„Parazitičtí upíři“. Sylvester Stallone puká vzteky, co se děje se slavným Rockym

„Parazitičtí upíři“. Sylvester Stallone puká vzteky, co se děje se slavným Rockym
Sylvester Stallone / Rocky | MGM
V sobotu jsme psali o tom, že se sportovní série Rocky rozroste o další celovečerní film, který se bude věnovat životu Balboova nejslavnějšího protivníka Ivana Draga. Projekt nese název Drago, opět vzniká pod studiem MGM a je s ním spojený stařičký producent Irwin Winkler, jenž společně s hercem a scenáristou Sylvesterem Stallonem boxerskou ságu roku 1976 vzkřísil.
Stallone, jenž Rockyho vymyslel a nenahraditelně zosobnil v osmi filmech v rozmezí 42 let (šest dílů má série Rocky a dva filmy čítá spinoff Creed), ale s Dragem nemá nic společného a o jeho chystané výrobě neměl ponětí. Šestasedmdesátiletý herec v neděli na svém instagramovém účtu zveřejnil čtyři fotografie, které Winklera mimo jiné vyobrazují jako upíra, jenž saje krev z Rockyho Balboy.
Příspěvek, který Stallone již odstranil, nesl následující vyjádření: „Poté, co Irwin Winkler a jeho rodina Rockyho zcela vysála! Zjevně ten nejnenáviděnější, netalentovaný a sešlý hollywoodský producent a jeho zbabělé děti právě nalezli další sousto... Drago? Mnoho umělců z různých oborů včetně nahrávání, malování a psaní bylo zničeno těmihle upíry, kteří poškodili tolik rodin a naduli si kapsy prací jiných lidí. Parazitičtí producenti využívají oběti z řad umělců,“ uvedla žijící legenda akčních filmů, která tím navázala na svou kritiku z předcházejícího příspěvku.
Sylvester Stallone
Rocky | MGM
Stallone se totiž na Instagramu vypsal ze svého vzteku ihned poté, co byly plány na Draga oznámeny. Současně vyjádřil své zklamání i z představitele Ivana Draga Dolpha Lundgrena. „Další zásah přímo do srdce... Právě jsem to zjistil. Jako už několikrát, tenhle trapný čtyřiadevadesátiletý producent Irwin Winkler a jeho pitomé supí děti Charles a David zase až na kost ohlodávají další báječný charakter, který jsem stvořil, aniž by mi o tom řekli... Omlouvám se fanouškům a fanynkám, nikdy jsem nestál o to, aby byly postavy v Rockym zneužívány těmito parazity. K Dolphu Lundgrenovi jsem jeden čas nechoval nic jiného než respekt, ale nikdy mi neřekl, co se za mými zády děje s postavou, kterou jsem pro něj vytvořil!!! Praví přátelé jsou cennější než zlato.“
Stallone napsal první díl Rockyho sám za pouhé tři dny a Winkler mu pomohl milionovou produkci uvést do chodu, aniž by byla hercova vize přepsána a protagonista přeobsazený větší hvězdou. Snímek se stal nevídanou senzací, vyhrál tři Oscary včetně těch za režii a nejlepší film a z kin si odnesl 225 milionů dolarů. Stallonemu bylo podle Variety vyplaceno 75 tisíc dolarů a smluvený podíl ze zisku mu zajistil 2,5 milionu jen z prvního filmu.
Finančně sice herec nikdy nestrádal, ale z Rockyho nevlastní ani ždibec a viní svou mladickou naivitu a nedostatek obchodních zkušeností, že si nedokázal prosadit větší podíl a tedy i rozhodovací moc. Příběh Rockyho Balboy byl navíc uzavřen v Creedovi II z roku 2018 a v chystané trojce, která do kin zamíří v březnu příštího roku, bude Stallone figurovat už jen v úloze producenta. Práva ale vlastní Winkler, jenž hodlá Rockyho ždímat i bez hlavní hvězdy.
Sylvester Stallone
Creed
Takový neuctivý přístup ze strany producenta ale zřejmě překvapil i Dolpha Lundgrena, jenž s reakcí na svém instagramovém profilu dlouho neváhal. A rezolutně odmítl, že by chtěl cokoli připravovat za Slyovými zády. „Jen abychom si vše ujasnili kolem možného Dragova spinoffu. Zatím neexistuje žádný schválený scénář, neuzavřely se žádné dohody, není tu žádný režisér a já osobně jsem žil v domnění, že můj drahý přítel Sly Stallone se bude projektu účastnit jako producent nebo dokonce jako herec,“ napsal Lundgren pod společnou fotografií, na níž se Stallonem se smíchem imitují boxerský duel.
Není to pochopitelně poprvé, co filmová hvězda táhne do války se studii či mocnými producenty. Sám Stallone žaloval roku 2017 Warner Bros. a tvrdil, že mu byl odepřen plný profit z filmu Demolition Man. Kevin Costner pro změnu vytáhl k soudu jednadvacet let po premiéře snímku Robin Hood, král zbojníků, neboť mu prý nebyly vyplaceny smluvené poplatky.
V tomto případě je ale Stallone v nevýhodné pozici a vypadá to, že se bude muset před právoplatnými držiteli práv sklonit. A že doplatí na kompromis, který musel udělat jako neznámý začínající herec, kdy byl nucen práva k Rockymu prodat výměnou za to, že ztvární hlavní roli. Od nového projektu vznikajícího bez jeho vědomí se tedy veřejně distancoval. Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine a jak se promítne do návštěvnosti, neboť bez italského hřebce si dovede sérii Rocky představit jen málokdo.

Kinobox: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!

Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.