Filmy pro pamětníky, které stojí za pozornost: Vlasta Hadimrška Burian, femme fatale Adina Mandlová a všehoschopný Hugo Haas

Filmy pro pamětníky, které stojí za pozornost: Vlasta Hadimrška Burian, femme fatale Adina Mandlová a všehoschopný Hugo Haas
Kristian – Oldřich Nový a Adina Mandlová | Lucernafilm
Například letos filmová historička a kritička Šárka Gmiterková uvedla na pulty knihkupectví titul ON: Kristian v montérkách věnující se slavnému herci Oldřichu Novému. Během pár měsíců byl publikovaný náklad rozebraný.
Výčet sedmi snímků tematického článku jsem vymezil od 30. do 50. let 20. století a zařadil jsem do něj nejen společenské komedie s hereckými hvězdami své doby a jednu totalitní agitku, ale též dramata se silnějším poselstvím a jeden krátký loutkový film.

To neznáte Hadimršku (1931)

filmy-pro-pametniky-1
To neznáte Hadimršku - Otto Rubík a Vlasta Burian | Elektafilm
online: Voyo
režiséři: Martin Frič, Karel Lamač
hrají: Vlasta Burian, Jaroslav Marvan
Vlasta Burian ve filmu ztvárnil bankovního úředníka, který pomáhá od dluhů majiteli gramofonové firmy Zlatníkovi. Mladý majitel se zruinoval vydržováním kabaretní zpěvačky Mici Angory. Z finančních problémů ho má dostat sňatek s Astou, bohatou dcerou konzula Wielanda, nebo Hadimrška.
Snímek dua Martin Frič – Karel Lamač patří k prvním tuzemským představitelům žánru bláznivé (crazy) komedie, což skvěle charakterizuje výňatek z anotace: „Nekompromisní Hadimrška začne ihned po příjezdu úřadovat. Rozhodne, že se bude šetřit a pracovat a že bude prodána Angořina vila, kterou jí Zlatník koupil. Nechtěné popularity se Hadimrškovi dostane v kabaretu, kde ho Angora zapojí do svého čísla a text písně doplní o jeho jméno. Když jde Hadimrška převzít zpěvaččinu vilu, dostane nervový záchvat.“
V době uvedení byl snímek v tuzemsku technickou novinkou, protože byl opatřený zvukem. Film byl navíc natočený a uváděný v české i v německé jazykové verzi, na což byl Vlasta Burian přeborník.

Bílá nemoc (1937)

Bílá nemoc
Bílá nemoc - Hugo Haas | NFA
online: DAFilms, Apple TV+, Voyo, O2TV, Česká filmová klasika
režie: Hugo Haas
hrají: Hugo Haas, Václav Vydra, Zdeněk Štěpánek
Psychologické drama Bílá nemoc vzniklo jen pár měsíců po uvedení stejnojmenné divadelní hry Karla Čapka. Autor v ní reagoval na vzestup nacismu v Německu, kromě postavy diktátora zde operuje s takzvanou bílou nemocí, smrtelně šířenou mezi lidmi. Jediný, kdo na ni vyvinul lék, je doktor chudých Galén (Hugo Haas). Ten ovšem odmítá tajemství léku zveřejnit, dokud diktátor neustane ve válčení a zabíjení lidí.
Režie Bílé nemoci se chopil Hugo Haas, sám židovského původu (jeho otec později zahynul v Terezíně, bratr v Osvětimi), který film do českých kin uvedl dva roky před začátkem druhé světové války. Roku 1938, po mnichovské dohodě, byl snímek nacisty zakázaný. Negativ se tvůrcům podařilo vyvézt do zahraničí a zhotovit cizí verze filmu. Hugo Haas z protektorátu emigroval roku 1939 a ve 40. a 50. letech žil v USA, kde se věnoval herectví, vyučoval a režíroval nízkorozpočtové snímky v Hollywoodu.

Kristian (1939)

filmy-pro-pametniky
Kristian - Oldřich Nový a Adina Mandlová | Lucernafilm
TV: ČT1 31. 12. 2022 14:45, ČT1 1. 1. 2023 06:00
online: Voyo, O2TV
režie: Martin Frič
hrají: Oldřich Nový, Nataša Gollová, Adina Mandlová
Kristian patří k vůbec nejoblíbenějším tuzemským filmům všech dob. Hlavní roli zde ztvárnil Oldřich Nový jako Alois Novák, který šetří na to, aby jednou za měsíc vyrazil do Orient baru jako elegantní svůdník (doma má manželku v podání Nataši Gollové) a se slovy „zavřete oči, odcházím“ se vytratil. Když se ale na scéně objeví sebevědomá Zuzana v podání Adiny Mandlové, situace se pro Nováka mění.
Film se proslavil nejen díky námětu a hereckým představitelům, ale též díky slavné písničce Josefa Grusse a Slávy Nováčka Jen pro ten dnešní den. Před kamerami se společně vůbec poprvé objevily dvě velké přítelkyně, Adina Mandlová a Nataša Gollová. Mandlovou si do filmu prosadil Oldřich Nový přes počáteční odpor režiséra Friče.
Premiéra filmu se uskutečnila druhý zářijový víkend, v samotném počátku druhé světové války v pražském kině Lucerna. Režisér Frič a Mandlová dostali za účinkování národní filmovou cenu, Novému utekla, protože jeho žena Alice byla židovka. Nový dokonce se svou ženou napsal scénář k pokračování s názvem Kristiánův návrat. To se nikdy nerealizovalo.

Babička (1940)

filmy-pro-pametniky-2
Babička - Terezie Brzková a Nataša Tanská | Barrandov
TV: CS film 28. 12. 2022 20:00
režie: František Čáp
hrají: Terezie Brzková, Nataša Tanská, Jiřina Štěpničková
Známá adaptace klasické knihy Boženy Němcové měla premiéru během druhé světové války a v okupované zemi hrála díky osobnosti autorky národního obrození na vlasteneckou notu.
Režisér František Čáp ve filmu vypráví příběh prosté staré ženy, která najde nový domov u dcery Terezy Proškové a získá si všechny kolem sebe svou moudrostí a láskyplnou rozvahou. V roli babičky na filmovém plátně prvně zazářila pětašedesátiletá divadelní herečka Terezie Brzková, coby Barunka se představila Nataša Tanská a tragickou postavu Viktorky ztvárnila Jiřina Štěpničková.
Babičku už 19 let předtím uvedla v němé středometrážní verzi režisérka Thea Červenková.
František Čáp patří v historii československého filmu k mimořádným talentům, oceňovaným nejen doma, ale i v zahraničí. Řadu svých významných filmů natočil na Barrandově během protektorátu a těsně po osvobození. Za Nočního Motýla (1941) získal v roce 1941 na festivalu v Benátkách ocenění poroty, za film Muži bez křídel (1946) obdržel Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Později emigroval do Jugoslávie, kde pomáhal pozvednout tamní kinematografii. Úspěšnějším filmovým emigrantem byl až mnohem později Miloš Forman.

Ferda Mravenec (1942)

Ferda Mravenec
Ferda Mravenec
online: Česká filmová klasika (youtubový kanál)
režie: Hermína Týrlová, Vladimír Zástěra
Krátký film Ferda Mravenec, který vznikal mezi roky 1942 – 1943, je vůbec prvním českým loutkovým snímkem. Režírovala jej proslulá Hermína Týrlová, která ve výčtu zastupuje nejen režisérky, ale též zlínský kraj. Snímek vznikal během druhé světové války, autorem knižní předlohy byl Ondřej Sekora, autor řady nekompromisních válečných karikatur (roky 1944 a 1945 strávil v koncentračním táboru, válku přežil). Roku 1943 německá cenzura film schválila a roku 1944 byl zařazený do distribuce berlínskou firmou Degeto Film.

Dnes naposled (1958)

filmy-pro-pametniky-3
Dnes naposled - Vladimír Menšík a Jiří Sovák | Česká televize
online: Česká filmová klasika
režie: Martin Frič
hrají: Zdeněk Štěpánek, Vladimír Ráž, Věra Ferbasová, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Jiří Sovák, Václav Lohniský, Jiřina Bohdalová
Psychologické drama Martina Friče, jednoho z nejvýznamnějších československých režisérů, přibližuje tragické důsledky alkoholismu. Osazenstvo hospody U Kroců je pestré, dochází sem koncertní mistr Mašek, inženýr Danda, Taupe a Rendl. Mašek kvůli pití přišel o práci, Taupe propil veškerý majetek. Mnozí snímku s tragickým koncem vyčítají naivní mravoučnost a vypravěčskou bezzubost, což ale vyvažují mimořádné výkony plejády tuzemských herců a hereček.
Snímek Dnes naposled pronikl do tuzemské popkultury, hlášky z něj zlidověly (Pacient: „Já bych si chtěl odvyknout, ale pomalu, ne tak najednou. Podívejte se, co mi dělaj nervy. Já nemůžu ani spát, já se z toho určitě zblázním.“ Doktor: „Jen klid, vždyť jste pil dvacet let.“) a dostaly se do řady tuzemských písní (například Dnes naposled od Tchendos).

Slečna od vody (1959)

Eva Klepáčová, Gustav Heverle
Slečna od vody | Film Europe
online: Česká filmová klasika
režie: Bořivoj Zeman
hrají: Eva Klepáčová, Jaroslav Marvan, Josef Kemr
Agitačních filmů nabídla padesátá léta řadu. Dovolená s Andělem (1952) a Anděl na horách (1955) s Jaroslavem Marvanem jsou značně zprofanované, tudíž z té doby nabízím něco trochu jiného, Marvan ale nebude chybět ani tady. Slečnu od vody režíroval Bořivoj Zeman, autor obou Andělů nebo oblíbených pohádek Pyšná princezna (1952), Byl jednou jeden král... (1954) a Šíleně smutná princezna (1968).
Eva Klepáčová ztvárnila mladou ženu, která se kvůli přeplněným pražským tramvajím nemůže dostat do práce. Zavolá, že je nemocná, a parníkem se jede opalovat do Modřan. Setkává se s partou flákačů, kteří jí schovají šaty. Večer se bojí vrátit domů, kde na ni čeká zásadový otec v podání Jaroslava Marvana. Slečna od vody agituje za pracovní morálku. Publikum si ve snímku užije starou poválečnou Prahu, zajímavé jsou například podolské doky.
zdroje: Kinobox, Filmový přehled, Národní filmový archiv, Film Europe, ČSFD

Kinolog: Vraždící kulturistka dostala 25 let za mřížemi. Nyní promluvila a nestačíme se divit

Sally McNeil byla úspěšná sportovkyně s nebývalou fyzickou silou. Nikdo by jí nevěřil, že je obětí domácího násilí. Jenomže její manžel byl kulturistický šampión. Třídílný dokument Netflixu nahlíží dávnou kauzu z mnoha stran.