US tržby: Michael Bay nepotí krev zbytečně, Cruise ztrácí diváky

US tržby: Michael Bay nepotí krev zbytečně, Cruise ztrácí diváky
Bayova novinka Krev a pot (2013) je kriminálním příběhem několika testosteronových bouchačů, kteří se omylem připletou k vydírání a následně se kupí i mrtvoly. Což samo o sobě stačí k dráždění médií, neboť je snímek založen na skutečných událostech. Největším marketingovým lákadlem nakonec není záplatka a nejsou to ani enormní svaly Dwaynea Johnsona a Marka Wahlberga v hlavních rolích, ale fakt, že Míša film natočil za skromných 26 milionů dolarů. To je na Hollywood značně střízlivé číslo a všichni byli zvědaví, jak si mistr velkolepé akce poradí s malým filmem. Podle amerických kritiků je to plichta – snímek rozhodně rozproudí diskuzi, ale prý příliš sází na líbivá pozlátka nad samotnou satirickou složkou.
Recenze každopádně Baye trápit nemusí, neboť si snímek odnesl za první tři dny promítání kulatých 20 milionů. V rámci Bayovy tvorby titerné číslo (hůře si vedl jen Ostrov, který otevíral za 12), ale na levný film je podobný start dostatečná finanční záplata. Králem malých filmů se Bay určitě nebude, minimálně ale dokázal, že to "jde" i s nízkým základem. A to se počítá.
Tom Cruise
Nevědomí
Na druhé místo se uklidilo Nevědomí (2013) s 52% propadem, což je rozhodně víc, než by bylo zdrávo (a bude hůř, příští týden startuje železňák). Snímek ve Státech zatím utržil 64 milionů a bude rád, když to dotáhne na stovku. To je pro podobně velkolepou sci-fi málo a minimálně v USA nebude film platit za hit. Ve světě se mu nicméně vede o poznání lépe (celosvětové tržby jsou lehce pod hranicí dvou set milionů), takže naděje na plánované pokračování stále žijí. Podle režiséra Josepha Kosinskiho by ale mělo být velkolepější a je otázkou, jestli studio na tuhle divokou kartu vsadí. Nevědomí totiž mělo, vzhledem k hlavní hvězdě a štědrému 120 milionovému rozpočtu, utržit jen ve Státech čtvrt miliardy. A za touhle metou zůstane Cruiseova výprava napříč troskami bývalého světa o pořádný kus cesty.
Na třetí místo ustoupilo úspěšné (a výborně hodnocené) sportovní drama 42 (2013). Teprve až na čtyřce startuje hvězdně obsazená komedie Velká svatba (2013), kterou zámořští kritici pasovali na hotovu katastrofu. Z 63 recenznetů našli pouze čtyři odvahu dát snímku nadprůměrnou známku. Otřesné ohlasy potvrdil divácký nezájem v podobě slabého sedmimilionového otvíráku. Kdo čekal pohodovou komediální oddychovku, má smůlu.
Croodsovi
Croodsovi
V žebříčku se dále drží animovaní Croodsovi (2013) a G.I. Joe (oba s velmi služnými celosvětovými výsledky), trapné Scary Movie 5 (2013), na které se naopak nechodí, Rkový akčňák Pád Bílého domu (2013), drama Za borovicovým hájem (2013) a Jurský park ve 3D.  Příští víkend vrazí do amerických kin Iron Man 3 (2013), od něhož se čekají extrémně vysoké tržby. Železňák navíc v pár koutech světa již stihl odstartovat a nastřádal masivních 195 milionů. Pokud tedy někdo letos otevře sérii megahitů, bude to právě Stark. Vůbec bych se nedivil, kdyby se z něj stal i filmový miliardář.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.