Kinocast: Co je horší než černošští elfové? Snad už jen skřeti! Rasismus a druhismus ve fantasy

Kinocast: Co je horší než černošští elfové? Snad už jen skřeti! Rasismus a druhismus ve fantasy
Pán prstenů: Prsteny moci (2022) | Amazon Prime Video
Hostem podcastu Kinocast byl tentokrát přední expert na fantasy Boris Hokr, který si nechává přezdívat Vousatá Galadriel. Na seriálu Pán prstenů: Prsteny moci mu nevadilo obsazení postav herci a herečkami jiné než bílé barvy pleti, ale spousta jiných věcí. Soustředili jsme se ale spíše na samotného Pána prstenů a na otázku nejvíc zlopověstné rasy ve fantasy, na skřety. „Skřeti jsou něco jako nacisté fantasy. Můžete jim dělat cokoli a nevadí to, protože jsou prostě zlí,“ říká s nadsázkou Boris.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Vanity Fair / Amazon
A jak se ve fantasy žánru vůbec zachází s rasami a rasismem? „Ve fantasy většinou nevadí, jestli jsou postavy bílé nebo mají jinou barvu pleti, ale spíš jde o to, že trpaslíci nenávidí elfy a všichni společně pak zase nenávidí trolly. Terry Pratchett tomu říká druhismus,“ tvrdí Boris.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001) | 2001 New Line Cinema
To ale neznamená, že by mezi autory fantasy nebyli rasisté. „Třeba Conan od Roberta E. Howarda by se s černoškou nikdy nevyspal, zato Conan od autorů o generaci mladších už s tím nemá problém. Existuje komiksová řada Barack the Barbarian, která vychází z toho, že Conan je oblíbeným hrdinou Baracka Obamy,“ říká Boris. Společně jsme se věnovali také multietnickému hereckému obsazení ve fantasy filmech Conan Ničitel nebo Král Škorpion. „Bylo by zajímavé se ptát, proč padoucha v Barbaru Conanovi hraje James Earl Jones, který je jediný Afroameričan mezi ošlehanými nordickými typy v tom filmu,“ všímá si Boris. Kromě toho jsme probrali také Příběhy ze Zeměmoří, Dračí doupě nebo seriál Lovecraftova země.
Příběhy ze Zeměmoří
Příběhy ze Zeměmoří (2006) | Buena Vista International

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.