Seriálový Blade Runner se bude natáčet v Praze. Sequel kultovní sci-fi našel režiséra

Seriálový Blade Runner se bude natáčet v Praze. Sequel kultovní sci-fi našel režiséra
Blade Runner 2049 | Warner Bros.
Na počátku stál sci-fi román Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? od Philipa K. Dicka, který Ridley Scott adaptoval vizionářským a riskantním způsobem. Zásadně odbočil od tehdy dominujících rodinných sci-fi Stevena Spielberga a George Lucase a na plátno přenesl filosofický svět v záři neonových světel, který dodnes provokuje svým ambivalentním závěrem. Přestože film v konkurenci E.T. Mimozemšťana a pod zásahy nespokojených producentů propadl, postupně se stal významným článkem popkultury a zbožňovaným dílem.
Blade Runner 2099
Scottova společnost Scott Free Productions se nyní podílí na nákladném hraném seriálu, který naváže přímo na filmové pokračování z roku 2017. To si došlo pro pozitivní recenze a celkem zdařile napodobilo zádumčivost a rozjímavost originálu. A jako bonus přidalo fantastické triky, oscarovou kameru či hudbu Hanse Zimmera, který legendárnímu Vangelisovu soundtracku neudělal ostudu.
Blade Runner
Blade Runner | Warner Bros.
Blade Runner 2099 se měl začít natáčet minulé léto v irském Belfastu pod dohledem režiséra Jeremyho Podeswy (Hra o trůny), jenže scenáristická stávka si vynutila odklad a Podeswa už neměl volný rozvrh. V říjnu vyšel najevo vynucený přesun z Belfastu a produkce zamířila do Prahy, kde v dubnu odstartuje s Tullekenem. Česká metropole v minulých měsících hostila řadu atraktivních produkcí včetně akčního Vyproštění 2, hororového remaku Nosferatu od Roberta Eggerse (Seveřan) nebo seriálu Apple TV+ Nadace.
Hlavní tvůrkyní, producentkou a scenáristkou projektu ze světa budoucnosti, kde lidé pronásledují robotické replikanty, bude Silka Luisa. Ta zatím úspěšně kormidlovala seriál Applu Dívka, která se třpytila. Alcon Entertainment má práva k prestižní značce od roku 2011 a může s ní libovolně nakládat. Prozatím však postupuje opatrně a vedle filmu Blade Runner 2049 financovala pouze anime sérii Blade Runner: Black Lotus. Ta vyšla roku 2021 na Adult Swim a Crunchyroll a dění zasadila do blízké budoucnosti roku 2032, která se však v tomto fikčním světě jeví hodně vzdáleně.
Blade Runner: Black Lotus
Blade Runner: Black Lotus | Adult Swim
Blade Runner 2099 překlene padesátiletou dějovou propast a bude mít hodně zajímavých možností. Rozpočet se zatím tají, ale Amazon nevyšplhal na současnou hodnotu jen šetřením a rozumnými investicemi. S Prsteny moci nám naservíroval nejdražší televizní projekt historie, a přestože Blade Runner nemá tak velký fandom jako Tolkien, čeká nás další televizní událost s výraznou tuzemskou stopou.
Podívejte se na žebříček nejlepších sci-fi seriálů podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Deadline