Nejdražší a nejhorší. Tajná invaze představila nejmocnější hrdinku MCU, přesto totálně zklamala

Nejdražší a nejhorší. Tajná invaze představila nejmocnější hrdinku MCU, přesto totálně zklamala
Tajná invaze | Disney
Tajná invaze pojednává o povstání mimozemských Skrullů, kteří dovedou napodobit jakoukoli osobu včetně nejmocnějších Avengerů a brousí si zuby na naši planetu. Z vesmírné stanice přilétá řešit situaci Nick Fury a vydává se do moskevských ulic, kde za pomoci Skrulla Talose (Ben Mendelsohn) chrání lidstvo v komiksové studené válce. 
Tajná invaze
Tajná invaze
62%
Seriál vychází z komiksového crossoveru Michaela Bendise Secret Invasion z roku 2008 a Marvel v rámci propagace sliboval, že Furyho vyšle na poslední zteč. Ještě před premiérou prvního dílu přitom vyšel trailer na podzimní snímek The Marvels, v němž se Fury opět nachází ve vesmíru a figuruje zde jako důležitá vedlejší postava. U Marvelu tak dali najevo, že protagonista při plnění své osudové seriálové mise pravděpodobně nezemře, a už tím oslabili potenciální napětí spojené s Furyho angažováním.
Tajná invaze: 2. trailer | Marvel Studios
Skóre ukazující pouhých 56 % spokojených recenzí dalece zaostává za druhou nejhorší She-Hulk: Neuvěřitelnou právničkou, která od kritiků získala 77 %. Zásadní problém spočívá dle ohlasů ve scénáři. Tvůrce Kyle Bradstreet (Mr. Robot) chtěl doručit mysteriózní špionážní akčňák ve stylu Captain America: Návrat prvního Avengera, což se však zdařilo maximálně ve dvou úvodních epizodách. Tajná invaze jinak neúspěšně zápolila hlavně s tím, jak příběh našroubovat na patnáctiletou šňůru marvelovských projektů.
Zatímco špionážní linie, která se obejde bez třeskutého superhrdinského heroismu, není dle ohlasů úplně špatná, servírování obrovských zvratů s dopadem na budoucnost MCU vyšumí do ztracena. Seriál například řeší DNA Avengerů ve zvratu, který dle webu ScreenRant mohl následovat hned v potitulkové scéně Avengers: Endgame. Skrullové, kteří genetické informace superhrdinů sbírali po velké bitvě s Thanosem, už tehdy mohli převzít úlohu hlavní hrozby pro Avengery, což by kulminovalo v nadcházejících týmovkách.
Čtvrtá fáze MCU místo toho hlavně představovala a znovu ustavovala postavy, jejichž linie se nepřehledně zamotávají a jen zvolna posouvají. I Tajná invaze to schytává za to, že Furyho očekávaná sólová mise na Zemi nic nevyřešila a šachovnici zanechala v ještě větším chaosu. Potažmo jen připravila figurky pro další kapitoly, k čemuž okatě využívala na pohled zásadní, v jádru však ploché a mnohdy nelogické zvraty. Kvůli tomu tolik nevynikne ani odhalení nejsilnější hrdinky marvelovského světa, Talosovy dcery G’iah v podání Emilie Clarke, která to může natřít i Captain Marvel a Hulkovi dohromady.
Tajná invaze
Tajná invaze | Disney
Tvůrci upustili od pohlcujícího konceptu Bendisovy předlohy, v níž mohl být špiónem Skrullů opravdu každý, a soustředili se na Furyho. Ten sice zůstal charakterním tahounem, ale hlavně díky charismatu Samuela L. Jacksona. Oblíbená postava jinak nechala ostatní na holičkách a podemlela vlastní renomé.  
Kritici a kritičky si navíc stěžují i na režii a akční scény, které nemají potřebný náboj. Richard Ferguson z The Australian si například posteskl, že ozbrojená honička v ulicích Moskvy vypadá falešně a bezkrevně. To potvrzuje i Dan Einav z Financial Times, podle nějž je seriál příliš upovídaný a klouže mezi nápadně inscenovanou akcí a letargickými dialogovými výměnami.
Tajná invaze se snaží vysvětlit, proč její příběh nevyžaduje přítomnost nikoho z Avengers, což ústí do dalších dějových zkratů, jichž je seriál plný. Mnozí na něm ocení komornější pojetí, chladný audiovizuál a důraz na psychologii. V očích většiny však jde o promrhanou šanci na soběstačnou show, která se originality vzdala na úkor mechanické dějové návaznosti.
Dále se můžete podívat na přehled nejlepších seriálů na Disney+.