Tržby: Válka Bohů rozdrtila Sandlera

Tržby: Válka Bohů rozdrtila Sandlera
Válka Bohů | HCE
Henry Cavill
Válka Bohů | HCE
Válka Bohů (2011) byla pro producenty otazník. Budou chtít diváci „něco jako Třístovku“, když mají dávno doma originál? Budou! Válka Bohů sice v recenzích nijak extra neválí (38% pozitivních kritik je na hraně toho, co by si měl hit dovolit), přesto dokázala z diváků vytáhnout 32 milionů dolarů za první víkend. To znamená první místo a jasné oživení zájmu o historické vybíjené. Současně je nicméně jasné, že doslovný úspěch 300: Bitva u Thermopyl (2006) Zacka Snydera se zopakovat nepovede (Třístovka startovala s 2x lepším číslem a v žebříčku ji dlouho držely i skvělé ohlasy). 75 milionový rozpočet Války Bohů se ale ze světa bez problémů několikrát vrátí.
trzby-valka-bohu-rozdrtila-sandlera-2
Jack a Jill
O to větší zklamání musí vládnout u produkce novinky Adama Sandlera Jack a Jill (2011), která  se umístila na druhém místě se 26 miliony. Ano, není to marné číslo, u Sandlerovek ale vždy padá třicítka a první místo a co víc, nikdy nejde o tak špatně hodnocené filmy. V Jack a Jill se Sandler ujal role bratra i sestry (ošklivé, velmi ošklivé sestry!) a kritika ho strhala vyloženě brutálním způsobem. Ze 66 recenzentů se našli pouze 2, kteří považují Jack a Jill za nadprůměrnou zábavu. Takový stěr Sandler nepamatuje. Těžko říct, jestli mu i přes tuhle kanonádu udrží diváci přízeň a dotlačí film v zámoří nad 100 milionů, jak bývá u jeho komedií zvykem.
Leonardo DiCaprio
J. Edgar, zakladatel FBI ve snímku Clinta Eastwooda.
Na trojce Kocour v botách (2011) slavící na domácí půdě pokoření sta milionů, na čtyřce Mistrovský plán (2011), který se propadá o něco více, než by si studio přálo (trvalka z toho nakonec nebude). Až na pětce startuje životopisná novinka Clinta Eastwooda J. Edgar (2011) s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Slabší opening (11 milionů) lze částečně přičíst tomu, že nešel film ani do dvoutisícovky kin, Eastwood ale především potvrdil podle nenadšených recenzí pozici nestálého autora, který dokáže střídat geniální (Gran Torino / 2008) s průměrným. J. Edgar patří do toho méně povedeného ranku. Škoda.
Na šestce R-ková komedie Zahulíme, uvidíme 3 (2011), vydělávající míň, než by se zasloužilo. Na sedmičce Vyměřený čas (2011) s Justinem Timberlakem, který slabší US tržby dohání ve světě (rozpočet 40 milionů, US tržby 30, celosvětové 83). Na osmé pozici Paranormal Activity 3 (2011) s celkovými tržbami 189 milionů, což v praxi znamená, že chybí jen 4 miliony k pozici nejúspěšnějšího dílu série (jednička vydělala 193). Na devítce hudební držák Footloose (2011) a desítku uzavírá hit Ocelová pěst (2011).
Krvavá historická flákota tentokrát zaválela. I kdyby ale byla sebelepší, přístě se nepochybně bude muset uklonit romantickému trojúhelníku v Rozbřesku.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.