10 bláznivých zajímavostí, které nevíte o kultovní sérii Sám doma

10 bláznivých zajímavostí, které nevíte o kultovní sérii Sám doma
Sám doma (1990) | 20th Century Fox

1. Tarantule byla opravdu jedovatá

Kdyby se dnes v nějakém filmu objevila scéna, v níž by někomu po tváři lezla tarantule, byla by pravděpodobně kvůli zdraví herce vytvořená pomocí CGI. V roce 1990 ale technologie nebyly zdaleka tak daleko, aby si někdo mohl dovolit podobný luxus. Ve scéně, kdy Marvovi leze po obličeji osminohý kamarád a on ječí jako o život, proto Daniel Stern nemusel nic předstírat. Nejenže měl na tváři skutečnou tarantuli, ale navíc podle Sterna –⁠ jak mu prozradil její cvičitel –⁠ měla stále jedovaté žihadlo, protože po odstranění by zemřela. Během scény ho tak kdykoli mohla velmi vážně zranit.
Sám doma
Sám doma | 20th Century Fox

2. Macaulay Culkin měl nečekaného kaskadéra

Kevin McCallister předvádí ve filmu Sám doma zběsilé věci. Sjede na sáňkách po schodech svého domu a vyletí přímo ze dveří. Vyšplhá na stěnu z polic, aby se na něj zřítily. Později jede na laně z domu do svého domku na stromě. Něco takového přirozeně dětský herec nemohl provádět sám. V daných scénách za něj zaskakoval zkušený kaskadér Larry Nicholas (ve filmografii má zhruba 150 známých filmů a seriálů), který je vysoký jako devítiletý chlapec, přičemž v době natáčení mu bylo 30 let.

3. Oheň, co nepálí

Jednou z nejlegendárnějších scén je, když Kevin Harrymu zapálí hlavu. Něco takového přirozeně vyžadovalo kreativní řešení, a tak tvůrci sáhli k tomu, jak pracují iluzionisté. Oheň byl ve skutečnosti rozfoukaný na atrapu hlavy, která byla natřená černou barvou. Kamera byla namířená na kus skla umístěný pod úhlem 45 stupňů. Když se Joe Pesci hrající Harryho postavil na velmi specifické místo na scéně, zablokoval odraz hlavy figuríny, čímž vytvořil iluzi, že plameny šlehají přímo z jeho hlavy.
Sám doma
Sám doma | 20th Century Fox

4. Bylo, nebylo

Gangsterka v televizi, kterou Kevin rád sleduje a s jejíž pomocí vyděsí poslíčka pizzy, neexistuje. Tato krátká sekvence byla speciálně natočena pro potřeby filmu. Původně neměla název, ale když si tvůrci uvědomili, že Kevin bude muset vzít kazetu s popiskem, nazvali ji Angels with Filthy Souls. Tento název zvolili, protože čerpali inspiraci z filmu Hříšní andělé (Angel with Dirty Faces, 1938).

5. Legendární Elvis na scéně

Tahle zajímavost je... Zvláštní. Léta koluje po internetu legenda, že si ve filmu střihl cameo Elvis Presley (který zemřel 13 let před premiérou filmu). Jak nepochybně všichni víme, existuje řada konspiračních teorií o tom, že král rokenrolu svou smrt jen fingoval. A jedna z těch největších se paradoxně točí právě okolo Sám doma. Zhruba uprostřed filmu se unavená Kevinova matka (Catherine O´Hara) snaží dohodnout se zaměstnancem aerolinií. Za ní stojí v řadě nervózní muž v kabátu s bradkou. A právě o něm si mnozí myslí, že jde o Elvise Presleyho, který se prý omylem připletl k natáčení. Přestože ho ve skutečnosti hrál Gary Richard Grott, který se objevil jako člen komparzu hned v několika filmech Chrise Columba, teorie žije dál. Rozhodně déle než sám Elvis.
Sám doma
Sám doma | 20th Century Fox

6. Sám doma má nečekanou spojitost se sitcomem Přátelé

Co mají společného Sám doma a Přátelé? Inu, v poslední sérii oblíbeného sitcomu si Monika a Chandler koupí dům na předměstí. Někteří ostražití diváci zpozorněli u výhledu z okna. Domy naproti přes ulici jsou totiž úplně stejné jako ty naproti domu McCallistrových ve filmu Sám doma. Podle serveru Mental Floss je to proto, že scénografové sitcomu použili k vytvoření výhledu některé záběry z filmu. V praxi tedy můžeme říct, že si Monika a Chandler koupili dům McCallistersových.

7. Sám doma 3 jako jedna z prvních šancí budoucího Avengera

Kdyby došlo na původní plány, sešli by se v Sám doma 3 znovu Kevin, Harry a Marv. Ani jeden z herců ale neměl o návrat k sérii zájem, a tak došlo na reboot, který přinesl nové herce, volně přepracoval téma prvních dvou filmů a nijak na jejich události neodkazoval. Milovníci série nepřekvapivě na tohle střídání moc neslyšeli (navíc se odehrává až po Vánocích, hanba!), a přestože film vyloženě nepropadl (rozpočet 32 milionů dolarů, tržby 79), zůstal hluboko ve stínu předchozích dílů. Přesto má dnes nečekanou přidanou hodnotu. Role sestry „nového Kevina“ se totiž ujala sama Black Widow neboli Scarlett Johansson, které bylo v době natáčení pouhých třináct let.
Sám doma 3
Sám doma 3 | 20th Century Fox

8. Loupež po americku

Rok předtím, než se Kevin ubránil mokrým banditům, uvedl francouzský scenárista a režisér René Manzor málo známý film s názvem Vánoční teror (36.15 code Père Noël). Snímek vypráví o malém chlapci, který zůstal o Vánocích sám a který se převlékne za Ramba a brání vniknutí zlého Santy do domu. Nepřekvapivě, když vyšlo Sám doma, Manzor chtěl podat na studio žalobu, ale nakonec z toho nic nebylo a scenárista John Hughes trval na tom, že jeho film nikdy neviděl.

9. Kevin na zabití

V původní verzi scénáře byly události mnohem temnější. Harry a Marv pracovali pro strýce Franka, který je najal, aby vykradli dům Kate a Petera a také zabili Kevina. A to, že Kevin zůstal doma sám, by nebylo dílem náhody. Frank schválně nechal Buzze sníst Kevinovu pizzu, aby pak mohl Kevina namotivovat k tomu, že půjde do třetího patra a přeřízne elektrické vedení, aby rodina v nastalém chaosu na malého nezbedu při odchodu zapomněla. Ve finální verzi nic z toho nebylo použito.
Všude dobře, sám doma nejlíp
Všude dobře, sám doma nejlíp | 20th Century Studios

10. Existují tři pokračování, o kterých (naštěstí) málokdo ví

Trojka to sice v kinech projela, ale než se profláklo, o jak slabý příspěvek do série jde, vytvořila se kolem filmu nemalá šeptanda (psal se rok 1997, takže tehdy se ještě informace braly ze stánkových časopisů). Co už ale ví málokdo, je, že vznikly další tři díly, které už se do kin nepodívaly. A tam začíná, pokud mluvíme o kvalitě, opravdové peklo!
Čtyřka (2002) přeskočila události trojky, navazuje na první dva filmy, vrací do hry Kevina a Marva (přirozeně obsazené jinými herci) a v hodnocení diváků a divaček film líže nejspodnější hranici. Pětka (2012) s novými hrdiny taktéž. Oba filmy kopírují dějové schéma série, jen mnohem hůř a laciněji. Nejšílenější je každopádně dva roky starý pokus o návrat s názvem Všude dobře, sám doma nejlíp. Nejenže jde tradičně o lacinost nejhrubšího zrna, ale navíc staví koncept na hlavu, neboť v něm fracek z bohaté rodiny terorizuje cizí rodinu v nouzi.
Díly jedna, dva, čtyři a šest najdete na Disney+. Těžko říct, proč absentují trojka a pětka, zajímavé nicméně je, že jde o jediné díly, v nichž nijak neúčinkuje rodina McCallisterových. V Kinobox žebříčku nejlepších komedií na Disney+ podle hodnocení uživatelů je pak Sám doma na druhém místě.