Tržby v českých kinech: Diváci se stěhují do Kameňákova! Rivalové a Gravitace udržují přitažlivost!

Tržby v českých kinech: Diváci se stěhují do Kameňákova! Rivalové a Gravitace udržují přitažlivost!
Chtěli byste žít v Kameňákově? Jiří Pomeje tu kouří marihuanu...
Pokud se o sérii Kameňák Zdeňka Trošky mluvilo a psalo jako o nevkusných filmech útočících na první signální "obyčejného" českého člověka, pak o Kameňáku 4 už se nedá napsat téměř nic. Troška nemá s filmem nic společného, režíroval jej Ján Novák, který nejednoho recenzenta stále děsí fantasy dramatem Klíček (2009).
Jiří Pomeje
Chtěli byste žít v Kameňákově? Jiří Pomeje tu kouří marihuanu...
Je zajímavé pročítat se recenzemi nejnovějšího Kameňáku, kde se autoři nejednou poměrně smířlivě vyjadřují k režisérovi předchozích dílů, Zdeňku Troškovi. I díky kultu, který právě on nastartoval, snímek o premiérovém víkendu vidělo přes 55 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali přes 7 milionů korun. Napomohl tomu fakt, že distributor snímek poslal do 123 kin. A možná že i ten "obyčejný" český člověk na Kameňák zašel čistě kvůli tomu, aby to těm "namyšleným odborníkům" vytmavil.
George Clooney, Sandra Bullock
Gravitace
Srovnávat úroveň prvního a druhého filmu aktuálního žebříčku tržeb, to snad ani nejde. Druhá totiž skončila Gravitace, sci-fi drama, které sklízí úspěchy mezi odborníky i diváckou obcí. Úspěchy sklízí, ale ve světě. U nás na drama dvou kosmonautů vyrazilo 32 tisíc diváků, v pokladnách nechali 5.8 milionů korun. Vyplatí se natáčet finančně i trikově náročné snímky? Ocení je někdo? Odpovězte si každý sám za sebe. Rozhodně by ale nebylo od věci, aby kinaři - podobně jako prodejci potravin - uváděli, kolik % (mléčné a jiné) kultury a dalších látek dané dílo obsahuje.
Daniel Brühl, Chris Hemsworth
Rivalové | Universal Pictures
Třetí skončili Rivalové z kokpitů formule 1 v historické rekonstrukci Rona Howarda. Na film, který sklízí úspěchy podobně jako Gravitace, vyrazilo o druhém víkendu přes 20 tisíc diváků, v pokladnách nechali 2.8 milionů korun. Oproti premiérovému víkendy tedy nedošlo k téměř žádnému poklesu. Specifický žánr si žádá specifické publikum. Ale jak se zdá, to se téměř vždycky najde. Jen nesmíte mít přehnaně ambiciózní očekávání.
Zataženo, občas trakaře 2
Mezi pět nejúspěšnějších snímků se dostal i jeden animák, pokračování komedie Zataženo, občas trakaře 2 (2013). Příběh z městečka, které je doslova zaplaveno jídlem z nebes, do kin přilákal téměř 18 tisíc diváků. Ti nechali v kinech 2.5 milionu korun. Oproti premiérovému víkendu skóre 1:1.
Druhým nejúspěšnějším tuzemským snímkem jsou Donšajni (2013). Komediální 
Lucie Juránková, Jan Hartl, Jiří Menzel
| BontonFilm
opereta Jiřího Menzela ztratila oproti předchozímu víkendu 40%. Snímek navštívilo 10.614 diváků, kteří do pokladen přinesli 1.5 milionu korun. Člověk by dle "kameňácké" logiky čekal větší úspěch. Film byl recenzenty poměrně špatně hodnocen. Je ale faktem, že Jiří Menzel nejde pro ostré slovo daleko a je znám svou kritikou tuzemských poměrů a společnosti. A to se neodpouští. Nominace na cizojazyčného Oscara to nezachránila.
Zmizení
Policisté mu s nalezením nezvěstné dcery nepomohli a tak se hlavní hrdina snímku Zmizení rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou.
Největším zklamáním je až šestá příčka pro novinku Zmizení (2013). Kriminální thriller pojednává o únosu dvou holčiček, pomstychtivém otci a tajemném muži, který se zdá být únoscem. Oskarové ambice, skvělé herecké výkony, tíživá atmosféra a temné téma. Moc citlivé? Příliš nezábavné? Moc vážné? Asi ano. Jinak si těch pouhých 7 tisíc platících diváků a 960 tisíc korun na tržbách vysvětlit nedokážeme. Snad snímek neskončí jenom jako studijní materiál pro kriminalisty a sociální pracovnice.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin naleznete ZDE.