US tržby: Duchové už zase jednou vystrašili veškerou konkurenci

US tržby: Duchové už zase jednou vystrašili veškerou konkurenci
Tyler Perry
Úspěšné zklamání. Tak lze charakterizovat start Paranormal Activity 4 (2012). Snímek si o svém premiérovém víkendu sice s přehledem urval první pozici, stačilo mu na to však "pouhých" 30 milionů. Že to není málo? Přirozeně není. Vtip je v tom, že dvojka startovala se 40 a trojka dokonce s 52. Odliv diváků lze připsat jak faktu, že je čtyřka suverénně nejhůře hodnoceným dílem série, tak i větší porci podobně laděných snímků v kinech. Hororů, pracujících s ruční kamerou, je čím dál více a už to zkrátka není tak zajímavé. Pořád ale platí, že je Paranormal Activity tou nejúspěšnější značkou, neboť i vlažnější start znamená 6x vrácené náklady (počítáte správně, film stál 5 milionů), takže nás ještě nějaký ten díl čeká. Minimálně pětka už je prý na cestě.
Tyler Perry
Tyler Perry
Jedinou další novinkou, která se o víkendu do TOP10 dokázala prodrat, je detektivní naháněčka Alex Cross (2012). V ní se vrací populární černošský detektiv, stárnoucí Morgan Freeman byl však vyměněn za mladšího Tylera Perryho (ano, toho režiséra), který jde po krku bývalému obyvateli ztraceného ostrova. Bohužel, přestože se prý herci snaží, režisér a scenárista snímek podle ohlasů potopili. A nový Cross si díky nim odnáší za první víkend 11 milionů a jasnou stopku pro plánovanou sérii. Oněch 35 investovaných milionů se tvůrcům asi vrátí, ale znovu se do těhle vod hrnout nebudou.
Po dvou týdnech tak muselo ustoupit z první příčky 96 hodin a to dokonce rovnou na čtvrté místo. Pořád jde ale o střídmý propad (o 38%) a co víc, snímek již stihl celosvětově vydělat ohromných 280 milionů dolarů. Tučný šek pro Neesona za trojku už se nejspíš píše. Druhé je výborně hodnocené drama Argo (2012) Bena Afflecka a třetí Hotel Transylvánie (2012), blížící se v celosvětových tržbách dvě stě milionové hranice. Nejstrmější pád oproti minule (o 49%) zažil horor Sinister (2012) na šesté pozici. V kinech už moc nevydělá, ale co na tom - stál 3 mega, vyděláno má 32. Ideální poměr.
Ethan Hawke
Sinister
TOPku dále doplňují komedie Here Comes the Boom (2012 / sedmé místo), hudební pohodovka Ladíme! (2012 / osmé místo), devátý Frankenweenie: Domácí mazlíček (2012) Tima Burtona a desátá sci-fi Looper (2012).
Měl to být jeden z nejsilnějších víkendů roku, duchařina ale zklamala. Snad to bude příště díky Návratu do Silent Hillu (2012) a Atlasu mraků (2012) lepší.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.