40. týden-kinopremiéry: Kdo se bojí Davida Finchera a jeho Zmizelé, může vyrazit na 7 trpaslíků

40. týden-kinopremiéry: Kdo se bojí Davida Finchera a jeho Zmizelé, může vyrazit na 7 trpaslíků
Thrilleru Zmizelá patří pátá příčka žebříčku tuzemských tržeb.
Zmizelá
Thrilleru Zmizelá patří pátá příčka žebříčku tuzemských tržeb.
Publicisté jásají. A bodejť by ne. V záplavě Marvelovek, knihami inspirovaných romancí nebo vyprázdněných komedií se Fincherova Zmizelá (2014), která byla rovněž natočena jako adaptace známého literárního titulu, jeví coby posvátný obelisk. Otázkou zůstává, kolik lidí a proč si k němu najde cestu.
České recenze dramatického thrilleru se zatím zastavily na známce 86 procent. Mluví se o oscarových ambicích, netradičním bolestném portrétu manželského soužití, Affleckovi, jehož "hraní nehraní" slouží celku. A tak dále. Fincher se podobně jako v předchozím filmu Muži, kteří nenávidí ženy (2011) inspiroval knihou. Výsledný scénář Zmizelé dokonce přepsala její autorka Gillian Flynn. A pokud recenzenti Fincherovi z jeho zásluh na výsledném díle něco upírají, je to právě úloha Flynn, která se o důležité dějové zvraty zasloužila a Fincherovi značně ulehčila práci.

Trailer k filmu Zmizelá

Z recenze Tomáše Chvály: "Příběh jednoho zmizení je soubojem dvou perspektiv. Žena (Rosamund Pike) prostřednictvím svého deníku vypráví o minulosti, prvním setkání, romantických gestech i nadějích, postupně sílícím nesouladu a teroru, zatímco muž (Ben Affleck) uchycený ve vypjaté přítomnosti mediálních soudů řeší především to, jak si naklonit veřejnost, která v něm vidí podezřelého.
Je v zásadě obtížné vysvětlit skutečné přednosti scénáře i hereckých výkonů, neboť v případě obojího by bylo třeba uchýlit se ke spoilerům. Manipulativní intrikánská hra a ironie tu každopádně hrají důležité role, stejně jako přesné vykreslení rozpoložení hlavních hrdinů. Ben Afflek bývá obvykle terčem kritiky pro svou hereckou strnulost a nevěrohodnost. Vtip je v tom, že obojí je pro postavu Nicka signifikantní. Rosamund Pike naopak dokazuje, že se v ní skrývá mnohem více, než jen půvabná tvář a její kreace bude bezpochyby vnímána jako jedno z nejpříjemnějších překvapení Fincherova díla."
Ben Affleck
Zmizelá
Doufejme, že Zmizelá zaujme kromě novinářů i diváky. Konec konců, Fincher má i díky zvoleným námětům dostatečnou finanční podporu velkých studií, netočí "nudný" čistý art a tématy postihuje širší škálu společnosti. V našich kinech se letos již několik zajímavých a kvalitních filmů objevilo (12 let v řetězech, Klub poslední naděje, Ona, Chlapectví, Nejhledanější muž), Zmizelá má ale největší šanci na komerční úspěch. Důležitější než výlov českého rybníčku však budou čísla z USA a "zbytku" světa.
7 trpaslíků
7 trpaslíků - 2. místo žebříčku tuzemských tržeb. | Bioscop
Jediný, kdo našel odvahu vkročit do distribučních vod společně se Zmizelou, je německý animovaný snímek 7 trpaslíků. Nemá jedinou recenzi u nás ani na rottentomatoes.com, vypráví pokroucený příběh o trpaslíčkovi, který uspí Růženku a musí spolu se svými kamarády najít Jacka, jehož polibek probudí v dívce život. A abychom nezapomněli, nechybí drak Palič. Podívejte se na trailer a posuďte, jestli je právě toto film pro vás a vaše ratolesti.
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.