Tržby v českých kinech: Úžasný pavoučí muž podruhé a nejvýš. Modrý papoušek a Captain America s odstupem za ním.

Tržby v českých kinech: Úžasný pavoučí muž podruhé a nejvýš. Modrý papoušek a Captain America s odstupem za ním.
Amazing Spider-Man 2
V polovině července loňského roku zahajoval Amazing Spider-Man (2012) na druhém místě tuzemského žebříčku tržeb. Pokračování Amazing Spider-Man 2 ten aktuální, víkendový ovládlo. A stačilo mu k tomu méně diváků a nižší objem tržeb, než před necelým rokem. Na nová dobrodružství Petera Parkera vyrazilo o posledním dubnovém víkendu 22.569 diváků. Do pokladen přinesli 3.5 milionu korun. Jak si asi snímek povede v Americe?
Rio 2
Rio 2 oslnilo barvami. Druhé místo žebříčku.
Modrému papouškovi ubývá sil. Ale i tak drží druhou příčku žebříčku. Rio 2 oslabilo o 52%, o třetím víkendu přišlo na animák 14.951 diváků, kteří obohatili kasy o 2 miliony korun. Snímek s odhadovaným rozpočtem 100 milionů dolarů v Americe a ve světě vydělává. U nás zaujal za necelé tři týdny 116 tisíc diváků při tržbách 16 milionů korun. Bez kampaní v supermarketech a dalších podpůrných marketingových tahů by to bylo o poznání slabší.
Chris Evans
Captain America: Návrat prvního Avengera
Triumvirát úspěšných pokračování uzavírá Captain America: Návrat prvního Avengera. Marvelovka masíruje světová i americká kina, v rámci tuzemských tržeb jde o pikantní jednohubku. O tomto víkendu snímek utržil 1 milion korun, vydalo se na něj necelých 7 tisíc diváků.
Pojedeme k moři
Režijní debut Jiřího Mádla se drží. Po víkendu na čtvrtém místě žebříčku.
Další snímky žebříčku utržily pod milion českých korun. Čtvrtý je tuzemský debut Jiřího Mádla, komediální drama Pojedeme k moři (2014). Mádlovu novinku podporuje nejvíce kinařů, snímek se i o čtvrtém víkendu pouštěl hned v 80 kinech. Přišlo na něj ale pouhých 7.348 diváků, kteří do pokladen přidali 899 tisíc korun. Talentovaný herec, scenárista a režisér v jedné osobě to nemá u diváků jednoduché. Recenzenti tu povrchní fasádu kdysi naivního, rozpustilého snowboarďáka vzali zpět, diváci jsou stále nedůvěřiví. Nebo světu vládne apatie a nezájem. Škoda.
Johnny Depp
"Pirát" Johnny Depp jako posedlý vědec ve snímku Transcendence. Páté místo žebříčku.
Ještě hůř než Jiří Mádl skončil Johnny Depp a Transcendenc (2014). Mysteriózní sci-fi velkofilm zaštítil Christopher Nolan. A je z toho poměrně velký finanční debakl. U nás skončila po druhém víkendu Transcendence pátá. 5.340 diváků a tržby 740 tisíc korun.
Miroslav Etzler, Kati Outinen
Láska, soudruhu! Česko-finský koprodukční film se o premiérovém víkendu mezi dvacítku nejúspěšnějších nedostal. | Kinosto Oy
Novinkám z minulého týdnu se kromě Spider-Mana nedařilo. Nekonečná láska (2014) skončila až desátá s tržbami 244 tisíc korun a návštěvností 1.854 diváků. Ještě hůř skončilo česko-finské koprodukční romantické drama Láska, soudruhu! (2013) Kati Outinen, hvězda severských filmů, Miroslav Etzler, Kryštof Hádek... Předpremiéra na Febiofestu, účast slavné herečky tamtéž ani české hvězdy netáhnou. Neznáme výsledná čísla, ale jistě je to pod 517 diváků a 51.301 korun 20. místa žebříčku, na které doputoval v předpremiéře animák Hurá do pravěku! (2012)
Joaquin Phoenix
"19. místo žebříčku, 5 víkendů a pouhý milion korun na tržbách. Co jsem udělal špatně?"
Kde mají brát tvůrci motivaci, když se ani sebezajímavější projekt nedočká alespoň částečného diváckého-finančního úspěchu. Trefně to demonstruje oscarem za nejlepší scénář oceněný snímek Ona (2013). Pět víkendů v českých kinech, aktuálně 19. místo, celkový počet diváků 11.075 a tržby lehce nad 1 milion korun.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.