Je Ještěr s Beniciem del Torem založený na skutečném případu?

Je Ještěr s Beniciem del Torem založený na skutečném případu?
Ještěr | Netflix
Nejnovější kriminální thriller streamovací služby Netflix Ještěr představuje obzvlášť poutavou záhadu pro fanoušky skutečných zločinů. Tajemný snímek režiséra Granta Singera se soustředí na to, jak smrt mladé realitní makléřky Summer (Matilda Anna Ingrid Lutz) vede k odhalení prohnilého systému. Ještěr svým pojetím rozhodně působí, že se inspiroval reálným případem. Jak je tomu však ve skutečnosti?
Ještěr
Ještěr
71%
Ve filmu spustí Summerina smrt řetězovou reakci, která donutí otrlého detektiva Tommyho Nicholse (Benicio del Toro) zamyslet se nad celou svou kariérou. Přestože se jeho žena Judy (Alicia Silverstone) obává, že zašel příliš daleko, Nichols a jeho partner Dan Cleary (Ato Essendoh) identifikují skupinu podezřelých, kteří byli se Summer v jejích posledních dnech spojení.
Mohl by to být její přítel Will (Justin Timberlake), který se zřejmě více zajímá o své obchodní zájmy než o truchlení nad smrtí své partnerky? Mohla jeho chování ovlivnit Willova despotická matka Camille (Frances Fisher)? Co Summerin bývalý manžel Sam (Karl Glusman), který se zapletl do obchodu s drogami? A kdo je tajemný muž (Michael Pitt), který má podle všeho problémy s Willem i se Summer?

Inspirace jako základ

Stejně jako řada klasických thrillerů (za všechny jmenujme nedostižných Sedm Davida Finchera z roku 1995) i Ještěr vyniká tím, že sleduje detektivní postavy v každém detailu vyšetřování. Film ukazuje, jak Nichols a jeho tým dávají dohromady stopy kolem případu a jak každý rozhovor odhalí něco nového, co je inspiruje k hlubšímu zkoumání okolností Summeriny smrti.
Singer filmem debutuje a jako inspiraci mimo jiné uvedl klasické horory Lovcova noc (1955), Rosemary má děťátko (1968) a především detektivního Zodiaca (2007), v němž Fincher rekonstruoval skutečný příběh nikdy nedopadeného sériového vraha, který v šedesátých letech minulého století vraždil v severní Kalifornii.
Robert Downey jr., Jake Gyllenhaal
Zodiac | Warner Bros.
Další důležitou inspirací pro Singera byl kriminální thriller Chladnokrevně z roku 1967, který byl natočený podle stejnojmenného, velmi vlivného kriminálního románu Trumana Capoteho, vydaného v roce 1959. Román byl v době svého prvního vydání obzvláště působivý díky detailům, které Capote věnoval skutečným pachatelům zapojeným do vražd rodiny Clutterových. Podobně jako sám Capote i Singer pochopil, že detailní příprava je pro vykreslení klíčová. Řekl, že tvůrčí tým, který stál za vznikem Ještěra, „provedl spoustu výzkumů, studoval reálné případy a spolupracoval se skutečnými detektivy“.

Vychází Ještěr z konkrétního případu?

Ještěr končí překvapivým zvratem. Nichols se dozví, že Judyin strýc, policejní kapitán Robert Allen (Eric Bogosian), je součástí sítě zkorumpovaných policistů, kteří perou peníze prostřednictvím Gradyho realitní firmy. Do spiknutí jsou zapletení Allen, policejní náčelník Marty Graeber (Mike Pniewski) a Nicholsův přítel Wally (Domenick Lombardozzi).
Smrt Summer rukou jejího manžela Wallyho byla zametená pod koberec, aby nic z toho neprasklo a operace mohla v klidu pokračovat dál (což Nicholsova tvrdohlavost změní). Kromě toho, že si del Toro v Ještěrovi zahrál hlavní roli, je také spolu se Singerem podepsaný i pod scénářem. A i když nevytvářeli rekonstrukci konkrétního případu, nelze přehlédnout spojitost s vraždou kanadské realitní makléřky Lindsay Buziak z roku 2008.
Na lovu: kontroverzní detektivku inspiroval sériový vrah, který pracoval na Vymítači ďábla
Filmy23. 10. 2023
Na lovu: kontroverzní detektivku inspiroval sériový vrah, který pracoval na Vymítači ďábla
Ačkoli vražda Buziak zůstává oficiálně nevyřešená, okolnosti její smrti vyvolaly podezření kolem jejího přítele Jasona Zaila, jehož rodina vlastní velmi úspěšnou realitní kancelář. Čin vzbudil ještě větší pozornost poté, co o ní informoval podcast Casefile, který představil několik teorií o možných pachatelích. Paralel, které přímo spojují film a případ Buziak, je řada.
Nejvýraznější je samotné provedení vraždy (včetně drobností jako boty u hlavních dveří a vysoké množství bodných rad), snímek nicméně pracuje i se zmíněnými teoriemi, které řešily zkorumpované policisty, despotickou matku podezřelého, napojení na organizovaný zločin a to, že Buziak byla umlčena, aby nemohla svědčit. Del Toro a Singer nicméně nepotvrdili žádnou oficiální spojitost mezi Ještěrem a tímto případem.
Ještěr tak, navzdory svému realistickému pojetí a nepřímému napojení na skutečný případ, zůstavá filmovou fikcí. Jednoznačně však působivou, která má punc autentického investigativního thrilleru.
Pokud vás Ještěr zaujal, určitě si dejte Kinobox žebříček nejlepších thrillerů dostupných na Netflixu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.