Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Sisu | Kinobox
Praotcem všech akčních starců, tedy herců, kteří se nebáli na plátně poukázat na své stáří a udělat z něj téma, je Clint Eastwood. Ten někdy od raných 90. let a filmu Nesmiřitelní už předvádí hlavně to, jak na to střídavě má a nemá, a to vždy záměrně, v rámci jednoho díla. Mnozí si mysleli, že definitivní rozlučkou bude Gran Torino z roku 2008, ale ani to se nestalo. V současnosti přitom máme akční filmy jako Nikdo nebo Smrt ve tmě, kde hrdinové překonávají svůj věkový hendikep proti mladším protivníkům.
Dlouhá léta přitom akční žánr stárnutí opomíjel, kamufloval a nutil nás věřit, že věk hlavních představitelů není problém. Takto neúnosně stárli představitelé Jamese Bonda nebo věčný kovboj John Wayne a filmy s nimi naznačovaly, že jsou stále akceschopní, i když viditelně nebyli.
V současné době je akčním hvězdám 80. a 90. let – Sylvesteru Stallonovi a Arnoldu Schwarzeneggerovi – hodně přes sedmdesát. Harrisonu Fordovi dokonce přes osmdesát. Jejich poslední díla jsou proto hlavně o „předávání žezla“. Tento díl pořadu Kinolog je velmi nostalgický a zároveň nesmírně brutální v ukázkách.
Kinolog: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové? | Kinobox

PŘEDCHOZÍ DÍL KINOLOGA

„Zítra se bude souložit všude." Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?

V 50. letech nejtužší totality se říkalo „zítra se bude tančit všude", i když lidem do tance nebylo. Za normalizace 70. let se začalo více pít, mluvit sprostě a lidé neviděli jiný útěk než v sexu a chudém konzumu. Pětidílný seriál Volha to zobrazuje tak barvitě, že vyvolává bouři nevole. Hlavní hrdina chápe „švejkování" jinak než Haškův Švejk.
Kinolog: Volha | Kinobox