chodníku slávy v prosinci 2023 | Getty Images
V blízkém vztahu zůstala i s filmovým Kevinem, tedy Macaulayem Culkinem. Třiačtyřicetiletý herec ji loni pozval na slavnostní odhalení své hvězdy na hollywoodském chodníku slávy a O’Hara se mu odvděčila děkovným proslovem: „Macaulayi, gratuluju, moc si to zasloužíš. A děkuju, že jsi mně, svojí falešné mámě, která tě ne jenom jednou, ale hned dvakrát nechala doma samotného, dovolil užít si tuhle krásnou událost. Jsem na tebe moc pyšná.“
Takhle tedy vypadá skutečně šťastný konec vztahu mezi jednou zapomnětlivou matkou a jejím podezřele samostatným synem! Oba první díly ze série Sám doma si můžete momentálně přehrát na Netflixu či Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších filmových komedií.
Zdroje: People, Wikipedia