Tržby: Kocour v botách zadupal konkurenci do země

Tržby: Kocour v botách zadupal konkurenci do země
Kocour v botách | BontonFilm
Kocour v botách
Kocour v botách | BontonFilm
Když přišel do kin první Shrek, vyvolal hotovou senzaci. Dvojka silnou pozici potvrdila a zdálo se, že tahle série tu s námi bude hodně dlouho. Jenže pak se něco pokazilo a přišla neskutečně nepovedená trojka. Tržby měla sice pořád slušné, fanoušky ale rozčílila takovým způsobem, že studio raději oznámilo konec série čtvrtým dílem. Na Kocourovi v botách se začalo pracovat někdy v době, kdy vznikala trojka a počítalo se s ním do kin. Jenže pak trojka téměř zničila sérii pověst a Kocour byl přehodnocen jako videotitul. Když pak čtyřka sérii opět dodala trochu důstojnosti, byl Kocour v botách vrácen do kinodistribuce. Není se čemu divit, že od podobných čachrů se čekal spíše slabší výsledek.
Vyměřený čas
Vyměřený čas | BontonFilm
Jenže ejhle. Ať už to bylo s přesunem mezi kinem a videem jakkoli, studio si dalo na Kocourovi v botách záležet, výsledkem čehož jsou výborné recenze, 34 milionový otvírák a první místo v žebříčku. Mám z toho upřímně radost, protože mám pro kočičího sympaťáka Antonia Banderase slabost. Na dvojku tak musela ustoupit duchařská Paranormal Activity 3. I přes výborné ohlasy zažil snímek docela výrazný propad v tržbách (64%), což ale pořád stačilo na solidních 18 milionů a celkovou domácí bilanci 81 milionů dolarů jen v USA. Něco takového je pro film za 5 milionů prostě famózní výsledek. Na třetí pozici startuje další novinka, sci-fi Andrew Niccola Vyměřený čas. 12 milionů není žádné terno, stejně tak recenze mohly být lepší. Na Niccola je to pořád slušná finanční odezva, producenti nicméně nepochybně čekali minimálně 2x tolik.
Giovanni Ribisi, Michael Rispoli, Johnny Depp
Rumový deník
Roztančené Footloose se odsunulo na čtyřku a až na pětce startuje novinka Johnnyho Deppa Rumový deník a to se směšnými pěti miliony. Studio musí trnout hrůzou. Neúspěch snímku (nezávisle na průměrných recenzích) dokazuje, že je v posledních letech v kině už trochu předeppováno a pokud si herec nedá větší práci s výběrem svých rolí, bude brzy vydělávat jen na Pirátech z Karibiku. Což by byla hrozná škoda. Na šestce obstojně vydělávající Ocelová pěst (celosvětově má již 160 milionů), na sedmičce (nejen) finanční ostuda v podání propadáku Tři mušketýři (mít po dvou týdnech na kontě 14 milionů z US kin je vyložený výsměch), na osmičce Clooneyho velebené drama The Ides of March, na devítce Pittův Moneyball a na desítce navrátilec, drama Courageous.
Tím máme TOP 10 hotový. Schválně, jak pořadím zatočí tento týden startující Zahulíme, uvidíme a hvězdně obsazený komediální kousek Mistrovský plán.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.