Hitlerova honba za svatým grálem. Dokumentární série se vydá po stopách nacistických pokladů

Hitlerova honba za svatým grálem. Dokumentární série se vydá po stopách nacistických pokladů
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy | Paramount Pictures
V Dobyvatelích ztracené archy musel Indy (Harrison Ford) včas uzurpovat mocnou Archu úmluvy, kterou poblíž Káhiry roku 1939 hledají nacisté s pomocí francouzského archeologa Belloga (Paul Freeman). Ve třetí části Spielbergovy dobrodružné série s podtitulem Poslední křížová výprava zase Hitler prahl po svatém grálu, jenž by mu nadělil věčný život. A v loňském čtvrtém pokračování Nástroj osudu si věrní nacističtí zběhové pro změnu nárokovali Archimédovo soukolí osudu schopné lokalizovat trhlinu v časoprostoru a přenášet nositele do minulosti.
Žádný z těchto hollywoodských příběhů přímo nekopíruje skutečné události, ale inspirace vždy ležela na prahu reálné historie. Činnost Ahnenerbe je doložená a Himmler si dělal zálusk třeba na Thorovo kladivo a řadu dalších předmětů z dávných legend, jež by tehdejšímu Německu pomohly ovládnout svět. Dokument tudíž zabrousí do „fascinující a bizarní historie nechvalně proslulých zloduchů,“ jejichž honby za poklady si dnes většina lidí také spojuje spíš s filmovými legendami.
Indiana Jones a poslední křížová výprava
Indiana Jones a poslední křížová výprava | Paramount Pictures
Pro distribuující společnost Keshet International, která existuje od roku 2012, pořad vyrábí studio Perpetual Entertainment. To má podle generálního manažera Brendana Dahilla „slabost pro výrobu specializovaných faktických dokumentů a pro hledání cest, jimiž lze obecenstvo propojit s historií.“ Keshet na podzim v Londýně pořádal dražbu tvůrčích konceptů, kde z dvou set nápadů jich třicet prošlo k prezentaci před mezinárodními kupci z celého světa.
Právě Hitler's Treasure Hunters jsou prvním schváleným projektem z této iniciativy. Tematiku druhé světové války pokryly tisíce dokumentů, ale Ahnenerbe zůstává pozoruhodným a nepříliš známým aspektem, který zahrnoval také odcizování kulturního dědictví z dobytých území a antropologické studie včetně pokusů na lidech. Snad se příští rok dočkáme hodnotného rozboru, po němž skočí i nějaká ze streamovacích služeb dostupných v tuzemsku.
zdroj: Variety