Pán prstenů se vrátí pod dohledem Petera Jacksona. Chystá se hon na Gluma

Pán prstenů se vrátí pod dohledem Petera Jacksona. Chystá se hon na Gluma
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) | New Line Cinema
Ohlášené filmy, o nichž se poprvé hovořilo zkraje minulého roku, rozvedou dějové linie, jež dosud ležely ladem. Vedle Jacksona jsou na palubě také jeho zažité spolupracovnice Fran Walsh a Philippa Boyens, přičemž Warneři takto hodlají konkurovat oddělené televizní franšíze, již dle části Tolkienova díla buduje Amazon. Ten chystá druhou sérii Prstenů moci, nejdražšího seriálu všech dob, na němž se Jackson navzdory původní šeptandě nijak nepodílel.
Peter Jackson
Peter Jackson

Herec, Scenárista

8.4
„Pán prstenů je jednou z nejúspěšnějších a nejoceňovanějších sérií historie a pro kinařský byznys představuje signifikantní příležitost,“ uvedl Zaslav především na adresu Jacksonovy trilogie. Společenstvo prstenu (2001), Dvě věže (2002) a Návrat krále (2003) dohromady získaly sedmnáct Oscarů a jejich obliba je tak výrazná, že jakýkoli navazující projekt to má automaticky těžké. Pocítil to i Jackson, jenž s Hobitem piloval nové technologie a podle mnohých poztrácel duši a filmařskou kreativitu, které zdobily Pána prstenů. Ten se letos v limitovaném vydání znovu podívá do kin, a to v remasterované prodloužené verzi.
Pán prstenů: Dvě věže (2002)
Pán prstenů: Dvě věže
Pán prstenů: Návrat krále (2003)
Pán prstenů: Návrat krále (2003)
Hobit: Neočekávaná cesta
Hunt for Gollum sází na zdánlivou jistotu v podobě nejtragičtější postavy hlavní série, již s pomocí revolučního systému motion capture geniálně oživil Andy Serkis. Právě on se vedle hereckých povinností posadí také na režisérskou židli a sehraje hlavní úlohu v realizaci prvního z kupy nadcházejících tolkienovských adaptací. „Ááno, milášku,“ kvitoval novinku šedesátiletý Serkis, jenž Gluma dosud ztvárnil ve čtyřech Jacksonových filmech. V současnosti je ikonou hereckého modelu, kdy živí herci obstarávají pohyby i mimiku, zatímco počítačové senzory jim pomocí rozmístěných čidel propůjčí jakoukoli žádoucí podobu. Serkis už takto ztvárnil i King Konga či Caesara v moderní trilogii Planeta opic.
„Opět nadešel čas vkročit do neznáma po boku mých drahých přátel, výjimečných a nenahraditelných ochránců Středozemě Petera, Fran a Philippy,“ pokračoval Serkis, pro něhož je tato výzva jednoduše lahodná. Třikrát už celovečerní formát režíroval, chopil se například druhého Venoma (2021) a motion capture výkony dirigoval ve vlastní adaptaci Knihy džunglí s názvem Mauglí – příběh džungle (2018). „Je nám potěšením vrátit se do Středozemě s naším přítelem a kolegou Andym Serkisem, jenž má s tím mizerou Glumem nevyřízené účty,“ přidali se ve společném prohlášení Jackson, Walsh a Boyens.
Jestliže se však Warneři rozhodli po vzoru Amazonu spíš interpretovat nežli adaptovat Tolkienovo obsáhlé dílo, ani účast Jacksona a jeho osvědčeného týmu nemusí stačit k vřelému přijetí. Novozélandský režisér sice se Středozemí srostl, ale v posledních letech se uchýlil k dokumentární tvorbě a jako producent se spálil nezdařenou megalomanskou sci-fi Smrtelné stroje (2018). Pokud je hlavní motivací předběhnout Amazon, s jehož přínosem obecně nepanuje kdovíjaká spokojenost, pak radost z nečekané novinky není zcela na místě. S tímto tvůrčím týmem přece existuje reálnější možnost, že svět hobitů, elfů či trpaslíků nás na velkém plátně zase jednou uhrane a připomene, co bylo prototypem kvalitní blockbusterové zábavy před vládou marvelovek.
Podívejte se také na žebříček nejlepších fantasy podle databáze Kinoboxu.
zdroje: The Hollywood Reporter, Variety