Poslední Indiana Jones se zařadil mezi největší propadáky historie. Disney přišel o miliardy

Poslední Indiana Jones se zařadil mezi největší propadáky historie. Disney přišel o miliardy
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
Zatímco všechna předchozí pokračování si dříve či později získala své příznivce, dokonce se začali ze stínů nořit i dříve vykázaní fanoušci Křišťálové lebky, těžko říct, jestli se stejného štěstí dočká i pátý díl, ten první nerežírovaný Spielbergem. James Mangold svým Nástrojem osudu (probůh, ten název nepřestal znít strašně) rozhodně nezaujal a premiéra v roce 2023 už se dávno nemůže vymlouvat na covid.
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones a nástroj osudu
65%
Tento průšvih mnozí přičítají nerozumnému rozhodnutí odpremiérovat na festivalu v Cannes s měsíčním předstihem proti široké distribuci. Cílem bylo nabrat pozitivní ohlasy a budovat natěšenost, cinefilní publikum však na snímek reagovalo s nadšením alergika, který právě pozřel surovinu, po níž mu nevyhnutelně exploduje hlava. Chvíli to vypadalo, že se v Cannes přestalo chodit na filmy a každý sedí u počítače, aby vymyslel ten nejostřejší odsudek téhle vyprahlé a nenápadité podívané.
Indiana Jones a nástroj osudu: 2. trailer, české titulky | Walt Disney Studios
A s tímhle prospektem jsme pak museli čekat další měsíc, než se na film vypravilo širší odborné publikum a hodnocení začalo stoupat – nakonec dokonce k poměrně přijatelným 70 % kladných recenzí na Rotten Tomatoes. To už ale bylo pozdě a publikum, beztak nejisté ohledně prvního disneyovského Indyho s novým režisérem, zkrátka zůstalo doma.
Že Indy bude průšvih, bylo jasné od prvního momentu. Až nyní ale usedl prach natolik, abychom znali přesnější čísla. Snímek stál něco mezi 200 a 330 miliony dolarů (a blíž bude k vyšší hranici). Vydělal 384 milionů, tedy polovinu sumy Království křišťálové lebky. Forbes nyní informuje, že tím studio přišlo o 134 milionů dolarů, tedy něco přes 3 miliardy korun.
Indiana Jones nabízí nostalgii bez výčitek. V čem tkví kouzlo původní trilogie?
Filmy27. 5. 2023
Indiana Jones nabízí nostalgii bez výčitek. V čem tkví kouzlo původní trilogie?
Indiana Jones je tak podle anglické Wikipedie i se započtením inflace v padesátce největších průšvihů historie. Z filmů poslední pětiletky mu tam dělá společnost Emmerichovo roztomile přiblblé sci-fi Moonfall, marný poslední Terminator, ždímačka s The Rockem Expedice: Džungle a pixarovky Proměna a Divnosvět. Některé tituly vděčí za neúspěch covidu. Upřímně řečeno však při pohledu na tuhle partu nemusíme zoufat. Rozhodně nejde nejhorší filmy všech dob, rozhodně si za ně nikdo nezaslouží kariérní stopku, nicméně jejich fiaskem veřejnost dává najevo, že se nenechá ošálit populárními sériemi a brandy, když na projektu jako takovém nemá co zaujmout.
Pátý Indiana Jones rozhodně najde řadu zastánců. A krvavé slzy při sledování jistě nikomu (zřejmě mimo lidí v Cannes) netekly. Možná je ale z principu dobře, že publikum neocenilo tenhle zhola zbytečný návrat série, jejíž resuscitaci nikdo nepotřebuje a původní tvůrci už se s ní dostatečně rozloučili. Nevyhlížíme nového Indiana Jonese, nepotřebujeme prvoplánové uspokojování nostalgie. Vymyslete něco nového.
Indiana Jonese najdete i na Disney+. Podívejte se i na žebříček jejich nejlepších filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Forbes, Wikipedia, Rotten Tomatoes